Nieuws

SEW bouwt verder met en vertrouwt daarbij op de eigen jeugd

Tweemaanden geleden meldde Westfriesland SEW dat het de technische staf voor komend seizoen wat betreft de topsportselectie rond had (wij berichtte). Vandaag meldt de club dat men de topsportselectie voor komend seizoen rond heeft en dat men achter de schermen de afgelopen maanden een stevig fundament gelegd heeft om de eerstkomende jaren weer mee te kunnen doen om de prijzen.

Sinds 1979 speelt de club onafgebroken in de Eredivisie en is daarmee de langst op het allerhoogste niveau spelende damesvereniging.  In die 37 jaar heeft men zes landstitels behaald  en wist men zes keer de Nationale Beker te winnen. Twee keer werd men vicekampioen en zes keer was men de runner-up in het bekertoernooi. Het laatste kampioenschap dateert echter uit 2004 en de laatste prijs, de landelijke beker, uit werd in 2011 gewonnen.

UIt de startblokken

Begin dit jaar verscheen het Topsportplan “Uit de Startblokken”. Kernpunten van dit plan zijn;

  • uitbreiding van het aantal trainingsuren en het vergroten van de fysieke fitheid
  • een betere aansluiting van de jeugdopleiding op de seniorenselecties
  • uitbreiding en verdere professionalisering van de jeugdopleiding. 

 

Inmiddels is een begin gemaakt met de uitvoering van dit plan. Komend seizoen zal de selectie vier avonden (in plaats van drie) per week gaan trainen, waarbij - op twee speelsters van de Handbalacademie na - de gehele selectie aanwezig zal zijn. Negen junioren zullen vanuit de succesvolle jeugdopleiding worden doorgeschoven naar de selectie.

De jeugdopleiding, die bestond uit de A1/B1/C1 topsportlijn, wordt volgend jaar uitgebreid met een C1/C2 en een D1/D2/D3 jeugdselectie. Daarmee wordt beoogd een bredere kweekvijver te realiseren, zodat op de langere termijn uit een groter potentieel kan worden geput. In de Technische Commissie zitten een aantal oud-speelsters, die heel veel Eredivisie ervaring meebrengen.

De Eredivisie selectie is inmiddels met de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen. De selectie verliest aan schotkracht door het vertrek van Amy Oostveen (Quintus) en Lisa Bos (gestopt) en aan ervaring  omdat Sylvia Zwarthoed, Nicole Wenker en Olgsa Swagerman zijn gestopt en  Miranda Hooiveld teruggaat naar VVW. Daar staat tegenover  dat door de komst van veel junioren en vier speelsters van buitenaf de selectie aan snelheid en variatie heeft gewonnen. Van buiten komen Riejanne Blaauw (Aalsmeer, Handbalacademie), Beau Groot en Amber Roozendaal (beide van VVW) en Joyce Wagemaker (JHC) de gelederen versterken.

Dames 2, dat uitkomt in de Tweede divisie A, zal als beloften team meer nog dan in andere jaren een combinatie zijn van ervaring en een groot aantal jeugdspeelsters, die ervaring kunnen opdoen. Deze jeugdspeelsters zullen ook in belangrijke mate zijn aangehaakt bij het topsportprogramma van Dames 1 met het oog op doorstroming.

De Eredivisieselectie zal net als vorig seizoen onder leiding staan van Ronald van de Kamp, die de ambitie heeft om op de ingeslagen weg met deze groep verder te bouwen. Hij wordt geassisteerd door Emile Goossens die over is gekomen van ZAP. De fysieke trainingen staan onder leiding van Timo Beemster en Jorien Kooy heeft het keepershirt omgeruild voor die van keeperstrainer. Begeleiding is in handen van Monique Smit.

Dames 2 zal worden gecoacht door Mirjam Stuifbergen-Sterk en getraind worden door Saskia Roukema. Begeleiding is in handen van Barbara Burggraaf.

Deel dit bericht