SG BBM Bietigheim met 4 Nederlandse speelsters door naar 2e ronde CL

Revanche op oud-CL-winnaar Buducnost

Door Frits Feuler – Zo vlak voor de start van het WK heeft SG BBM Bietigheim zichzelf een goede dienst bewezen in het vijfde duel in de groepsfase van de Champions League. Het thuisduel, voor bijna 2300 toeschouwers in MHP-Arena in Ludwigsburg tegen de CL-winnaar van 2011 en 2015,  ZRK Buducnost Podgorica, regerend kampioen en bekerwinnaar van Montenegro, werd met 27-21 (rust 12-10) gewonnen. Een historische kwalificatie met de beste twaalf Europese ploegen voor de Duitse kampioen die na de jaarwisseling een vervolg krijgt. Wil de ploeg van Tess Westerc.s. nog aanspraak maken op de winst in deze groep, dan moet er komend weekeinde bij Metz met minimaal vijf doelpunten verschil worden gewonnen, omdat het thuisduel met 26-30 verloren ging.

Een behoorlijke pleister op de wonde ook voor het verrassend met 22-29 verloren competitieduel, enkele dagen eerder tegen Thüringer HC. De eerste competitienederlaag na bijna anderhalf jaar.

Bietigheim maakte zich voorafgaand aan het duel zorgen om de fysieke hardheid die de gasten in hun thuisduel aan de dag legden. Dus was er een sportieve revanche aangekondigd. Na dertien minuten leidden de gasten met 2-5, een scenario dat niet helemaal was ingecalculeerd door de Duitse ploeg. Maar met een geweldige inzet en de trefzekerheid van Lauenroth en Naidziniavicius werd het tij vlak voor rust gekeerd: 12-10.

Acht minuten na de pauze dan voor het eerst een voorsprong van vier treffers: 17-13 die tien minuten voor affluiten was opgelopen tot zes: 21-15. Die marge verdedigde de thuisploeg, met Tess Wester in het doel, met verve, kon zelfs nog op zes minuten van het einde een 25-17 voorsprong op laten tekenen. Completer in de dekking, meer rendement in het benutten van kansen zorgden uiteindelijk voor de 27-21 eindstand.

“We hebben vandaag een team verslagen dat tweemaal de Europacup gewonnen heeft,” glunderde Bietigheim-trainer Martin Albertsen na afloop die tevreden constateerde dat zijn ploeg de mentale klap van de nederlaag tegen medekoploper Thüringer goed had verwerkt. “Daar zijn we heel blij mee, ook trots op deze Europese zege. We kunnen nu eigenlijk zonder druk richting Metz, mooi dat we in het nieuwe jaar verder kunnen gaan in de hoofdronde.”

Grote ‘madam’ bij de thuisploegdus international Kim Naidziniavicius met tien treffers. Antje Lauenroth en Angela Malenstein raakten vijfmaal de doelnetten, Charris Rozemalen een keer. Martine Smeets scoorde niet.

De wedstrijd in Metz begint zondag 19 november om 15 uur.