Nieuws

Rendement moet omhoog bij Quintus

Heulse handbalploeg is gegroeid, maar nog genoeg punten voor verbetering

Door Peter Lotman - Kwintsheul - De handballers van Wematrans/Quintus waren in de BENE-League niet opgewassen tegen de Belgische topploeg Callant/Tongeren. De 24-31 nederlaag was geen schande, maar er zijn genoeg punten voor verbetering. Een sterkte-zwakte analyse.

INSTELLING

Op de werklust van de Westlanders was niets aan te merken. Ze knokten voor elke bal, waren fel in de verdediging en gingen er met de aanvallende acties vol voor. Als de tegenstander dan beter is, behoort verliezen tot de mogelijkheden. Dat is geen schande. Het onbenut laten van twee handen vol kansen brak de Heulse ploeg op.

VERDEDIGING

Coach Curescu begon met Niels van Lier, Ard Vollebregt en Max de Maat in het centrum. Dat blok stond goed met Lex Dofferhoff als zwervende stoorspeler. Later kwam Chris de Bakker erbij en ook hij is een prima verdediger. Zij hielden de sterke schutters van Tongeren goed in bedwang. In het slot van de partij kreeg de linkshandige Martin Meijer te veel ruimte. Hij scoorde vijf keer op een rij en dat bracht via 18-21 de te hoog uitgevallen eindstand op het bord.

TWEEDE LIJN

De schotkracht vanuit de tweede lijn was opnieuw onvoldoende. Dat was vorig seizoen al het manco van Quintus. Het gemiddelde lag toen rond de 24 doelpunten. Ook dit keer kwamen  de Heulenaren daar niet boven uit. Met zo’n laag rendement kun je in de BENE-League geen potten breken. Cursecu: ,,We willen wel een sterke Pool halen, maar die is niet te betalen. Met deze spelers moeten we het doen.” Slechts drie doelpunten van de opbouwrij Vollebregt/Van Lier/De Vette is te pover.

CIRKEL

Max de Maat begon op de cirkelpositie en deed het uitstekend. Hij speelde trouwens toch een sterke wedstrijd. Naderhand nam Rick van Ravesteijn zijn rol over en hij groeide uit tot de uitblinker bij Quintus. Hij scoorde veel vanaf de cirkel en pakte de nodige rebounds. ,,Ik krijg veel vertrouwen van de coaches en dat komt mijn spel ten goede,” verklaarde Van Ravesteijn zijn sterke optreden.

HOEKEN

Ook vanuit de hoeken kwam er voldoende dreiging. Thijs van den Driest scoorde uit moeilijke situaties drie keer fraai. Jammer was, dat hij bij twee vrije breaks de keeper op zijn weg vond. De andere hoekspeler, Alex Koop, had niet zijn allerbeste avond, maar hij blijft een voortreffelijke hoekspeler op wie je altijd kunt rekenen. Ook hij was onfortuinlijk met twee open kansen.

KEEPERS

Nick de Knegt kreeg de voorkeur in de basis. Keeperstrainer Rick Klompé: ,,Nick blonk uit in de voorbereiding en daarom kozen we voor hem.” Hij had aanvankelijk weinig zicht op de snoeiharde schoten van Meijer en De Beule. Naderhand nam Imre Obbens zijn plaats over. Hij keepte een degelijke partij en hield na de rust (11-16) met een serie knappe reddingen zijn team in de wedstrijd.

CONCLUSIE

Quintus is ten opzichte van het eerste jaar BENE-League gegroeid in fysieke kracht en ook de wedstrijdmentaliteit is in orde. Knokken kunnen de Westlanders wel. Om in de toekomst een rol van betekenis te kunnen spelen, moet het accent vooral liggen op de schotkracht en het benutten van de vrije kansen. Omdat een ruim budget ontbreekt, de Belgische opponenten beschikken daar wel over, moeten de huidige nog jonge opbouwspelers zich snel verder ontwikkelen om voor meer gevaar te zorgen. Een intensieve taak voor het nieuwe technisch duo Curescu/Klepke.

Doelpunten Quintus: Rick van Ravesteijn (7), Max de Maat (4), Alex Koop (3), Lex Dofferhoff (3), Thijs van den Driest (3), Ard Vollebregt, Niels van Lier, Collin de Vette en Chris de Bakker.     

Doelpunten Tongeren: Martijn Meijer (11), Nick de Kuyper (5), Jeroen Debeule (4), Julien Devisch (4), Yannick Glorieux (2), Pieter Strauven (2), Ilyas D’Hanis (2) en Bram Schepers.

Scheidsrechters (***) :De Belgische broers Stéphane en Christophe Steenwinckels floten een degelijke partij. Ze lieten veel doorgaan en hadden er goed het oog in. Ze wekten niet de indruk veel plezier aan de wedstrijd te beleven. Het was een tikkeltje emotieloos. Geen expressie, maar heel serieus kijkend hielden zij de controle.

Uitblinker Wesley Roeleveld

Het opleidingsteam van Quintus won ook de tweede wedstrijd. Het team van Jack van Lier/Marco de Bakker klopte Snelwiek na een 14-13 ruststand met 27-22. Topscorer was Wesley Roeleveld die zich met zeven doelpunten nadrukkelijk kandidaat stelde voor de hoofdmacht. Ook Rens Reijgersberg (7), Bob Kouwenhoven (4), Stephan van Meteren (4),  Max van Zijderveld (2) en René de Bakker (2) speelden een prima wedstrijd. Sven Stok  blonk uit in het Heulse doel.

DIOS speelde tot halverwege de tweede helft een gelijkwaardige wedstrijd tegen het opleidingsteam van Volendam, maar verloor ongelukkig met 26-25. Na de 11-11 ruststand kwam de thuisclub op vijf doelpunten voorsprong, omdat DIOS verzuimde snel om te schakelen vanuit de aanval naar de verdediging. Het team van coach Arjan Koster kwam sterk terug tot een doelpunt, maar de gelijkmaker wilde niet vallen. Frank Snelder was de beste schutter met negen doelpunten.  

AD SPORT/PETER LOTMAN 

Deel dit bericht