Oranje U19 gaat spelen voor plaats 5/6 na winst op Montenegro

De handbalsters van Oranje U19 gaan zondagmiddag om 12:30 uur spelen voor de plaatste 5/6 bij het Europees kampioenschap U19 in het Sloveense Celje. In de kruiswedstrijd voor de plaatsten 5 t/m 8 versloeg Oranje vrijdagmiddag Montenegro na een 11-14 ruststand met 25-29. De tegenstander voor Oranje \zondagmiddag is Duitsland dat eerder op de dag Noorwegen ne verlengingen wist te verslaan. Na een13-10 ruststand en een 23-23 eindstand wonnen de Oosterburen met 28-31.

Oranje begon sterk tegen het niet zo bijster sterk spelende Montenegro en nam een 0-3 (3’ min) voorspong maar al snel schotelde Oranje weer het vertrouwde spel voor. Te veel kansen werden er gemist en daarnaast bezoldigde men zich nogal eens aan een technische fout. Oranje moest het in de eerste 15 minuten dan ook vooral hebben van Dione Housheer. Dankzij haar vijf treffers stond Oranje na 16 minuten nog op een nipte 6-7 voorspong. Mede dankzij bij vlagen goed keeperswerk van Yara ten Holte kon Nederland de voorsprong behouden. Vervolgens liet de Live stream ons in de steek.

Nadat de verbinding na tien minuten weer was hersteld leek er nog niet zoveel verandert te zijn Bij eens stand van 9-11 kwamen we weer in de wedstijd.  Met een laatste treffer van Bo van Wetering, die na afloop werd gekozen tot speelster van de wedstrijd, ging Oranje met een voorspong van drie punten (11-14) de kleedkamer opzoeken.

Nederland begon weer sterk aan de tweede helft, kreeg voldoende kansen om meteen een beslissend gat te slaan maar de eerste treffer na rust kwam pas na drie minuten. Opnieuw was het  Van Wetering die scoorde; 11-15. Montenegro kwam toch weer terug tot 13-15 waarna Housheer met een hoofdwond geblesseerd van het veld moet. Nederland kabbelde wat aan en kreeg het niet sterk spelend Montenegro maar niet van zich afgeschud waardoor zij er in konden blijven geloven dat er tegen Nederland wat te halen viel.

Als Montenegro in ondertal de 16-19 scoort neemt de coach van Nederland Nijdam na 43 minuten een time-out. Met tulband en al keer na de time-out Dione Housheer weer terug op het veld. De uit Ulft afkomstige opbouwster moest even wennen maar eenmaal weer in het veld ging er weer meer dreiging van haar uit waardoor Nusser meer kans kreeg om voor haar eigen kansen te gaan.  Vijf minuten later leek het gat dan ook geslagen als Larissa Nusser de 18-24 scoort.

Toch kon Oranje Montenegro niet de genadeklap toedienen bij 22-25 zes minuten voor het einde gelooft Montenegro nog steeds in een overwinning. Als Nusser dan een zeven meter mist weet Montenegro ook niet te profiteren. De kans om op twee punten terug te komen wordt verkwanselt. In plaats van de 23-25 scoort Housheer even later de 22-26 en is het gelopen. Uit een zeven meter bepaalt Montenegro de eindstand op 25-29 hetgeen voor Oranje uiteindelijk wel genoeg is om de strijd met Duitskand aan te gaan voor de vijfde plaats.

Scores Dione Housheer 9, Bo van Wetering 7, Merel Frerik s 4, Larissa Nusser 4, Mariel Beugels 3, Lynn Molenaar 1, Sharon Nooitmeer 1.