Oranje U19 sluit positief af met winst op IJsland

De Nederlandse handbalsters U19 hebben ondanks het teleurstellend verlopen EK kwalificatietoernooi de laatste wedstrijd tegen IJsland winnen kunnen afsluiten. Het werd een zwaarbevochten overwinning. Met de 25-24 eindzege kon men het toernooi in ieder geval wel positief afsluiten.

Lang zag het er naar uit dat Nederland ook de derde wedstrijd in het Macaronische Skopje zou gaan verliezen. Pas na drie kwartier spelen kwam Nederland op een voorsprong die men ook wist vast te houden en uit te breiden.

IJsland begon dan ook sterk aan de wedstrijd en kwam op een 1-4 voorsprong. Nederland kon bij 4-4 weer aanhaken maar kon pas na twintig minuten bij 8-7 voor het eerst de leiding nemen in de wedstrijd. Het was slecht van korte duur want IJsland nam het commando meteen weer over 8-9. Anderhalve minuut voor rust kwam Oranje opnieuw op voorsprong maar ook nu wist de tegenstander weer snel het heft in handen te nemen en met een 13-14 voorsprong te rust in te gaan.

Na rust loopt IJsland, ner als bij de opening van de eerste helft uit naar een drie punten voorsprong: 16-19 (37’)  Ook nu kon Nederland deze weer meteen egaliseren 19-19 maar in tegenstelling tot de eerste helft kon de ploeg van bondscoach Alex Vaassen nu wel doordrukken. Via Noordink en Panhuis wordt het 21-19 en tien minuten voor het einde via Meijer zelfs 23-20. Tot 25-22, vier minuten voor het einde kon men die drie punten vasthouden maar in de slotfase wordt het toch weer spannend als Oranje kansen mist en IJsland binnen vijftig seconden twee keer scoort: 25-24. De drie laatste minuten zijn spannend maar gescoord wordt er niet meer door beide ploegen waardoor Nederland met een verdienden overwinning het toernooi kan afsluiten.

Delaila Amega 4, Hanna van Rossum 3, Anouk Nieuwenweg 3, Annika Noordink 3, Jill Meijer 3, Tess van Buren 2,  Mabel  Panhuis 2, Tessa van Zijl 2, Tamara Haggerty 1, Fenne Rijks 1, Roos van Leeuwen 1.

Macedonië, dat vooraf misschien wel als het zwakste land werd beschouwd, werd de verrassende eindwinnaar nadat het gastland in de laatste wedstrijd met 18-17 (9-8) van Montenegro had gewonnen. Macedonië en Montenegro hebben zich geplaatst voor het EK in Valencia.

Eindstand 1. Macedonie 6p,  2. Montenegro 4p, 3. Nederland 2p, 4. IJsland 0p.