Nieuws

Russische U19-handbalsters verliezen zilveren EK-medaille

Drie speelsters positief getest

Door Frits Feuler –Bij het EK voor U19-teams, afgelopen zomer in Slovenië, zijn drie speelsters van de Russische ploeg positief bevonden na dopingcontroles. Het drietal werd betrapt op het verboden middel meldonium. Dat betekent dat de zilveren medaille ingeleverd moet worden. Tevens wordt het drietal voor 20 maanden handbalactiviteit geschorst. Bovendien start de Europese Handbal Federatie (EHF) nog een onderzoek naar de Russische handbalbond. In de halve finale won de Russische ploeg met 28-27 van Denemarken en speelde de finale – 26-31 verlies – tegen Frankrijk. Door het otnemen van plek twee schuift Nederland in de eindstand op van de zesde naar de vijfde plaats.

De dopingcontrole bracht het verboden middel, dat invloed heeft op de hormoonhuishouding en stofwisseling, aan het licht. Meldonium is in Rusland als medicijn toegestaan tegen hartproblemen, maar staat al sinds januari 2016 op de verboden lijst van WADA. Het zou de bloeddoorstroming en daardoor het uithoudingsvermogen verhogen.

In het voorjaar van 2016 is deze verboden stof bij meerdere Russische sporters ontdekt, o.a. bij tennisspeelster Maria Scharapowa. Die verklaarde destijds het middel te nemen tegen haar suikerziekte, omdat meldonium als een soort insuline werkt. Het middel stond voor die tijd al op de WADA-lijst die toen al een hoog  misbruik in diverse sporttakken had vastgesteld en zette het middel op de verboden lijst.

Bij één Russische handbalster werd het middel na controle bij de wedstrijd in de hoofdronde ontdekt. Met een tweede plek in de groep – voor Noorwegen – was Rusland zeker van de halve finale. Twee andere speelsters werden na de finale ook positief getest. De drie speelsters werden toen al door de EHF – voorlopig - voor 20 maanden geschorst. De zilveren medaille moest worden ingeleverd. Bij de geschorste speelsters is ook de topscoorster van de Russische ploeg (45 treffers) die in de halve finale tegen Denemarken vijf maal scoorde en in de verloren finale acht maal raak schoot.

In haar uitspraak vermeldt de EHF Court of Handball dat er geen sprake is van bedrog bij de jonge speelsters en ze het middel niet hebben ingenomen om doping te gebruiken. Verdere informatie over het innemen of de door de speelsters afgelegde verklaringen worden niet meegedeeld. Bij de bepaling van de strafmaat is rekening gehouden met het feit dat het drietal de overtreding hebben toegegeven. Vandaar de schorsing voor 20 maanden waarin het drietal dus geen enkele handbalactiviteit mag ondernemen.

De Russische Handbal Federatie maakte meteen na de uitspraak op haar website bekend dat ze in nauw overleg is met de EHF over dit voorval en ook een eigen onderzoek is gestart, samen met de Russische vice-minister-president Vitali Mutko. “We onderzoeken meerdere versies van het gebeuren, ook houden we rekening met een geplande actie of provocatie,” aldus de Russische bond die ook de politie heeft ingeschakeld.

Voor de Russische bond kan dit dopinggeval vervelende consequenties hebben volgens artikel 10 van het dopingreglement. Daar staat dat ‘wanneer meer dan twee teamspelers een overtreding tegen het dopingreglement begaan tijdens een wedstrijdperiode, er ook sancties kunnen volgen tegen de federatie’. Of en hoe dit onderzoek gaat plaats vinden, is op dit moment nog niet duidelijk.

De Russische sport is door dit dopinggeval opnieuw in een schandaal geraakt dat in de lange reeks de laatste maanden zichtbaar is geworden. De Winterspelen 2014 in Sotschi hebben veel misstanden onder de Russische sporters aan het licht gebracht. Maar ook in aanloop naar de Spelen van RIO kwamen er misstanden aan het licht waardoor de Russische Atleiekunie werd geschorsd en de meeste Russische atleten niet mochten ddelnamen aan de Spelen  Omdat er in het Russische handbal tot nu toe geen dopinggevallen bekend zijn geworden, kon de U19-ploeg het toernooi in Slovenië uitspelen. Door dopinggevallen in het Russische voetbal kwamen ook de balsporten plotseling in de belangstelling en werd er een hele reeks onderzoeken gestart. 

Deel dit bericht