Oranje handbalsters winnen ruim van Italië in feestwedstrijd

Het moest een groot feest worden in het Indoor Sportcentrum Eindhoven tijdens de uitzwaaiwedstrijd van het Nederlands damesteam. Italië, een van de zwakkere zusters uit het Europese handbal, moest garant staan voor véél doelpunten zodat er veel gejuicht kon worden en Nederland met een positief gevoel kan gaan afreizen naar het WK. Veel gejuicht werd er want na de 17-8 ruststand won Oranje met 41-16.

18 speelsters stonden er op het wedstrijdformulier waarvan er 17 in actie kwamen.  De grote regisseur van Oranje Nycke Groot die net terug is van een spierblessure in haar rechterdijbeen kwam niet in actie. In samenspraak met fysiotherapeut Jelle Heinsen werd er met spelverdeelster van het Hongaarse KC Gyori geen risico genomen. Ondanks dat er in de wedstrijd tegen Italië niks op het spel stond vond ze het moeilijk dat ze niet kon spelen. “Je bent weer voor het eerst terug bij Oranje in een geweldige sfeer, dan wil je altijd spelen. Dat is wel eens altijd lastig."

Groot, die geen medicijnen krijgt maar wel dagelijks behandeld wordt, vertelde na afloop van de wedstrijd ook in het Topsportcentrum nog maar eens een keer dat in haar ogen deelname aan het  WK nooit in gevaar is geweest en dat  ze over negen dagen op 2 december, als de eerste wedstrijd tegen Zuid-Korea wordt gespeeld, ze gewoon van de partij is. Dan kan ze in de eerste wedstrijden nog in het toernooi groeien en dan hoopt ze vanaf de wedstrijd tegen Duitsland er echt te staan om vervolgens in topvorm aan de knock-outfase te kunnen beginnen.

Het werd vanaf het begin een feestwedstrijd. Oranje ging voortvarend van start en stond binnen acht minuten op een 7-1 voorsprong met onder andere twee treffers van Martine Smeets en Danick Snelder. Na een time-out van Italië liep de voorsprong van Oranje wat minder snel op. Na 15 minuten mocht WK-debutant Angela Steenbakkers haar opwachting maken in de ploeg.  Na 20  minuten stond het na een befaamd draaiballetje van Angela Malestein 15-5. In de laatste tien minuten van de eerste helft zakte Oranje weg liep het allemaal wat minder voortvarend. Er werd gerust met een 17-8 stand.

In de tweede helft trapte Oranje in de eerste minuten weer even flink op het gaspedaal. Met onder andere een doelpunt van Delaila Agema en keepster Jasmina Jankovic: 22-8. Dan zakt Oranje al snel weer opnieuw in en mag Italië vier keer op rij scoren: 22-12. Een time out van bondscoach Helle Thomsen schudt Nederland weer wakker, de ploeg maakt er in de laatste 20 minuten nog een leuke show van. Met een aantal fraaie doelpunten in de tweede helft van de nieuwkomers Angela Steenbakkers, Charris Rozemalen en Dione Housheer, die scoorde vanaf de zeven meterlijn nadat ze hardhandig werd af gestopt bij een doelpoging. De veertigste treffer kwam van de hand van Estavana Polman na een vliegertje. Danick Snelder bepaalde de eindstand op 41-16

Daarmee kwam uiteindelijk iedereen op het slotformulier terecht behalve keepster Tess Wester. Scores: Lois Abbingh 7, Estavana Polman 5, Danick Snelder 4, Angela Malestein 4, Martine Smeets 4, Laura van der Heijden 3, Debbie Bont 2, Lynn Knippenborg 2, Yvette Broch 2, Kelly Dulfer 2, Jasmina Janković  1, Angela Steenbakkers 1, Jessy Kramer 1, Delaila Amega 1, Charris Rozemalen 1, Dione Housheer 1

Veertien speelsters zijn er inmiddels geselecteerd voor het WK. Er zijn nog twee plaatsen te vergeven. Voor de zwangere Maura Visser zal naar verluidt Delaila Agema geselecteerd worden, dochter van oud-VZV en Aalsmeer-keepster Martine Raams die tot vorig seizoen ook nog keeperstrainster was bij de club uit 't Veld. Voor de geblesseerde Sanne van Olphen lijkt Charris Rozemalen de voorkeur te krijgen van de bondscoach. Dat betekent naast Angela Steenbakkers drie speelsters die hun WK-debuut gaan maken.