Nieuws

Olympisch Kampioen Denemarken maatje te groot voor Nederland

Na een mooie start van het EK kwalificatietoernooi, met een 29-20 nederlaag tegen Olympisch kampioen Denemarken, een nipte nederlaag in Den Bosch in de thuiswedstrijd tegen Hongarije nadat men een kwartier voor het einde nog met zes doelpunten voor stond en twee overwinningen op Letland was Nederland nog niet kansloos voor een plaats op het EK.

Thuis tegen Denemarken wilde Oranje graag stunten maar het begon al met de afmeldingen van Mark Bult, Fabian van Olphen en Jorn Smits. Nadat de definitieve selectie bekend was gemaakt viel de een na de andere spelen geblesseerd af. Dario Polman, Samir Benghanem, Patrick Miedema, Gerrie Eijlers en Jasper Adams haakten allemaal een voor een af. Met het wegvallen van acht spelers ontbrak een groot deel van de kern van Oranje die garant heeft gestaan voor de successen van de afgelopen twee jaar.  

Dat toont aan dat we nog altijd een klein handballand zijn. Als zoveel spelers wegvallen blijkt de vijver waaruit men kan putten uiteindelijk toch nog niet bijzonder groot te zijn om kwalitatief het zelfde niveau te kunnen blijven houden als ploeg. Terwijl Denemarken, om maar wat te noemen zeven Olympisch Kampioenen kan thuislaten zonder dat de ploeg zichtbaar in kwaliteit achteruit gaat.

Voor Oranje werd het daarmee steeds moeilijker om zich goed te kunnen voorbereiden op de wedstrijd tegen Denen. Hoe meer spelers er wegvallen, hoe moeilijker het wordt om de ingeslepen patronen uit te kunnen voeren. Dat was goed te zien in de wedstrijd van woensdagavond. Te veel zaken ging er mis bij Oranje dat tot 4-4  Denemarken nog kon volgen. Maar daarna liep Nederland door toedoen van eigen fouten tegen vier snelle breaks aan en liep Denemarken binnen enkele minuten weg naar 4-8. Joop Fiege probeerde met een time-out zijn ploeg weer op orde te brengen maar had maar kort effect. Vanaf 6-10 na zeventien minuten liep Denemarken weg naar de 10-18 ruststand.

Na rust kon Nederland in de openingsfase men een wat offensievere dekking  terugkomen naar 13-19. Als men dan de kans mist om het verschil terug te brengen naar vijf doelpunten, breek het bij Oranje weer snel. Nederland speelt te gehaast waardoor Denemarken toch weer kans ziet naar een verschil van acht doelpunten uit te lopen: 14-22 (39’). Dan kan men het verschil consolideren. Halverwege de tweede helft scoort Denemarken drie keer op rij en loopt het verschil weer op naar tien doelpunten 17-27. De fouten die Nederland  in de aanval maakt worden vaak meedogenloos afgestraft vanuit de razendsnelle omschakeling. Uiteindelijk kan Oranje de verwachtingen die toch langzaam gegroeid waren met goede resultaten tegen landen als Kroatië, Polen en Hongarije tegen Denemarken niet waarmaken en daarmee eindigt een mooi begonnen kwalificatiereeks toch in een teleurstelling als men uiteindelijk met 24-36 verliest

Voor Dani Baijens was het na zijn twee oefeninterlands tegen Zuid-Korea en België woensdag zijn eerste echte officiële A-interland voor Nederland.

Scores voor Nederland: Tim Remer (4), Luc Steins (3), Bobby Schagen (3), Joris Baart (3), Leon van Schie (2), Kay Smits (1), Toon Leenders (1), Ivo Steins (2), Arjan Haenen (2), Jeffrey Boomhouwer (2), Dani Baijens (1),

Scores voor Denemarken:Hans Lindberg (7), Michael Nielsen Damgaard (7), Rasmus Lauge Schmidt (3), Casper Ulrich Mortensen (3), Niclas Vest Kirkelokke (3), Magnus Landin Jacobsen (2), Tim D. Sörensen (2), Jacob Bagersted (2), Jacob Holm(2), Simon Hald Jensen (2), Mads Mensah Larsen (1), Henrik Møllgaard Jensen (1), Martin Larsen (1).

Komende zondag speelt Oranje de laatste wedstrijd, uit tegen Hongarije in Veszprem. 

Deel dit bericht