Nieuws

Thomas Cauwenberghs “Het afscheid is een feit. Ik heb er vrede mee.”

Afgelopen zondag speelde Thomas Cauwenberghs zijn laatste wedstrijd voor de Belgische nationale ploeg. De 32-jarige Cauwerberghs maakte bijna 18 jaar deel uit van die nationale ploeg en speelde in die tijd meer dan 70 interlands. De wedstrijd tegen Frankrijk beschouwt hij als zijn mooiste herinnering als international.

“Ik stop als international omdat ik vind dat dit het juiste moment is,” aldus Cauwenbergs. “Ik ben heel veel met mijn sport bezig en ben altijd bang geweest voor de match teveel. Ik wil vermijden dat ik van mezelf denk dat ik nog goed ben, maar dat eigenlijk niet het geval is. Vanaf nu gaat de focus naar mijn club. Ik heb nog een contract van één jaar bij het Franse Sélestat Alsace Handball . Mogelijk is dat mijn laatste jaar. Ik ben 32 jaar en voel met nog goed. Ik wil niet abrupt afscheid nemen van de sport, wel stapsgewijs. Zondag leek mij dan ook het juiste moment om afscheid te nemen van de Belgische ploeg. Eerder deze week had ik het afscheid al besproken met de bondscoach. Hij antwoordde dat zolang hij coach was hij mij altijd zou selecteren. Maar Yerime toonde ook begrip en vertelde mij dat ik de toekomst moest voorbereiden.”

“De wedstrijd in Luik tegen Frankrijk was mijn mooiste moment als international,” zegt Thomas Cauwenberghs. “Ik zat goed in de wedstrijd en was op de afspraak. Die wedstrijd tegen Frankrijk gaat nog vaak over de lippen en ik durf wedden dat wanneer we later elkaar terug zien het er nog vaak over gaan hebben. De sfeer was geweldig. Het publiek droeg ons op handen. We verloren de wedstrijd maar iedereen stond recht om voor ons te zingen en te applaudisseren. Dat moment met de Belgische fans, met mijn medespelers en met de sportieve staf zit voor altijd in mijn hart. Het afscheid is een feit. Ik heb er vrede mee.”

De in Luik geboren Cauwenberghs begon zijn carrière bij ROC Flemalle in 1991 waar hij tot 1998 als jeugdspeler heeft gespeeld. Daarna volgde er een reis langs vijf Belgische clubs: HC 2000 Ans, ROC Flemalle, HC Tongeren, en Initia Hasselt. In 2012 trok hij naar Frankrijk en speelde daar voor Angers Noyant Handball, Mullhouse HSA, US Ivry en Selestat Alsace Handball.

Hij werd drie keer Belgische kampioen: in 2009 en 2010 met Tongeren, in 2011 met Hasselt. Ook won hij drie keer de Belgische beker: in 2008 en 2009 met Tongeren en 2012 met Hasselt. In Frankrijk werd hij kampioen van de France Pro Ligue 2 met US Ivry.  

Deel dit bericht