Nieuws

Noorwegen wil WK-titel prolongeren

Frankrijk hoopt op tweede wereldtitel

Door Frits Feuler– Om 17.30 uur staan de twee beste teams van het 23e WK in de Barclay Arena in Hamburg tegenover elkaar om uit te maken wie zich twee jaar lang de nieuwe wereldkampioen bij de vrouwen mag noemen. Noorwegen verdedigt de titel, de Franse ploeg wil graag haar tweede scalp. In 1999 kwam Noorwegen voor het eerst op het hoogste treetje bij het WK, een kunstje dat in 2011 en 2015 herhaald werd.  Frankrijk wil, na de titel in 2003, nog een keer met goud terug naar huis.

Voor de tweede keer dus in de WK-geschiedenis staan beide ploegen tegenover elkaar. Precies zoals de mannenploegen van beide landen dit in januari deden bij het WK in Parijs. Frankrijk won daar de zesde titel, na die van 2015 in Qatar.

De Noorse vrouwenploeg is zwaar favoriet in deze finale. Voor het Franse handbal kan 2017 niet meer stuk.  De mannenploeg werd Wereldkampioen in eigen land, de U21 werd in juli derde op het WK in Algerije en de U19 verdedigde in augustus met succes hun titel in Georgië.  Nu is het de beurt aan de vrouwenploeg om of goud of zilver te halen. Bij de Spelen van 2016 werd men tweede, bij het EK 2016 was brons het hoogst haalbare.

“Noorwegen heeft al zo veel finales in de geschiedenis gespeeld,” meent de Franse sterspeelster Allison Pineau die in de slotseconden van de halve finale tegen Zweden een cruciale treffer scoorde die uiteindelijk een zwaar bevochten 24-22 zege opleverde. De Frans coach Olivier Krumbholz ziet Noorwegen zo: “Noorwegen speelt in een nieuwe dimensie, met opbouwers die niet erg groot zijn maar erg snel. Zij zijn favoriet, wij moeten hard werken!”

Noorwegen kan dus de derde medaille in 18 maanden winnen, na de bronzen plak in Rio en de succesvolle titelverdediging in 2016 in Zweden. Nu ligt de vierde WK-titel voor het grijpen. Drie keer zilver en drie keer brons hangt al in de prijzenkast. 

Noorwegen ging bijna foutloos door de groepsfase. Zweden zadelde de huidige finalist in het laatste groepsduel met een 28-31 nederlaag op. Vervolgens ging het gladjes door de drie wedstrijden in de tussenronde: Spanje (31-23), Rusland (34-17) en Nederland (32-23) hebben de kracht van deze topploeg aan de lijve ondervonden.

De Franse ploeg liet drie punten in de groepsfase liggen: Slovenië opende met een 23-24, Spanje snoepte Frankrijk een gelijkspel af: 25-25. Ook in de tussenronde ging het redelijk moeizaam: Hongarije (29-26), Montenegro (25-22) en in de halve finale een krachtsinspanning tegen het verrassende Zweden om de finaleplek veilig te stellen: 24-22. Of de Franse ploeg in staat is het geweld en snelheid bij de Scandinavische gouddelvers af te stoppen, is twijfelachtig. 

Deel dit bericht