Nieuws

Marieke Smit maakt furore als handbalarbiter in een mannenwereld

Marieke Smit maakt furore als handbalarbiter in een mannenwereld

Fluitend naar de top

AD SPORT / Peter Lotman - Wat bezielt iemand scheidsrechter te worden? De Zoetermeerse Marieke Smit, arbiter in de top van het Nederlandse handbal, geniet er juist van. “Het valt reuze mee met die kritiek. Met een glimlach of een knipoog kom je een heel eind.”

                                                                    

Als vrouw meedraaien in zo’n mannenwereld is meestal niet eenvoudig. Marieke Smit is de hoogst fluitende vrouw in de vaderlandse eredivisie. Wekelijks leidt zij met haar koppelgenoot duels bij de vrouwen én bij de mannen. “Ik ben er trots op dat ik als vrouw zo hoog mag fluiten, maar het is jammer dat scheidsrechters vergrijzen en vaak man zijn. Ik vind, dat het vooral moet gaan om kwaliteit en niet om sekse. Ik ervaar het niet als een mannenwereld en voel mij prima thuis in de groep.”

“Ik vind het leuk om wekelijks in een andere rol dan speler toch bezig te kunnen zijn met mijn favoriete sport. Het is een uitdaging de lijnen in een wedstrijd zo uit te zetten dat het helder is dat ik de leiding heb. Waarbij de spelers het beste uit hun spel kunnen halen. De voordeelregel is voor mij het belangrijkste. Handbal is een dynamische en fysieke sport, dus vooral zo veel mogelijk laten doorspelen. Als ik alleen op basis van de regels fluit, blijft er geen goede wedstrijd over.”

Wisselwerking

Het maakt voor Smit niet uit of ze mannen of vrouwen fluit. “Het spel is uiteraard anders, maar de houding naar mij toe verschilt niet veel. Mannen keken in het begin nog wel eens raar op, maar als de wedstrijd begint, ben je binnen vijf minuten gewoon de scheidsrechter. In een mannenwedstrijd kan ik vaker een praatje maken of een geintje, wat de sfeer ten goede komt. Ik kan daar van genieten en sta graag tussen de spelers in plaats van erboven. Spelers en coaches moeten ook willen meewerken aan een mooie wedstrijd. Het is een wisselwerking.”

Marieke Smit pakt het scheidsrechtersvak professioneel aan. “Ik bereid me fysiek voor door wekelijks drie keer te trainen, rust te nemen op de wedstrijddag en een sportdieet te volgen. Verder bekijk ik beelden van wedstrijden van mezelf en van anderen. Als groep komen we vijfmaal per jaar een dag bijeen om ervaringen te delen. Het is vrijwilligerswerk dat erg wordt onderschat. Het vraagt veel van je om wekelijks een topwedstrijd te fluiten. Naast het toepassen van de regels, heb je te maken met de emoties van spelers, coaches, toeschouwers.”

                                                 archief foto HSP / EHF

Voorbereiding

“De voorbereiding moet optimaal zijn en tijdens de wedstrijd moet je kunnen anticiperen op situaties, brandjes blussen, omgaan met fouten en deze dan ook nog eens uitleggen aan anderen. Er zijn veel vooroordelen over scheidsrechters en kritiek is er altijd. Dat zal ook wel zo blijven, maar ik blijf het leuk vinden. Zeker als ik nog zo veel enthousiaste mensen blijf ontmoeten binnen en buiten de lijnen. Ik neem het vak serieus en wil er alles uithalen. Mijn ambitie is een solide en ervaren scheidsrechter te worden in de eredivisie die ook topwedstrijden tot een goed einde kan brengen. Met uiteindelijk als beloning een bekerfinale of een best-of-three wedstrijd te mogen fluiten.”

PASPOORT

Naam: Marieke Smit.

Geboren: 26 september 1978 in Zoetermeer.

Woonplaats: Zoetermeer.

Burgerlijke staat: Gehuwd, een zoon van acht jaar die ‘uiteraard’ ook handbalt.

Beroep: Werkzaam bij MEE NL, een organisatie waar zij mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking ondersteunt, adviseert en begeleidt.

Clubs: Gehandbald van 9e tot 31e jaar bij Gemini in Zoetermeer en Rowah in Waddinxveen. Daarna keuze gemaakt om te gaan fluiten. Eerst met koppelgenoot van Rowah in regioklasse en daarna acht jaar met Adri Holierhoek met uiteindelijk promotie naar de eredivisie. Geeft bij Gemini regelmatig workshops aan jeugdscheidsrechters om ze te motiveren te gaan fluiten.

Bijzonderheid: Is met het Handbalverbond op zoek naar een nieuwe koppelgenoot na het uiteenvallen van het duo met Holierhoek.

cover Marieke Smit, handbalarbiter

Deel dit bericht