Nieuws

15 Nederlandse speelsters aan de start in de Champions League

Door Frits Feuler – Nauwelijks vier maanden na de CL-winst van Györ in Boedapest na die onvergetelijk thriller tegen Vardar, staan de 16 ploegen nu aan de vooravond van een nieuw seizoen, het 26e inmiddels. Vijftien Nederlandse speelsters komen met hun clubs in actie op het hoogste Europese clubniveau. 11 en 12 mei 2019 vindt, opnieuw in Boedapest, de EHF FINAL4 plaats bij de vrouwen.

EHF-voorzitter Michael Wiederer meldt een duidelijke ontwikkeling in het vrouwentoernooi. “De laatste jaren hebben we al geconstateerd dat bij de vrouwenploegen de sterkte enorm is toegenomen. Ook de interesse van de media stijgt. We kunnen er nu al vanuit gaan dat komend seizoen die tendens alleen maar zal toenemen in dat wat een van de meest gevolgde clubcompetitie ter wereld is geworden.”

Startopstelling

16 clubs uit 11 landen staan in de startopstelling. Vier ploegen bereiken uiteindelijk over acht maanden de Pap Laszlo Arena in de Hongaarse hoofdstad.

Vijf landen – Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije en Noorwegen – leveren twee ploegen. Nieuwe eend in de bijt is het Deense Odense, de ploeg van Tess Wester, terwijl drie andere ploegen – het Zweedse Sävehof, het Kroatische Podravka Vegeta en het Deense Kopenhagen – na een onderbreking weer aan het front terug zijn. 

Titelverdediger Györ, met Nycke Groot, krijgt in groep C geduchte tegenstand van Thüringer HC (Kristy Zimmerman) en twee voormalig EHF-CL-winnaars RK Krim Mercator en Podravka. Laatstgenoemde ploeg bereikte de hoofdgroep via het kwalificatietoernooi.   

Ook SG BBM Bietigheim, in groep D - met Angela Malestein, Maura Visser, Charris Rozemalen en Laura van der Heijden - stroomde eveneens via de kwalificatiereeks in. Het Nederlandse kwartet komt de winnaar van 2016 tegen, CSM Bucuresti, de nieuwe Noorse kampioen Vipers Kristiansand en FTC-Rail Cargo Hungaria (Ferencvaros) met Danick Snelder.

Trainer Ambros Martin, die deze zomer Györ verruilde voor het Rostov-Don van Lois Abbingh, pakte met de Hongaarse club vier deelnames aan de FINAL4 in de laatste zes seizoenen en won het prestigieuze evenement in 2017 en 2018. In Rostov begint voor de Spanjaard een nieuwe episode in zijn trainersloopbaan. In groep B ontmoet Abbingh in elk geval haar ploeggenoten bij Oranje, Debbie Bont, Kelly Dulfer en Larissa Nusser als speelsters van Deens kampioen Kopenhagen. Het Zweedse Sävehof en het Franse Brest Bretagne zijn de derde en vierde ploeg in groep B. De Franse ploeg heeft haar ambities voor dit seizoen niet onder stoelen of banken gestoken en haalde een aantal aardige toppers binnen de poorten, inclusief de Zweedse Bella Gullden.

Nycke Groot en haar ex-trainer bij Györ, Ambros Martin

Groep A herbergt de winnaar van 2012 en 2015, Buducnost dat moet afrekenen met Metz – Ailly Luciano, Ilya Belgareh en Sharon Nooitmeer – en het Odense van Tess Wester. Vierde ploeg is het Noorse Larvik. Een groep met vier outsiders waar nu nog geen favoriet is aan te wijzen voor de volgende ronde.

Verhoogde televisie-interesse

24 televisiestations in meer dan 50 landen zenden de wedstrijden in de groepsfase uit. Nu al blijkt dat ook komend seizoen weer een nieuw record in televisiezendtijd gebroken gaat worden.

Alle wedstrijden zijn bovendien live te volgen via de stream op ehfTV.com. Elke week is hierop ook een extra magazine te bekijken voor de echte handballiefhebbers. Ook via andere kanalen op social media – Facebook, Instagram en Twitter – kunnen de duels en andere informatie up-to-date gevolgd worden.

In Nederland zijn de duels niet via de televisie te volgen. Echter, vorig jaar maakte de EHF al bekend dat wat betreft het volgen van handbalwedstrijden via livestream ons land de vijfde plek op de Europese ranglijst bezet daar waar het gaat om aantallen kijkers.

De kaartverkoop voor de EHF FINAL 4 bij de vrouwen start op 5 oktober.

Deel dit bericht