Nieuws

Denemarken taaie kluif maar Oranje U19 boekt tweede zege

Denemarken taaie kluif maar Oranje U19 boekt tweede zege

Gekwalificeerd voor WK in Roemenië

Door Tommes Krullaars – Een ferme kluif voor Oranje kon je het duel tegen Denemarken vooraf zeker noemen. Beide teams wonnen gisteren hun wedstrijd en wisten dus dat bij winst de finalepoule zeker was gesteld.

Denemarken komt furieus uit de startblokken en de Nederlandse dames hebben moeite om het tempo bij te houden. Niet alleen staan ze snel met 1-5 achter maar rechteropbouw Sarah Dekker loopt al snel tegen twee tijdstraffen aan. Oranje leek even van slag, kon niet het geliefkoosde snelle spelletje spelen zoals een dag eerder tegen Duitsland. Na twintig minuten (3-7) krijgt Nederland het spel van Denemarken beter onder controle maar is er nog lang niet. De ploeg herpakt zich wonderwel, nadert tot 7-8 maar ziet  de Scandinavische ploeg bij rust aan de goede kant van de score: 9-11.


In de tweede helft neem Nederland het initiatief over. Eerst qua score nagenoeg gelijk op. Bij 18-17 (treffer van Van der Vliet) komt Oranje voor het eerst aan de leiding. Daarna laat Oranje de Deense prooi die nog een beetje tegen sputtert, niet meer los. 19-19 (op tien minuten van het einde) is de laatste gelijke stand. De Deensen weten geen raad met het sterke teamwork van Nederland en het fantastische keeperswerk van Lisanne Schotrups. De sleutel tot succes was eindelijk gevonden! Aanvallend was met name de opbouwrij met Marit Winkels, Zola Amsen, Nyala Krullaars en Larissa Nüsser die de Deense verdediging meermaals uit elkaar speelde.

Nederland wint uiteindelijk ruim met 24-20 en plaatst zich hierdoor bij de laatste acht teams. In de hoofdronde komen de twee opponenten uit groep A: Frankrijk, Slowakije, Rusland of Slovenië.

Bovendien heeft Oranje zich door die plek bij de laatste acht al gekwalificeerd voor de Wereldkampioenschappen volgend jaar in Roemenië.

Opstelling Nederland: Krullaars 6, Van der Vliet 6, Nüsser 3, Daleman 2, Van der Baan 2, Winkels 2, Amsen 1, Dekker 1, Sprengers 1, Huiberts, Schutrups, Ternede. Theron, Trooster, Tutert, Van der Geest.

Zondag is het nog puntloze Kroatië de opponent in het laatste groepsduel.

Eerder op de dag won Duitsland met 26-16 van Kroatië.

cover Larissa Nusser

archief HSP

 

Deel dit bericht