Nieuws

Quintus keepster Esther de Vos maakt indruk in Europa cup

 Twee keer feest in volle hal

Door Peter Lotman  Kwintsheul - Met twee overtuigende overwinningen (36-13 en 40-21) hebben de handbalsters van Virto/Quintus zich ten koste van KHF Istogu uit Kosovo geplaatst voor de volgende ronde van de Europa Cup. Keepster Esther de Vos was een van de uitblinksters tijdens het tweeluik. 

Met een stralende lach kijkt de net 22 jaar geworden doelverdedigster terug op het zo succesvol verlopen weekeinde voor haar club. ,,Geweldig. Dit zijn dé wedstrijden. Je leeft er wekenlang naar toe. Het is zó gaaf om Europa Cup te spelen. Zeker voor ons thuispubliek. Wat een sfeer. Een bomvolle hal met familie en vrienden op de tribune. Een partij waarvan je vooraf niet weet hoe die gaat uitpakken. Maar gelukkig hebben we de volgende ronde gehaald,” glundert  De Vos, die tot haar veertiende jaar bij Saturnus Ridderkerk handbalde. 

,,Vorig jaar was mijn debuut in het eerste team van Quintus. Dat was direct al het seizoen waarin we zo ver kwamen in de Europa Cup. De halve finale gehaald en net niet de finale. Een geweldige ervaring en ik hoop dat we het dit jaar weer zo goed doen. Tegen welke club maakt me niet uit. Het liefst tegen een team dat nog niet veel ervaring heeft. Wij willen graag een ronde verder komen.”

SPECIALE OEFENING

Esther de Vos heeft zich na haar jaren in het opleidingsteam sterk ontwikkeld. Veel heeft ze geleerd van keeperstrainer Kevin Devilee, in het verleden zelf een voortreffelijk doelman bij Quintus. 

De Vos: ,,Elke donderdag komt hij specialistische keeperstraining geven. Heel nuttig voor mij. Hij is ook vaak bij de wedstrijden en dan analyseert hij wat er op de training gedaan moet worden. Hij neemt ook altijd de tijd voor een technisch praatje. Benadrukt waar ik specifiek rekening mee moet houden tijdens de wedstrijd. Daar bedenkt hij dan een speciale oefening voor.”

Tegen Istogu maakte Esther de Vos veel indruk. Samen met Jesse van de Polder verdedigen zij beurtelings het Heulse doel. ,,Wij kunnen goed met elkaar opschieten. Alleen op vrijdag trainen we samen, omdat Jesse doordeweeks op de Handbal Academie zit. We praten dan vaak over de wedstrijd die komen gaat. We elkaar goed coachen en aanmoedigen. Ook maken we schotbeelden voor elkaar.”

De Vos werkt als sportinstructeur en zwemonderwijzer in Den Haag en Zoetermeer. Op dat vlak liggen haar ambities en niet zozeer in een buitenlandse topcompetitie. ,,Ik wil met Quintus zo veel mogelijk prijzen pakken. Daar ga ik vol voor en ik hoop nog veel goede wedstrijden in het eerste te keepen. We willen landskampioen worden en zo ver mogelijk komen in Europa.”

VEEL VERTROUWEN

Voor haar sterke optreden dit seizoen heeft de in Honselersdijk woonachtige De Vos wel een verklaring. ,,Ik heb vanaf het begin van het seizoen veel vertrouwen gekregen van de nieuwe trainer René Romeijn. Ik voelde me erg fit tijdens de voorbereiding en de trainingsstage. Ik ben vooral bezig geweest met mijn concentratie. Daar ben ik op vooruit gegaan. Dat merk ik tijdens de wedstrijden.”

Zaterdag in het eerste duel waren ook Amy Oostveen, Lisa Warmerdam, Iva van der Linden en Cynthia Grift op dreef. Quintus combineerde vlot, liet fraaie aanvalscombinaties zien en ook de verdediging oogde solide. Geen moment kreeg de opponent uit Kosovo de gelegenheid het initiatief over te nemen. De tactiek van coach Romeijn werkte perfect. 

Gisteren was door de eerste ruime zege de spanning er een tikkeltje vanaf. Ditmaal manifesteerden Lisanne Zwinkels, Amy Oostveen, Iva van der Linden en Lexie Louwerens zich nadrukkelijk met vlammende schoten en subtiele lobjes. De Vos tevreden: ,,Een geweldige ervaring. Op naar de volgende ronde.”

ALLE SPEELSTERS QUINTUS SCOREN

Quintus was op alle fronten de betere ploeg. De aanvalsopbouw was gevarieerder, het tempo lag veel hoger en op de snelle tegenaanval had opponent Istogu geen antwoord. Ook verdedigend hadden coach Romeijn en zijn vrouwen de zaken perfect voor elkaar. Het lange en solide middenblok Anouk Zwinkels/ Lisanne Zwinkels/Cynthia Grift gaf geen centimeter ruimte weg en blokte veel schoten van de veel kleinere Kosovaarse speelsters. Alle speelsters van Quintus kwamen tot scoren.

Doelpunten Quintus over twee wedstrijden:  Daisy Hage(6/4), Cynthia Grift (4/1), Amy Oostveen (5/6), Iva van der Linden (4/5), Anouk Zwinkels (2/0), Nicole van Meteren (3/2), Angelique van Duijvenbode (2/1), Elles Zwinkels (2/0), Lisa Warmerdam (4/0), Lisanne Zwinkels (1/9), Esmee Martens (3/0), Iris van Aalst (0/2), Lois Strik (0/3), Susan de Bakker (0/2) en Lexie Louwerens (0/5).   

AD SPORT/PETER LOTMAN 

Deel dit bericht