Oranje opnieuw maar moeizaam naar halve finale.

Voor de vierde keer op rij hebben de Nederlandse handbalsters zich bij een groot toernooi geplaatst voor de halve finale. Het leek een makkelijke wedstrijd te worden: binnen tien minuten heedt Nederland een 7-1 voorsprong te pakken tegen Tsjechië met twee treffers van Loïs Abbingh die uiteindelijk als topscoorster van de wedstrijd zou eindigen met liefst veertien treffers. Meteen ook goed voor de uitverkiezing als 'woman of the match'.

Het zijn ook meteen de beste minuten van Oranje want daarna wordt er een hele rits fouten gemaakt en kan Tsjechië snel terugkomen in de wedstrijd als het twee minuten later 8-4 wordt. De dekking was tot dan het sterkste punt van Oranje en Kelly Dulfer de ene na de andere bal kon wegblokken en er zelfs eentje vangen – “Dat is me nog nooit gebeurd" vertelde ze na afloop”.Nederland werd juist met haar eigen wapen - de snelle tegenaanval maar die is dit toernooi nog ondermaats - om de oren geslagen. Na een Oranje- treffer lag de tegentreffer, soms al binnen tien seconden, ook in het net bij Oranje. Het frivole en snelle handbal waarvoor Oranje de afgelopen jaren de supporters op de banken kreeg schijnt dit toernooi toch te zijn ingeruild voor vechthandbal.

Daar waar Oranje juist veel tijd kwijt was aan het opbouwen van de aanval, kon Tsjechië juist met snelheid in de aanval langzaam het gat dichten. Na twintig minuten scoorde men voor het eerst de aansluitingstreffermet vier doelpunten op rij: 10-9.

Ondanks dat Nederland daarna weer kon uitlopen naar 14-11 was het gat even snel weer bijna gedicht: 16-15 met een scorende Tsjechische keepster in het verlaten Oranje-doel. Lois Abbingh en Iveta Luzumova - spelend bij het Duitse Thuringer Hc - bepaalden beiden uit een zevenmeter de ruststand op 17-16.

Na rust komt Tsjechie via Luzumova meteen op gelijke hoogte: 17-17. Ondanks dat Nederland meteen twee doelpunten kan uitlopen blijft het spel moeizaam, er komt maar geen rust in de ploeg. Tsjechie kan weer aankloppen bij 19-19 en 20-20. Dan heeft Nederland geluk dat de Tsjechische aanval op de paal strandt en daarmee de tegenstander niet op voorsprong komt. Als de Tsjechische Manakova meteen daarna een tijdstraf krijgt, loopt Nederland weer uit naar een verschil van drie doelpunten: 23-20.

Nederland komt dan opnieuw in een fase waarin er weer teveel kansen gemist worden en Tsjechië opnieuw de mogeljjkheid geeft dichterbij te sluipen: 23-22 , halverwege de tweede helft. Nycke Groot, die maar niet haar stempel op de wedstrijd kan drukken, scoort 24-22. Als Tsjechië opnieuw een tijdstraf krijgt neemt de Nederlandse bondscoach Helle Thomsen een time-out die in eerste instantie verkeerd uitpakt. Tsjechië scoort daarna tweemaal en komt weer op gelijke hoogte (24-24) met nog tien minuten te spelen. De tijd begint dan ook te dringen.

Als Malestein weer in de ploeg komt voor Bont, die veel kansen liet liggen, scoort zij ook pas haar eerste doelpunt: 25-24. Tsjechië mist en dan is het Abbingh die de marge weer naar twee kan tillen 26-24. Weer klampt de lastige tegenstander aan (26-25) waarna Polman de opponent weer de kans geeft op gelijke hoogte te komen: ze schiet tegen de paal!.Malestein voorkomt die gelijkmaker door de bal te onderscheppen en met de snelle break de 27-25te scoren, op zeven minuten van het einde.

De Tsjechische coach Jan Basny neemt dan een time-out, hij probeert zijn ploeg weer in het goede ritme te krijgen want hij ziet dat zijn speelsters vermoeid raken. Het gaatje van twee doelpunten krijgt Tsjechië niet meer gedicht. Twee doelpunten van Lois Abbingh zorgen er voor dat Tsjechië de definitieve tik krijgt als er ook kort achter elkaar ook nog twee speelsters met een tijdstraf naar de strafbak moeten.

Uiteindelijk pakt Oranje weer een zwaar bevochten overwinning met 30-26 en plaatst het zich voor de halve finale tegen Noorwegen, dat Rusland met een zware 34-17 nederlaag opzadeled.

Voor die wedstrijd zal coach Thomsen zich toch iets moeten laten invallen want als Nederland zoals vandaag speelt gaat het niet lukken tegen dat land.

Scores voor Nederland: Loïs Abbingh 14, Danick Snelder 3, Nycke Groot 3, Yvette Broch 2, Martine Smeets 2, Angela Malestein 2, Estavana Polman 2, Kelly Dulfer 1 en Charris Rozemalen 1