Oranje eidndigt het WK op plaats 9 na winst op Hongarije na strafworpen

De Nederlandse handbalsters U20 zijn op de negende plaats geëindigd bij HET WK 20 dat in het Russische Moskou plaats vindt, Na een 17-15 ruststand had de ploeg van bondscoach Alex Vaassen na de 30-30 eindstand negen strafworpen in de strafworpen serie nodig om als winnaar uit de bus te komen.

Nederland was na de gelijk opgaande openingsfase 5-5 de ploeg die altijd de leiding in handen heeft gehad. Hongarije wist wel een aantal keer teug te komen van een achterstand. In de eerste helft reduceerde de Hongaarse ploeg twee keer een drie punten achterstand, bij 9-6 en 12-9, tot een achterstand van een doelpunt 9-8 en 13-12. Nederland kon uiteindelijk met een 17-15 voorsprong gaan rusten.

In de tweede helft kwam Hongarije na twee minuten al meteen weer op gelijke hoogte bij 17-17 maar Oranje pakte meteen weer het heft in handen en liep uit naar een maximale voorspong van vijf doelpunten: 24-19 (39’). Nederland kon de ruime marge niet vast houden. Hongarije liep langzaam.

Het blijft daarbij toch een riskante aangelegenheid het spelen zonder keepster wanneer met een man minder speelt. Bij 28-28, met nog vijf minuten te spelen kwam Hongarije na balverlies van Nederland weer op gelijke hoogte door een doelpunt in een leeg doel. Ook de 30ste treffer van Hongarije kwam op die wijze tot stand Met nog 20 seconden te spelen neemt Nederland in ondertal bij 30-29 een time-out.  Met ng acht seconden te spelen wordt een overtreding gemaakt op Larissa Nusser maar de scheidsrechters laten door spelen, met als gevolg dat drie seconden voor het einde de bal weer in een leeg doel vliegt en de wedstrijd in een 30-30 gelijke stand eindigt.

Zevenmeters moesten vervolgens een winnaar gaan aanwijzen. De eerste zeven van Nederland gaat raak waarna Hongarije op de paal schiet. Het voordeel dat Nederland daarmee kreeg werd bij de tweede zevenmeter al weer meteen te niet gedaan als de strafworp van Jill Meyer wordt gestopt. Vervolgens scoort Nederland nog zeven keer op rij raak. Rinka Duijndam wordt dan de winnaar van de wedstrijd als zij  de negende zevenmeter van Hongarije weet te stoppen. Daarmee wint Nederland de stafworpenserie met 8-7 en eindigt het op een negende plaats bij het WK U20 van 2016.

Scores Nederland: Ilya Belgareh 9, Tessa van Zijl 6, Jill Meijer 6 Larissa Nusser 4, Anouk Zwinkels 4, Dionne Visser 3, Anouk Nieuwenweg 3, Tamara Haggerty 2.