Nieuws

Trainer Lino Cervar in opspraak door vastpakken speler van Wit Rusland

EHF onderzoekt voorval tegen Wit-Rusland

Door Frits Feuler– De sfeer in de Arena in Zagreb was gisteravond, bij het duel van gastland Kroatië tegen Wit-Rusland, zo ongeveer op het kookpunt. Kroatië dreigde het duel uit handen te moeten geven en zodoende definitief de gouden medaille vaarwel te zeggen.

Bij trainer Lino Cervar slaan, op minder dan tien seconden van het einde, de stoppen door. Hij grijpt met een actie in in het spelgebeuren, vlak voor de Kroatische wisselzone. Vanaf de rand van het speelveld houdt hij de Wit-Russische opbouwer Artur Karvazki een kort moment vast. Enkele ogenblikken later krijgt Kopljar vrij aan de cirkel de bal en beslist hij voor Kroatië de wedstrijd: 25-23.

“Ik heb hem per toeval geraakt. Het was erg ongelukkig,” vertelde Cervar over die scene die vandaag breeduit bemeten werd in de diverse media. De 67-jarige coach betreurt zijn daad. “Dat gebeurt nou eenmaal in het heetst van de strijd!”  

EHF start onderzoek

Maar de Europese Handbal Federatie (EHF) start een onderzoek tegen de actie van de Kroatische coach, zo meldt het Duitse persbureau SID. Ongeacht hoe dit onderzoek afloopt: na het gedoe om de video-beslissing bij Duitsland tegen Slovenië is er nu het volgend schandaal. Door de zege behoudt Kroatië kans op een plek in de halve finale. Maar voor Cervar dreigt een schorsing, in het ergste geval zelfs een uitsluiting van het toernooi. Tot 17 uur vanmiddag kunnen betrokken partijen hun klacht neerleggen. Pas daarna wordt door de EHF een beslissing genomen. 

In ‘handballand’ maakte de actie van Cervar inmiddels heel wat tongen los op social media en vele televisiezenders.  “Nieuw schandaal bij het EK,”  kopte het Kroatische persbureau Indez.hr.

De voormalig Zweedse Bundesligaspeler Martin Frändesjö uitte zijn ongenoegen voor de Zweedse televisie: “Zoiets heb ik nog nooit gezien, hij heeft alle grenzen overschreden.”

Joachim Boldsen, jarenlang spelend voor Flensburg, ging op de Noorse televisie nog een stap verder: “Hij is helemaal gek! Hij moet natuurlijk gewoon uit het toernooi worden gezet!” Om te vervolgen: “Er zal waarschijnlijk niets gebeuren. De EHF is heel slecht als het om de trainer van de thuisploeg gaat.”

Duel tegen Noorwegen beslissend

Voor het gastland, zonder sterspeler Duvnjak, dreigt dus, hoe dan ook, de uitschakeling. Zaterdag wacht vicewereldkampioen Noorwegen, een echte favoriet voor de gouden plak. Vrij eenvoudig won de Scandinavische ploeg van trainer Christian Berge met 32-27 van Servië.  

Deel dit bericht