Oranje U18 sluit af met een zesde plek bij WK in Macedonië

De Nederlandse handbalsters U18 hebben zondag het WK in Macedonië met een zesde plek afgesloten. In de strijd om de vijfde en de zesde plaats was Korea uiteindelijk toch een maatje te groot voor Nederland dat na een 17-17 ruststand met 33-27 beslag wist te leggen op de vijfde plaats en Nederland genoegen moest nemen met plaats zes.

Het verschil tussen beide ploegen zat hem vandaag in het feit dat Korea met hun offensieve 3-3 dekking Nederland dwong tot het maken van veel technische fouten waardoor de Koreaanse handbalsters uiteindelijk veel meer aanvallen konden afronden met een doelpoging dan Nederland. Nederland kwam tot 46 aanvallen die afgerond werden met een doelpoging terwijl Korea tot 61 aanvallen kwam die men met doelpoging kon afronden. Je ziet ook aan het spel van Oranje dat het spelen tegen de offensieve dekking veel kracht kost. Zowel in het tweede deel van de eerste helft als in het tweede deel van de tweede helft kwam Oranje veel te kort.

In het eerste deel van de eerste helft had Nederland het voordeel en kon met een openingsoffensief  op een 4-1 voorsprong komen. Korea neutraliseerde dit vervolgens direct met drie treffers op rij (4-4) maar zag Nederland toch weer de leiding pakken met treffers voorsprong; 6-4, 8-6 en 9-7 na 15 minuten spelen. Vervolgens na Korea het heft in handen en kwam via 9-10 in de 28e minuut op 14-17. In de laatste twee minuten neutraliseerde Nederland de achterstand nog naar de 17-17 gelijke stand bij rust.

In de tweede helft scoort Korea de eerste treffer maar die wordt gevolgd door drie doelpunten van Oranje hetgeen een 20-18 tussenstand oplevert. Korea komt weer op gelijke hoogte: 20-20, maar Oranje weet opnieuw twee doelpunten uit te lopen (23-21). Voor Korea tijd om een time- out te nemen die na achteraf bleek de beslissende fase inluidde van de wedstrijd. Nederland kwam er bijna niet meer aan te pas. De voorsprong van Oranje wordt uit handen gegeven (23-24) waarna Korea met een aantal snelle tegenaanvallen uitloopt naar 25-28. In de laatste tien minuten van de wedstrijd weet Korea verschil nog uit te breiden naar zeven doelpunten. Waarna Sanne Vollebregt in de laatste minuut de eindstand op 27-33 weet te bepalen.

Scores Nederland: Hanna van Rossum 9, Delaila Amega 4, Tamara Haggerty 3, Annika Noordink 2, Anouk Zwikels 2, Sanne Vollebregt 2, Jill Meijer 2, Romy Zengerink 2, Fenne Rijks 1.