Noorwegen opnieuw veel te sterk voor Nederland

Opnieuw was Noorwegen veel te sterk voor Nederland. In de halve finale van het wereldkampioenschap in het Duitse Hamburg hadden de Noren iiets meer dan tien minuten nodig om Nederland weg te spelen. 1-8 wordt het in elfde minuut door Camille Herrem.Estavana Polman kan dan het tweede doelpunt voor Oranje scoren maar halverwege de eerste helft staat het al 2-10 door een doelpunt van Veronica Kristiansen.

Oranje wordt in de openingsfase van de wedstrijd overlopen door de Noorse ploeg die elke fout van Nederland afstraft. Zowel aanvallend als in de dekking lukt niets bij Oranje. De enige die opvallend beter speelde was Tess Wester maar in je eentje kan je ook geen wedstrijd winnen.

Toch kan ook Wester het niveau niet halen van haar Noorse collega Katarine Lunde die opnieuw ijzersterk speelt. Pas in het tweede kwart van de eerste helft begint Nederland een beetje mee te handballen en kan het gelijke tred houden met Noorwegen. Nederland moet er echter lang voor werken om een doelpunt te maken terwijl de Noorse doelpunten over het algemeen allemaal makkelijk tot stand komen. Er wordt gerust bij een 10-17 stand.

In de tweede helft lijkt Nederland, zonder Nycke Groot, wat meer grip op het Noorse spel te krijgen. Wat doelpunten betreft komt Nederland niet dichterbij dan zes verschil. Oftedal scoort de eerste treffer voor Noorwegen maar twee minuten na rust wordt het met doelpunten van Yvette Broch en Laura van der Heijden 12-18  Op dit niveau blijft de wedstrijd zich verder uitrollen. Nederland is niet bij machte de Noorse ploeg, die al een stapje terug lijkt te hebben genomen, haar wil op te leggen of pijn te doen. Je kunt je dan afvragen: 'Waar blijft Pearl van der Wissel, de speelster die met veel bombarie door Thomsen bij de selectie werd gehaald om al haar specifieke kwaliteiten?' We hebben haar echter niet mogen aanschouwen buiten wat speelminuten tegen Tsjechië. Kennelijk heeft Thomsen dan blijkbaar niet zoveel vertrouwen in haar dat ze in een wedstrijd als deze waar het aanvallend opnieuw niet makkelijk is, ook op de bank houdt..

Bij de Noren heeft het snelle spel en het op hoog tempo spelen plaats gemaakt voor meer berekend handbal waardoor Nederland op gelijke hoogte kan mee blijven spelen.

Toch loopt Noorwegen bij een stand van 17-23 na veertig minuten langzaam weer verder uit en dan wordt duidelijk dat Nederland het niet meer gaat redden. Men blijft wel strijden voor een beter resultaat maar met nog tien minuten op de klok wordt het verschil voor het eerst 10 doelpunten: 20-30. Uiteindelijk verliest Nederland de halve finalewedstrijd met 23-32 en mag het zondagmiddag gaan spelen voor het brons tegen de verliezer van Zweden tegen Frankrijk.