Nieuws

Verhuizing van Waereldsjtad naar Jeneverstad bevalt goed

Ex-V&L-speelsters nemen voortouw bij Initia Hasselt

Door Frits Feuler – Het staat er zo maar, op de topscorerslijst van de vrouwen in de hoogste Belgische handbalklasse. Drie Geleense meiden, uitkomend voor Initia Hasselt, staan met een gezamenlijke productie van 75 van de 118 clubtreffers in de top tien van de actuele topschutterslijst. Linda Vallen (28) met 22 treffers, Linda Greven (24) met 23 en Bo Limpens (24) met 30 rake ballen kan een groot aandeel aan de successen van het vernieuwde Hasselt niet ontzegd worden. Voor de topper tegen Fémina Visé, met als inzet de koppositie, waren alle ogen en Waalse camera’s nadrukkelijk op het Nederlandse handbaltrio gericht.

Bescheidenheid siert het trio. Geen dikdoenerij of patserigheid om zoveel succes en aandacht. De 25-23 verliespartij was in de ogen van de ex-speelsters van V&L niet nodig geweest. “Nee, zeker niet,” analyseert de meest ervaren speelster Linda Vallen het duel. Zij, in het dagelijks leven docente Engels aan een scholengemeenschap in Stein, heeft al bij heel wat clubs haar kunnen getoond: vanaf haar zevende bij V&L, daarna door naar Marsna, Loreal Venlo, PSV en nu dan het derde seizoen bij het Belgische Hasselt. “We konden tegen dit Visé op enig moment niet meer de juiste tegendruk geven. Dat heeft ook te maken met het feit dat we met deze grotendeels nieuwe groep en nieuw trainersduo pas enkele weken samen trainen en spelen. Eigenlijk zijn we tijdens de competitieduels nog oefenwedstrijden aan het spelen om aan elkaar te wennen!” Negen speelsters verlieten de club aan het einde van vorig seizoen, waarin de ploeg van huidig Bevo-trainer Jo Smeets naast de landstitel greep.

Samenspel

Bo Limpens, de snelle linkerhoekaanvalster en in het dagelijks leven maatschappelijk werkster, vult aan: “Komt nog bij dat veel oefenwedstrijden afgelast werden, omdat de tegenstander niet kon spelen. Dan wordt het oefenen en samen spelen een apart verhaal,” vult der topscoorster van Hasselt en de nationale reeks aan.

Linda Greven, ergotherapeute van beroep en zestig minuten lang bikkelend en mokkend aan de Waalse cirkel, puft nog heftig na van alle inspanningen. “We zijn in een leuk team terecht gekomen, een echte vriendinnengroep. Samen met Bo heb ik voor de zomerperiode afgewogen of we de overstap naar Hasselt zouden maken. In de Nederlandse competitie een beetje uitgekeken, heel veel verre reizen en praktisch geen uitzicht op een hoofdprijs. Spelen bij de top vier zit er niet in, denk ik, ondanks alle inspanningen bij V&L. Daar zijn ploegen als Quintus, VOC en Dalfsen gewoon een maatje te groot. Zij halen op de juiste momenten hun talenten. Dus was Hasselt een logische keuze voor ons beiden: weliswaar wat minder wedstrijden (14, FF) maar de reisafstanden zijn niet zo vermoeiend. Daarnaast denk ik dat we hier eerder kans maken op een prijs dan in Nederland. Is natuurlijk voor later altijd leuk om daar aan herinnerd te worden!”

Inhaalrace

In vijf wedstrijden speelde Hasselt gelijk bij het lastige Antwerpen en verloor het dit weekeinde bij Visé. “Jammer, dit verlies, was niet nodig,” blikt het trio haast in koor terug. “Maar die vlotte 5-0, na elf minuten, kostte in de daaropvolgende inhaalrace veel kracht. Een time out bracht uitkomst, Hasselt kwam in het goed spoor en had de steun van de altijd rustige doelvrouwe Sofie Nouwen (ex-BFC) die de achterstand binnen aanvaardbare proporties hield met knappe saves. Vallen scoorde vijf minuten voor de thee de 8-7 en de wedstrijd kon feitelijk opnieuw beginnen: 10-9 halverwege.

Ook in de tweede helft gaven beide teams elkaar geen duimbreed toe, maar het spel aan beide kanten werd in grote fases erg rommelig. De arbiters hadden ook hun beste dag niet en strooiden met beslissingen die bijna niemand op het veld en op de tribunes begreep. “Noem het maar een kwestie van ervaring in deze duels,” merkt Vallen terecht op. Maar ook ex-BFC-keepster Kim van den Boorn in het Waalse doel wist van geen wijken. Bij 15-15 was de vermoeidheid op de gezichten van de Hasselt-vrouwen af te lezen. Daarna ging het om en om waarbij gezegd dat Hasselt defensief geen grip kreeg op de aalvlugge Maureen Racz die zowat in haar eentje verantwoordelijk was voor de uiteindelijke 25-23 zege.

“Zuur dat we na een goede match in Bocholt nu nipt verliezen,” weet Bo Limpens. “We zijn er intussen wel van overtuigd dat we om de prijzen moeten gaan spelen.” Dan is er ook nog de bekercompetitie waar, als alles volgens plan verloopt, de vier topploegen elkaar in de halve finales kunnen treffen. “Alle kans dus dat we aan het einde van dit seizoen met een prijs in onze handen staan!”

Een pleister op de wonde die de ploeg na het vorig seizoen op sportief vlak opliep.

Fémina Visé:

Kim Vandenboorn, Laura Martin; Kristien Leonaers (5), Maude Jolly (5), Tamara Peric, Céline Radermecker, Camille Tilquin (2), Céline Clermont (1), Sabrine Masrouki (2), Maureen Racz (6), Monia Masrouki, Fien Boons (4), Léa Peeters, Greetje Swennen.

Tijdstraffen: 3x (Leonaers, Jolly, Peric)

Initia Hasselt:

Sofie Nouwen, Michelle Smekens; Bo Limpens (3), Linda Greven (3),  Yentl Goossens (2), Vera Mennicken (4), Raluca Dascalu, Laura  Michel (4), Patrycja Obrusik, Mart Sillen (3), Linda Vallen (4), Joëlle Tackoen, Marte Roebben, Charlotte Willemans, Hanne Hermans

Tijdstraffen: 2x (Mennicken, Vallen)

Scheidsrechters: T. Pierloot – P. George 

Deel dit bericht