Oranje U19 wint eerste EK wedstrijd van Zweden

De Nederlandse handbalsters U19 zijn het EK in het Sloveense Celje goed begonnen. De eerste wedstrijd in groep A tegen Zweden werd na een 8-11 ruststand met 23-26 gewonnen door Oranje.

De beginfase was voor Zweden, dat het grote 18-jarige talent Hannah Flodman moet missen, dat de beste kansen kreeg maar er ook een aantal miste en derhalve niet verder kwam dan een 3-1 voorsprong. Daarna nam een ook nog niet best spelend Oranje, dat toch ook nog veel fouten maakte in de eerste helft,  het heft in handen. Omdat Zweden twaalf minuten niet tot score kwam liep Nederland uit naar 3-6. Die marge van drie doelpunten bleef vervolgens tot aan de rust op het scorebord staan: 8-11

In de tweede helft scoorde Nederland meteen de 8-12. Daarna waarna waren beide ploegen aan elkaar gewaagd en kwam men om en om scorend uit op 14-18. Nadat Nederland in de 43e minuut op 19-15 was gekomen zette Zweden een tandje bij en kwam het, mede door een tijdstraf van Lynn Molenaar, terug tot twee doelpunten - 18-20 - en leek het weer een wedstrijd te gaan worden. Zeker toen ook nog Larissa Nusser even later bij 19-21 geblesseerd uit viel.

Het zag er zo op het eerste oog niet best uit voor de Limburgse. Oranje liet zich daardoor echter niet van de wijs brengen en liep weer uit naar 19-24. Zweden dat het verschil wel weer kon terug brengen tot drie doelpunten 21-24, was niet bij machte om Oranje het in de slotfase nog moeilijk te maken. Eindstand 23-26

Dione Housheer werd bij Oranje uitgekozen tot beste speelsters Bij Zweden keer Stankiewicz die eer toebedeelt

In de eerste wedstrijd van donderdag in grep A won Hongarije met 26-21 van Roemenië Morgen speelt Nederland 13:00 uur tegen Hongarije. Bij winst kan Oranje goede zaken doen.

Scores Dione Housheer 7, Merel Feriks 5, Lynn Molenaar 5, Larissa Nusser 3, Bo van Wetering 2, Tessa Hilbrands 2, Kalia Klomp 1, Mariel Beugels 1.