Oranje handballers winnen eerste van twee duels tegen België

De Nederlandse handballers hebben hun eerste van twee uitwedstrijden tegen België woensdagavond in Groot Bijgaarden gewonnen.

De jonge Nederlandse ploeg bestond uit negenspelers uit de BENE-League aangevuld met zeven internationals uit het buitenland waarvan er vijf dit jaar voor het eerst buiten Nederland hun carrière voortzetten. Bobby Schagen van het Duitse TVB 1898 Stuttgart en Iso Sluijter spelend bij het Poolse Gornik Zabrze waren de spelers met al een lange staat van dienst in het buiteland en bij Oranje.

Bondscoach Joop Fiege heeft dan ook heel bewust voor de wedstrijden tegen België voor een jonge team gekozen om zo inzicht te krijgen in de niveau van deze spelers. Na een 13-13 ruststand zegevierde Nederland met 22-26. Beide keepers die uitkomen in de Eerste Franse Liga Jeff Lettens bij de Belgen en Bart Ravensbergen bij Oranje hebben een sterke prestatie neergezet.

De opening van de wedstrijd was voor België dat een 5-2 voorsprong nam. Onder leiding van Luc Steins kwam Oranje bij 9-9 weer op gelijke hoogte waarna er met een 13-13 stand gerust kon gaan worden.

In de tweede helft liep Oranje meteen twee doelpunten uit: 14-16 maar zag de Belgen toch weer bij 17-17 langszij komen. Het was de laatste keer in de wedstrijd dat beide ploegen gelijk stonden want in de laatste twintig minuten nam Oranje de betere ploeg met een sterke Ravenbergen die meerdere kills had en prima breaks gooide.

Bij 18-21 (48') nam de Belgische bondscoach Michel Kranzen, die Yérime Sylla verving, een time-out maar veel effect had dat niet. Nederland liep uit naar een voorsprong van vijf doelpunten:19-24 met nog vijf minuten te spelen. Nederland won uiteindelijk met 22-26.

Scores: Luc Steins 5, Jort Neuteboom 4, Tommie Falke 3, Jorn Smits 3, Joris Baart 2, Ivo Steins 2, Iso Sluijter 2,  Jeroen van den Beucken 1, Nick de Kuyper 1, Léon van Schie 1, Sonni de Jonge 1, Samir Benghamen 1

Vrijdagavond staat de revanche in Bocholt op het programma. Nederland zal dan met dezelfde selectie aantreden.