Nieuws

VfL Gummersbach zorgt voor sensatie door winst op THW Kiel

Door Frits Feuler –In de Duitse Bundesliga is er elke speelronde wel wat aan de hand. Verrassende uitslagen, zware programma’s voor ploegen die ook nog in de Champions League of EHF Cup spelen. Met name kampioen Rhein Neckar Löwen lijkt het grootste slachtoffer van de afgelopen periode met een paar verrassende nederlagen. De maand december is voor veel clubs geen feestmaand, er wordt tot aan de jaarwisseling stevig doorgespeeld. Dan beginnen de voorbereidingen op het EK 2018 voor veel toppers die in de hoogste Duitse handbalklasse spelen.

VfL Gummersbach is inmiddels in 2017 toe aan zijn vierde trainer. Emir Kurtagic werd enkele wedstrijden voor het einde van vorig seizoen aan de kant gezet. Ook manager Frank Flatten werd verantwoordelijk gehouden voor de sportieve malaise en diende plaats te maken voor aanvoerde Christoph Schindler die na jarenlang blessureleed de pantoffels aan de haak hing. Good old Sead Hasanefendic loodste de ploeg door de competitiestaart en hield de ‘Traditionsverein’ ternauwernood – op doelsaldo- in de Bundesliga.

Toen was het de beurt aan Dirk Beuchler. Vol energie stapte hij binnen, wetende dat een aantal vaste en ervaren krachten niet meer tot zijn beschikking stond. Bouwen aan een nieuwe ploeg, luidde de opdracht. Die tijd was hem niet gegund: uitschakeling in de beker en slechts vier punten na elf duels. Ook Beuchler kreeg op 2 november zijn congé na de 29-24 nederlaag bij Minden.

Denis Bahtijarevic, trainer van de U23, werd naar voren geschoven. Hij staat bekend als een vakman en zou in staat moeten worden geacht het zwalkende schip vlot te trekken. Waar niemand op gerekend had, gebeurde: drie duels, drie zeges. Huttenberg,N-Lubbecke en - verrassend – het geplaagde recordkampioen THW Kiel gingen voor de bijl op de 14espeeldag.

Voor ruim 4000 fans was Gummersbach één uur lang dominant en leidde van de eerste tot de laatste minuut. Doelman Carsten Lichtlein leek iets van zijn oude glorie te hervinden met drie stops binnen de eerste drie minuten. Hij zou zijn totaal na 60 minuten naar 16 brengen. Beter kon haast niet! Aanvallend hadden regisseur Josef Pujol en Marko Matic de beste papieren voor de thuisploeg met een aantal schitterende treffers. In ondertal – bij 10-7 – hield Lichtlein zo wat in zijn eentje de marge van drie treffers op het bord. Met een 16-11 tussenstand zochten de ploegen de kleedkamers op.

Na de pauze leek het alsof de gasten beetje bij beetje iets van de achterstand af knabbelden. Zeker omdat enkele schoten onnauwkeurig waren of Kiel-doelman Andreas Wolff weigerde te capituleren: 19-15 (38’).

Florian Baumgartner – een paar jaar geleden nog actief met Barcelona B op de Limburgse Handbal Dagen – toonde ook weer zijn schutterskwaliteiten. Mogelijk dat een contractverlenging tot 2020 hem wat extra positieve energie bracht. In de 47eminuut stond het scorebord, tot vreugde van de op de banken staande fans, op een abnormale 27-18 tussenstand. ‘Bombenstimmung!’ zoals de Duitsers graag zeggen in dat soort situaties. Nu werd het probleem van de geringe wisselmogelijkheden merkbaar en konden de gasten de marge van negen via 27-24 nog terugbrengen naar vier: 31-27. De derde opeenvolgende zege nam niemand de Oberbergischen meer af. Oud-Gummersbach-coach Alfred Gislasson had met zijn geplaagde ploeg het nakijken.

3 december speelt Gummersbach bij Hannover-Burgdorf. Op 7 december ontvangt men Magdeburg.

Trainer Bahtijarevic na afloop: “Kiel moet een slechte dag hebben gehad en wij een uiterst goede.  Vanaf het begin goed gevochten, de bal goed rond gespeeld. De mindere fase kort na de rust was niet beslissend, we kwamen snel weer in ons ritme.”

Kiel-trainer Alfred Gislasson had het zichtbaar moeilijk. “Felicitaties aan Gummersbach, verdiende winst. Mijn team heeft de strijd in de dekking niet goed uitgevoerd. Veel kansen niet benut, waarbij Carsten Lichtlein ook nog eens een sterke partij keepte. We hebben, kort na rust uitgezonderd, in geen enkele fase van de wedstrijd de kans gehad het duel te kantelen.”  

Deel dit bericht