Nipt verlies VOC in eerste Europacup wedstrijd tegen ZRK Medicinar

De handbalsters van landskampioen VOC Amsterdam hebben vrijdagavond de eerste van de twee Europa cup wedstrijden in het kader van de EHF Cup die ze dit weekend in het Servische Sabac tegen ZRK Medicinar spelen nipt verloren

In een groetendeel gelijk opgaande wedstrijd werd het na een 16-18 ruststand 34-33 voor de Servische kampioen.

De eerste zes minuten gingen gelijk op waarna de thuisploeg voor het eerst een klein gaat sloeg van twee doelpunten (6-4) Daarna na VOC het commando over en via De Haze, Van de Wetering en Sprengers pakte VOC de voorsprong in de wedstrijd bij 6-7, Die marge van één doelpunt hield VOC tot halverwege de eerste helft vast. Als Housheer de 10-11 scoort maakt Sprengers er meteen 10-12 van. In de twintigste minuut was het Dione Housheer, een van de uitblinksters bij de gasten,  die VOC naar een drie punten voorsprong schoot: 11-14.

Dan loopt  VOC kort achter elkaar tegen twee tijdstraffen aan van Maaike Bouwer en Dione Housheer. De eerste doet VOC geen pijn maar als Housheer bij 12-15 naar de strafbank moet scoort de thuisploeg twee keer: 14-15. Wanneer Housheer dan weer terug in het veld komt scoort ze bijna direct haar zesde doelpunt: 14-16

Die marge van twee doelpunten neemt VOC dan mee naar de rust als het in de slotfase van de eerste helft bij 16-18 nog twee kansen mist.

In de tweede helft scoor de thuisploeg het eerst maar zetten Zoe Sprengers en Bo van Wetering meteen weer de marge op drie doelpunten: 17-20. In de drie minuten die volgen verspeelt VOC haar voorspong en neemt Medicinar in de 35e minuut bij 21-20 weer de leiding in de wedstrijd. Drie minuten later wordt het dan ook 22-20.

Toch krabbelt VOC weer langzaam uit het dalletje en via Haze, Housheer tweemaal, Van de Baan, Bouwer en Van Wetering neemt VOC in de 46e minuut weer opnieuw de leiding in handen. Het is echter van korte duur want de Servische ploeg neemt nu het commando over en loopt binnen zeven minuten weg naar een voorspong van drie doelpunten: 30-27 wordt het met nog zeven minuten te spelen.

Er lijken zich dan donkere wolken samen te pakken boven de Amsterdamse ploeg  maar die richt zich nog maar eens op en via de younsters Housheer, Sprengers en Van de Baan komt de landskampioen bij 30-30 weer op gelijke hoogte. Het mag echter niet baten want de Servische dames scoren twee keer oprij en dat blijkt uiteindelijk toch de genadeklap te zijn voor de Amsterdamse ploeg.

Ondanks dat trainer coach Ricardo Clarijs nog een  time-out neemt geeft Medicinar deze voorsprong niet meer uit handen. Der Servische ploeg wint met 34-33 als Lynn Molenaaar tien seconden voor het einde de laatste treffer scoort. Maike Bouwer loopt dan nog tegen een directe rode kaart aan en mag dan voor de laatste paar seconden nog vertrekken. Housheer zit dan ook al langs de kant nadat zij met nog vier minuten te spelen na haar derde tijdstraf het veld moest verlaten.

Scores voor VOC: Dione Housheer 9, Bo van Wetering 7, Zoe Sprengers 6, Rachel de Haze 5, Lynn Molenaar 3, Britt van der Baan 2, Maike Bouwer 1

Zaterdagavond om 18:00 uur zal de tweede wedstrijd gespeeld gaan worden. (17:00 uur Nederlandse tijd)