Sensatie in Massy: Ook in Frankrijk is Luc Steins succesvol

Het Franse Massy Essone, met Luc Steins, is vrijdagavond gepromoveerd naar de Franse Starligue ten koste van Chartres, waar LIONS spelers Joris Baart komend seizoen zal gaan spelen. Met de 28-26 overwinning van woensdag  voor Chartres in de thuiswedstrijd trok de ploeg naar Massy bij Parijs voor de return in de finale van de play-offs.

Bijna de gehele wedstrijd zat Chartres aan de goede kant van de score. Behoudens de eerste paar minuten waarin Massy de leiding had tot 3-2 trok Chartres de wedstrijd vanaf de vijfde minuut naar zich toe en behoudens het feit dat Massy wel een paar keer langszij kon komen in de eerste helft gingen de gasten met een 12-13 voorspong de kleedkamer in.

Al in de tweede minuut na rust kwam Chartres op een driepunten voorspong:12-15. Deze voorsprong wist men lang vast te houden. Ondanks dat Massy bij 20-20 weer op gelijke hoogte kwam, met nog tien minuten te spelen, liep Chartres weer uit naar 21-23. Met nog iets meer dan vier minuten op de klok werd het weer 23-23 waarna Luc Steins zijn ploeg weer voor her eerst na de openingsfase op voorsprong schoot: 24-23. Uiteindelijk was het de Nederlandse international die het lot bepaalde voor Chartres door met nog minder dan twee minuten de 25-23 te scoren.

Uit een strafworp tekenen de gasten de 25-24 aan, maar Valentin Laplace scoort tien seconden voor het einde 26-24 waarmee Massy de promotie naar de Starligue realiseert en Chartres ook komend seizoen weer in de Proligue moet gaan spelen. Het is daarbij nog maar de vraag of Massy gebruik maakt van het recht om te promoveren. De club heeft altijd aangegeven dat men daar geen geld voor heeft. In dat geval degradeert de nummer dertien van de Starligue niet naar de Proligue.

Met 141 doelpunten in dertig wedstrijden werd Luc Steins met een gemiddelde van 4,7 per wedstrijd topscorer van zijn ploeg. Hij haalde een totaal scoringspercentage van 66,2 over het gehele seizoen.

Voor Luc Steins betekent dit het einde van zijn loopbaan bij Massy. Hij stapt over naar de kampioen van de Proligue, Temblay a France dat ook naar de Starligue is gepromoveerd.