Nieuws

Trainer Marcel van Lier timmert al jarenlang succesvol aan de weg

Zijn de vrouwen van BSAC rijp voor weer een stapje hoger?

Door Frits Feuler -  Na de carnavalsperiode moet ook het handbal in Limburg weer op gang komen. Bij BSAC, een club met liefst 17 teams, wordt met veel belangstelling uitgekeken naar de prestaties van de hoogste vrouwenploeg. Met nog zes wedstrijddagen voor de boeg ziet het er dit seizoen naar uit dat dat team uit het Noord-Limburgse Maasbree met de titel in de hoofdklasse C aan de haal gaat. “Dat zou voor de onze vrij kleine club een geweldige mijlpaal zijn,” vertelt trainer Marcel van Lier zaterdagavond, ruim voor aanvang van het duel met de kampioen van vorig seizoen, Margraten. Eerst moet nog die lastige horde in Zuid-Limburg worden genomen. Over twee weken dan het thuisduel tegen achtervolger ESC ’90.

De kurk waarop de succesvolle damesploeg al een aantal seizoenen drijft is de ongekende saamhorigheid. Zeven jaar geleden kwam Van Lier aan het roer en hij smeedde een ploeg die voor elkaar door het vuur wenste te gaan. Drie seizoenen geleden snoepten de reserves van V&L de titel in de eerste klasse af. Een jaar later feest in het kerkdorp én sportploeg van het jaar. Vorig seizoen als debutant op een verrassende twee plek. Talent Danique van Rijswijck keerde na zes jaar Handbal Venlo terug in het Breetse. Er zit dus meer iets meer in het vat!

“De promotie in 2016 naar de hoofdklasse en het winnen van de Limburgse beker was een primeur in de clubhistorie. We eindigden meteen als tweede, achter Margraten. Als zij meer steekjes hadden laten vallen in de tweede competitiehelft, had het zomaar anders kunnen aflopen. Het bestuur was daar echter amper of niet mee bezig en had ook geen idee wat de consequenties van een eventuele promotie naar de tweede divisie zouden zijn. Ook dit seizoen zijn ze daar pas over na gaan denken nadat ik erop wees dat dit scenario zomaar werkelijkheid zou kunnen worden!”

Dat de ploeg uit de regio van handbalgrootmachten als Handbal Venlo (eredivisie) en Bevo HC (eerste divisie) volgend seizoen in de tweede divisie terecht kan komen, wordt per week waarschijnlijker Voor het cruciale duel in Margraten nog drie punten voorsprong op de ploeg uit Stein die in de tweede helft aandachtig toeschouwer was om de concurrent voor de titel te analyseren. “Niemand heeft dit tot nu toe voor mogelijk gehouden. In de voorbereiding raakten we twee basisspeelsters kwijt met afgescheurde kruisbanden. Na enkele weken ook de andere cirkelspeelster. Verder bleek dat sommige speelsters het handbal niet of nauwelijks meer konden combineren met studie of werk. Soms moet ik trainingen laten vervallen om de ploeg wat extra rust te gunnen.”

Intussen raakte BSAC nóg een speelster kwijt. “Floor Lintjens kreeg de kans om een half jaar voor de VN in Cambodja te gaan werken. Sinds dat begin januari bekend werd, hebben we afgesproken om voortaan niet langer dan een week vooruit te kijken. We leven echt letterlijk van wedstrijd tot wedstrijd en mede daardoor is het team bevrijd van de druk van het moeten winnen. Tegen Bevo 2 (uit) en MHV (thuis) hebben de meiden het beste handbal van dit seizoen laten zien,” analyseert Van Lier de voorbije periode. “Maar we zijn heel kwetsbaar. Als één van de sterkhouders een mindere dag heeft, heeft dat meteen zijn weerslag op de hele ploeg. Dan komt het echt aan op vechtlust.”

Maar de tegenslagen maakten tot heden blijkbaar extra krachten los. Gefocust is de ploeg op die titel die, in tegenstelling tot voorgaande jaren, meteen promotie inhoudt. “Als je had gezien hoe we tegen ESC’90 – toch een team dat over de hele linie meer kwaliteit in huis heeft – de 27-25 overwinning uit het vuur hebben gesleept, dat was puur op mentaliteit en vechtlust.”

Van Lier is realistisch in zijn vooruitblik op het zaterdagavondduel. “Margraten zal zich uiterst goed hebben ingesteld op ons spel,” voorziet hij. Schutter van dienst Kelly van Osch kwam op de rechteropbouw tot welgeteld 15 schoten in het blok, in de handen van de keepster, op het houtwerk of over of naast. Op de momenten in de slotfase dat het erom ging spannen, kwam die vechtersmentaliteit, zeker bij haar, duidelijk naar boven. Een achterstand van vijf (14-9) in de eerste helft werd tot een aanvaardbare marge teruggebracht: 15-13.

Bij 21-17 (42’) dreigde eenzelfde scenario. Het spel aan beide kanten oogde nerveus, rommelig vooral. De jonge Mirte Lintjens rendeerde in de aanval steeds beter. “Doe eens rustig aan! Aanvallen langer uitspelen! Werk ervoor!” schreeuwde Van Lier zijn ploeg steeds toe. Stress vierde hoogtij, overleg was er nauwelijks. Beide ploegen bleven overeind bij de gratie van enkele individuele acties en goed keeperswerk. Ook Margraten ziet nog een ultieme kans op promotie, zeker nu de ploeg compleet is.

Het publiek kreeg vanaf 21-19 (50’) een spannend slotstuk voorgeschoteld. Margraten-coach Frank Jacobs kreeg geel, even later een tijdstraf. BSAC dreigde te bezwijken onder alle hectiek. Van Osch scoorde 23-24, Sammy Claessens – wat lang op de bank bij de thuisloeg – tikte weer aan: 24-24. Opnieuw Van Osch met een streep in de bovenhoek: 24-25, Cora Spronck antwoordde vanaf de streep: 25-25. Achttien tellen voor affluiten had Van Osch de winnende treffer op haar hand. De toegekende pingel belandde op de paal. Vervolgens liepen Claessens en Spronck elkaar nog voor de voeten waarop het commentaar van de Margraten-coach met rood gehonoreerd werd. De laatste vrije worp van de thuisploeg belandde in het gastenblok.

“Punt gewonnen!” klonk het opgelucht bij Van Lier. “Niet lekker in de wedstrijd. De ploeg legde Kelly te veel druk op. Super trots dat we het toch nog gered hebben. Nu twee weken rust, dan thuis tegen ESC. Winnen is noodzaak, want op doelsaldo leggen we het af.”   

Deel dit bericht