Nieuws

Oranje u19 voert dappere maar ongelijke strijd tegen Rusland

Gewogen maar niet echt te licht bevonden

 

Door Frits Feuler– Met een flinke portie goede voornemens had Oranje U19 zich voorbereid op het duel tegen het fysiek sterke Rusland. Na een heel acceptabele eerste helft (rust 11-14) moest Oranje in de tweede helft beetje voor beetje de tol betalen voor de geleverde inspanningen: 20-25.

Oranje wist dus wat er deze keer in het enorme Russische handbalvat zou zitten. Fysiek sterke meiden, meer kilo’s en meer centimeters. Een uurtje collectief hard werken in het vooruitzicht. Pijn lijden, ook dat nog. Deze Russische selectie werd twee jaar geleden in de groep U17 tweede na 24-25 verlies in de finale tegen Denemarken. Nederland U19 was er in 2015 niet bij. In dat jaar werd de toenmalige Russische U19-selectie ook tweede, na 29-26 verlies tegen Denemarken. Dus zal binnen de Russische handbalfederatie met een strenge blik en een schuin oog gekeken worden naar een titel.

Vanaf het eerste fluitsignaal gaven de ‘blauwen’ gas: 0-2. De Russische wals leek al snel op stoom te komen. Maar Nederland knokte dat het een lieve lust was. In de defensie was het alle hens aan dek. Samen bikkelen om de Russische aanvalsters die binnen de negenmeter al hun robuuste lichaamskracht en lengte tussen de wat tengere oranjehemden propten op afstand te houden. Het leek onbegonnen werk om die vele een-tegen-een situaties het hoofd te bieden. Maar toch!

De Oranje-fans op de tribunes schreeuwden hun kelen schor. Dat steuntje in de rug was welkom, alle beetjes hielpen. Vier treffers verschil (4-8 en 5-9) deden Oranje net niet wankelen. Met een prima wedstrijdinstelling knokte men aanval voor aanval terug.  Zelfs de Russische coach kreeg het benauwd en schreeuwde als aangeschoten wild zijn speelsters toe - waar hebben we dat vroeger meer gezien?

Hoe dan ook, Lynn Molenaar, degelijk spelend, had bij 9-11 de aansluitingstreffer in gedachten maar werd keihard onderuit gehaald. Geen kaart, geen tijdstraf. Dus moest in de defensie weer een oranje-muur zijn beulswerk gaan doen. Met enig fortuin leidden de Russinnen, mede dankzij hun granieten defensie, halverwege met 11-14.

De Russische staf zal in de pauze duchtig gesproken hebben en niet aan de thee zijn geweest. Met drie treffers op rij zette een nog getergder Rusland Nederland fors onder druk: 11-17.  Nederland hield het baltempo hoog, maar had voor vijf doelpunten liefst 19 (!) minuten nodig: 16-21. De krachten ebden zichtbaar weg maar de sterke mentaliteit overheerste. De geest was nog lang niet uit de fles. Ook de opponent liet, tot woede van hun technische baas, fatale steekjes vallen. Coach Nijdam wisselde de moegestreden Freriks in voor Nooitmeer, Oostveen versterkte op rechts de gelederen. ‘Als we toch verliezen, dan wel met opgeheven hoofd,’ moet iedereen toen gedacht hebben. Zo gezegd, zo gedaan.

Die marge van vijf bleef de laatste tien minuten in Russisch voordeel. Nederland hield met de laatste restjes energie de kiertjes in de defensie goed gesloten, diende de Russinnen nog altijd ferm van repliek. Een paar lullige tijdstraffen van de af en toe warrig leidende arbiters uit Bosnië en Herzegovina konden aan die instelling niets veranderen. Maar onder de streep was het net een brug te ver om er nog een gelijkspel uit te slepen: 20-25.

Scores Nederland: Lynn Molenaar 5, Larissa Nusser 4, Sharon Nooitmeer 3, Merel Freriks 2, Bo van de Wetering 2, Mariël Beugels 1, Tessa Hilbrants  1, Dione Housheer 1, Verona Peeters 1.  

Lynn Molenaar werd tot beste speelster bij Oranje gekozen.

De Russische Sherbak haalde de prijs op voor haar team.

Na de rustdag (donderdag) komt Oranje vrijdag (14.30 uur) in actie in de strijd om plek 5 t/m 8 tegen Montenegro dat in het duel met Frankrijk met 18-28 verloor. In het andere duel komen Noorwegen en Duitsland tegen elkaar uit. De winnaars spelen daarna om plek 5, de verliezers om 7 en 8.

Eindstand groep M1:

1.  Hongarije 3-6 (87-68); 2. Rusland 3-4 (72-62); 3. Noorwegen 3-2 (65-78). 4. Nederland 3-0 (75-91).

Eindstand groep M2:

1.  Denemarken 3-6 (75-64); 2. Frankrijk 3-4 (77-68); 3. Montenegro 3-2 (63-77); 4. Duitsland 3-0 (67-73). 

Deel dit bericht