Nieuws

Voorbereiding van Anouk Zwinkels op de Europese tweekamp

De spanning neemt toe bij Quintus

Door Peter Lotman - Kwintsheul - Het Europa Cup avontuur begint voor de handbalsters van Virto/Quintus met de strijd tegen KHF Istogu uit Kosovo. Beide duels worden komend weekeinde in Kwintsheul afgewerkt. We volgden topschutter Anouk Zwinkels deze week in de aanloop naar het tweeluik.

Het begon onlangs voor Anouk Zwinkels (21) met de uitnodiging voor Oranje. ,,Een gave ervaring. Mijn eerste officiële interlands. Twee keer tegen Duitsland. Een uitverkochte sporthal met 12.000 supporters. Het was mooi om met mijn oude teamgenoten Delaila Amega en Rinka Duijndam, die in de Bundesliga handballen, samen te spelen. Maar nu eerst aandacht voor Quintus.”

ZONDAG

De zware competitiewedstrijd tegen veelvoudig landskampioen Dalfsen (25-25) vormt de start van een intensieve voorbereiding voor Anouk Zwinkels en haar ploeggenoten. ,,Ik heb een dubbel gevoel na het gelijkspel. Blij zijn met dat punt of teleurgesteld? Vooraf hadden we ervoor getekend, maar de mogelijkheden op meer lagen er. We hebben ook achter gestaan en hadden zomaar met lege handen naar huis kunnen worden gestuurd.

We zitten dus toch met een tevreden gevoel in de bus terug. Zoals altijd veel gelachen. Stiekem hebben we het al over ons Europa Cup weekend. We hebben daar zó ontzettend veel zin in.”

MAANDAG

,,’s Ochtends moeilijk uit bed komen. Ik moet naar school. De wekker gaat veel te vroeg. De spierpijn voel ik vanaf mijn benen tot in mijn nek. Verschillende foto’s in de groepsapp hoe hard we hebben gevochten tegen Dalfsen. ‘s Avonds op de training begint het rustig met goed warmlopen vanwege de spierpijn. Rustig getraind en een lekker potje voetbal met zes tegen zes. Ontspannen. Wel kun je merken dat de week voor de Europa Cup is begonnen. Een lichte nervositeit is al voelbaar.”

DINSDAG 

,,Weer naar school. Ik zit in het laatste jaar van de opleiding Bedrijfskunde aan de Hogeschool in Rotterdam. Daar moet ik me ook op concentreren naast het handbal. ‘s Middags ga ik met mijn moeder Rotterdam in. Even lunchen en wat shoppen. De gedachten verzetten. In de avond vervolgens fanatiek getraind. Ik merk meer gedrevenheid bij iedereen, omdat het Europa Cup weekend er aan komt. Iedereen is fel en toch ook al een beetje gespannen.”

WOENSDAG

,,De hele dag naar school. In de vrije uurtjes filmpjes bekijken op YouTube van de tegenstander. Zo kan ik me goed voorbereiden op de wedstrijd en me tijdens de trainingen meer focussen op de tegenstander van zaterdag. Woensdagavond is onze enige vrije avond. Geen training dus. Is ook wel even lekker. Niet veel gedaan. Lekker rustig op de bank een serie kijken.”  

DONDERDAG

,,In februari wil ik beginnen met mijn afstudeerstage. Ik ben dus veel aan het solliciteren in de hoop een interessante opdracht te vinden. Samen met mijn zus Lisanne, die sinds dit seizoen ook weer in het eerste speelt, rij ik ’s avonds naar Kwintsheul. We praten over de tegenstander. Allebei al wat gespannen, want we willen beslist door naar de volgende ronde. Dit keer trainen we in de wedstrijdhal om alvast het gevoel te krijgen. Trainer René Romeijn vertelt bijzonderheden over de tegenstander. Toch focussen we ons vooral op ons eigen spel. Daardoor hopen we sterker te zijn dan de tegenstander.”  

VRIJDAG

,,Gelukkig is het nu bijna zover. De dag voor het grote weekeinde. Het gaat bijna beginnen. Nog één keer trainen met de hele groep. Ook de meiden van de Handbal Academie zijn erbij. Het is belangrijk dat we alle afspraken nog even goed doornemen. Het hele team moet weten hoe we gaan spelen tegen Istogu. Er wordt over niets anders gesproken. De spanning neemt toe. Nog één nachtje slapen.” 

DEBUUT ISTOGU IN EUROPA

Klubi Hendbollit Femrat (KHF) Istogu komt uit Istog in Kosovo en is in 2004 opgericht. Kosovo is een land in Zuidoost Europa en ligt ingeklemd tussen Montenegro, Albanië, Macedonië en Servië. Het heeft ca. 1.8 miljoen inwoners. 

De club is voor de eerste maal actief in de Europa Cup. Het beschikt over vier speelsters uit de buurlanden: Bajra Bakic en Leonora Rrahmani uit Macedonië en Andjela Pjescic en Suzanan Ujkic uit Montenegro. 

Keststollen en banketstaven

De kosten voor de deelname aan de Europa Cup spelen elk jaar een grote rol bij de Westlandse vereniging. Om die reden speelt Quintus de internationale wedstrijden de laatste jaren vaak op één locatie. In 2016 in Turkije en vorig jaar in Zagreb. Beide wedstrijden worden ditmaal in de eigen Eekhouthal in Kwintsheul gespeeld; zaterdag om 19.00 uur en zondag om 16.00 uur.

 De speelsters leveren zelf een belangrijke financiële bijdrage met het organiseren van diverse activiteiten, zoals het verkopen van Kerststollen en banketstaven en het houden van loterijen. 

In tegenstelling tot Istogu heeft de Heulse club al een ruime internationale ervaring. De laatste twee seizoenen maakte Quintus veel indruk. In 2016 werd het pas in de kwartfinale uitgeschakeld door het Turkse Kastamonu Genclik. Vorig seizoen reikte Quintus zelfs tot de halve finale, waarin het tegen het sterke Lokomotiva Zagreb maar net de finale miste 

AD SPORT/PETER LOTMAN 

Deel dit bericht