Nieuws

Oranje U19 naar laatste acht na winst op Roemenië

In de tweede helft krijgt Oranje vleugels

Door Frits Feuler – Een wedstrijd is pas verloren als het laatste fluitsignaal heeft geklonken. Hoe moeilijk de opdracht vooraf ook is, het moet altijd geprobeerd worden. 

Voor die uitdaging stonden de Oranje U19-handbalsters in het derde en beslissende groepsduel bij het EK in Slovenië. Winst op Roemenië was een absolute voorwaarde om verder te gaan in het toernooi met de beste acht ploegen. Met een ongekend collectief fanatisme en inzet bereikte de ploeg van coach Robert Nijdam die doelstelling door Roemenië met 31-24 op zij te zetten na een, met name, bijzonder sterke tweede helft.

Nerveus en onzeker begon Oranje aan dit beslissende derde duel, na een eerdere zege op Zweden en verlies tegen Hongarije. De 1-0 van Merel Freriks was mooi maar daarna zakte Oranje minutenlang heel diep weg. Kwam niet in het ritme, kwaliteiten werden niet benut en de Roemeensen straften haast elk foutje resoluut af. 

Bij 1-4, na zeven minuten, vluchtte Nijdam in een eerste time out om zijn manschappen te herinstrueren. “Dat we in een zware poule zitten, wisten we vooraf. Maakten inderdaad weer wat veel foutjes,” verklaarde de coach na afloop. “Dat is blijkbaar normaal bij ons. Ik attendeerde de meiden erop om rustig te blijven en de taken goed te blijven uitvoeren.” Hielp blijkbaar niet echt, want ook de daaropvolgende zeven minuten had Oranje nauwelijks een weerwoord: 5-8.

‘Dan moet ik zelf maar aan de bak,’ zal Nijdam gedacht hebben. Uiterst fanatiek coachend ging hij aan de zijkant te werk in de hoop dat die vonk zou overslaan op de ploeg. Met een paar prima onderscheppingen en tegenaanvallen kroop Oranje inderdaad dichterbij (11-11) om vervolgens bij 12-11 weer aan de positieve kant van de score te komen. “Je zag ook dat het Roemeense spel ook de nodige kracht kostte,” wist Nijdam. “Zaak voor ons dus om nu zo verder te spelen.” De Deense scheidsrechters waren niet kleinzielig en lieten vooral handballen. Ook een aangename gewaarwording!

Oranje stond als collectief nu beresterk in de schoenen. In de goed georganiseerde defensie speelde Maxime Drent een belangrijke rol: bikkelen, voorop in de strijd en tikjes uitdelen als het nodig was. Haar ploeggenoten pikten dat signaal op. Samen bouwden ze de marge halverwege uit tot 16-14.

André Hazes zou op de achtergrond ook nog een rol spelen met zijn ‘bloed, zweet en tranen-lied’. Op de tribunes was het plukje Hollandse fans nu duidelijk hoorbaar. Oranje kwam met een ontzettende geestdrift uit de kleedkamer en wilde snel aanknopen bij de goede laatste fase van de eerste helft. Dat lukte wonderwel, de ploeg kreeg vleugels en walste de verbouwereerde opponent bijna helemaal plat: 19-14 en 20-15. Merel Freriks bikkelde op de cirkel als vanouds, Mariël Beugels en uitblinkster Dione Housheer rondden een paar maal sublieme aanvalsacties prima af. Kortom: op dit Oranje stond nu geen maat meer. 

De robuuste Roemeense coach probeerde aan de zijlijn nog het tij te keren maar kreeg geen grip meer op zijn dolende ploeg. “In de time out gaf ik nog maar eens aan om niet teveel naar het scorebord te kijken,” aldus een opgeluchte Robert Nijdam. “Ook de speelsters op de wisselbank die niet actief waren, droegen dankbaar een steentje bij aan dit succes. Het benadrukt nog maar eens ons collectief. Defensief moesten we de aandacht in de defensie blijven leggen op de schotkracht van de Roemeense opbouwers. Bij hen ebden stilaan alle krachten weg.” 

Even nog leek Oranje bij 25-23 en 26-24 te wankelen. Schijn bedroog, want alles was onder controle. De 31-24 eindstand was alleen belangrijk voor de statistiek. “Winnen met één doelpunt verschil was ook goed geweest,” besluit Nijdam. “Maar die uitslag komt nu in de boeken. Eerst morgen de rustdag maar eens invullen, want die hebben we wel verdiend!”

Eindstand: 1. Hongarije 3-4 (83-71); 2. Nederland 3-4 (83-81); 3. Zweden 3-2 (70-75); 4. Roemenië 3-2 (71-80).

Scores Nederland: Dion Housheer 12; Mariël Beugels 4; Merel Freriks 4; Iva van der Linden 3; Bo van Wetering 3; Lynn Molenaar 2; Larissa Nusser 2; Laura Zeldenthuis 1.

Topscoorders Roemenië: Tirca 7; Badea 4; Banciu 4; Verde 4.

Dione Housheer werd door de EHF bij Oranje uitgeroepen tot beste speelster.

Scheidsrechters: Daniel Krause Kjaer/Nicklas Mark Pedersen (DEN).

Eerder op de dag verloor Hongarije hun slotduel verrassend van Zweden met 23-24.

Nederland speelt als nummer twee uit groep A in de tussenronde in een groep met Hongarije, Rusland en Noorwegen. De beide eerste landen starten met twee punten, Noorwegen en Nederland met 0. Dinsdag 1 augustus  om 17 uur is voor Nederland het duel tegen Noorwegen, daarna wacht Rusland nog alvorens de eindronde gespeeld wordt. 

Laatste update: 30 juli 2017, 18:18 uur

  

Deel dit bericht