Nieuws

Tsjechië was de laatste horde voor Oranje naar Internationaal succes

Ten tijde van de Republiek Tsjechoslowakije (tot 1993) behoorde Tsjechoslowakije tot de topnaties van het internationale handbal. Tussen 1957 en 1993, toen op vriendschappelijke wijze Tsjechoslowakije werd opgedeeld in Tsjechië en Slowakije, speelde men 9 keer het wereldkampioenschap dat in die periode elf maal werd georganiseerd .

Het allereerste WK in 1957 in het voormalige  Joegoslavië werd gewonnen door Tsjechoslowakije door in de finale Hongarije met 7-1 te verslaan. Daarna pakte men Brons bij het tweede WK in 1962 en Zilver in 1986 bij het WK in Nederland door in de finale  met 30-22 van de Sovjet Unie te verliezen. Tussen door werd men twee keer vierde één keer vijfde en twee keer zesde. De laatste keer dat men onder Tsjechoslowakije meespeelde in 1993 eindigde men op de negenden plaats

Nadat de loskopping van Slowakije ging het als handbalnatie snel bergafwaarts met Tsjechië. Elf keer werd er een WK gespeeld. In de eerste jaren wist men zich nog wel te plaatsen. Met twee keer een dertiende, één keer een vijftiende en één keer een negentiende plaats waren de resultaten niet wat men gewend was. Daarna volgden vier WK’s zonder Tsjechische deelname om in 2013 weer op het mondiale toneel te verschijnen met een 15e plaats, Nederland eindigde toen als dertiende in Servië.

In 2015 in Denemarken was Tsjechië  er weer niet bij, dat heeft wel wat betekend voor het Nederlandse handbal. De laatste keer dat beide landen elkaar troffen was in juni 2015. Tsjechië geraakte toen niet op het WK omdat ze door Nederland werden uitgeschakeld in de Play-offs. Oranje had toen slechts één helft nodig om Tsjechië de baas te zijn. Nederland  won Arnhem, na een moeizame eerste helft (ruststand15-16) met 33-23. In de sterke tweede helft legde men dan ook de basis voor deelname aan het WK want in Tsjechië ging het ook niet goed. Na de11-10 ruststand verloor Nederland met 25-23. Alles bij elkaar was dat voldoende voor plaatsing voor het WK.

Inmiddels weten we wat er daarna met Oranje allemaal is gebeurd. We mogen wel stellen dat Tsjechië uiteindelijk de laatste tree was in het twintigjarig traject van vallen en opstaan dat leidde naar de wereldtop, naar de WK finale van 2015  waar men uiteindelijk zilver pakte.  Dat maakte de opstap naar de Olympische Spelen een heel stuk makkelijker. In Rio eindigde men uiteindelijk bij de eerste Olympische Spelen die Oranje ooit speelde vierde om vier maanden later het Europees zilver te pakken.

Nu verbaast Tsjechië de handbalwereld met een plaats bij de beste acht landen van de wereld. Een gevaarlijke outsider dus. Men mag zich vandaag in de kwarfinale van het WK gaan bewijzen tegen vicewereldkampioen Nederland.

Laat Tsjechië vandaag dan maar opnieuw de opstap naar succes zijn, maar dan naar Goud.

 

De NOS heeft een voorbeschouwing gemaakt voor de wedstrijd met Tsjechië vanavond om 17:30 uur en sprak uitgebreid met Yvette Broch 

 

Deel dit bericht