Nieuws

Oranje U19: grote uitdagingen op EK in Hongarije

Oranje U19: grote uitdagingen op EK in Hongarije

Door Frits Feuler – Voor de vijfde keer neemt een Oranje U19-selectie deel aan het eindtoernooi bij een EK. Van 11 tot en met 21 juli is handbalstad Györ ‘Dreh- und Angelpunkt’ voor de U19 meisjesploeg. Is de Oranje 'Nachwuchs’ in staat om aan te klampen bij eerdere successen van speelsters die nu in het grote Oranje of hun buitenlandse club een hoofdrol spelen? Ook zij begonnen ooit hun carrière met opvallende prestaties op dit  internationale podium.   

                                                                            

In 2004 kwam Oranje nog niet eens door de kwalificatie, Zweden won het onderonsje met vier ploegen. Daarna volgden zes EK’s waar Oranje vijf maal present was. Alleen in 2015 geraakte Oranje niet in Spanje waar Denemarken de titel won voor Rusland en Zweden. In de kwalificatieronde in Skopje – met o.a. Amega, Haggerty, Nieuweweg, Van Zijl, Van Buren, Bruggeman, Duijndam, Noordink en Van Rossum kwam het vernieuwde Oranje niet langs Montenegro (25-30) en Macedonië (19-26). De 25-24 op IJsland was voor de statistieken.

Eerste deelname

In 2007 was Oranje dan voor het eerst aanwezig in het Turkse Izmir en reikte tot plaats 11, na winst op Noorwegen met zes treffers van Nycke Groot en Sanne van Olphen. Andere namen op het wedstrijdformulier: Debbie Bont, Laura van der Heijden, Sarina van Dort, Rachel de Haze, om er maar eens een paar te noemen, zetten daar hun eerste belangrijke internationale stappen.  

Twee jaar later was het Hongaarse Györ ‘the place to be’. Nederland was er weer bij en kwam tot een achtste positie, met o.a. Van der Heijden, Snelder, Kramer, Bont, De Haze, Abbingh, Jongenelen, Rozemalen en Smeets. Speelsters die jaren later nog altijd op hoog of zelfs het hoogste niveau actief zijn gebleven.

Gastheer 2011

In 2011 was het Nederlands Handbal Verbond gastheer voor het derde EK. Leek, Almelo, Valkenhuizen (Arnhem) en Maastricht waren de speelsteden. De eindrondes werden in Ahoy (Rotterdam) gespeeld. In zes van de zeven duels was er Nederlandse winst: Oostenrijk (35-27), Oekraïne (34-24), Noorwegen (31-25), Roemenië (39-27), Spanje (29-26) en in de halve finale Servië (42-33). Het duel om de gouden medaille tegen Denemarken, voor 2100 fans, leverde een 27-29 nederlaag op. Abbingh (9), Hoekstra (7), Michielsen (6), Polman (3), Knippenborg (3), ) Van de Wiel (2), Malestein (1) en Van der Mast (1) scoorden in die tot nu toe eenmalige finale. Loïs Abbingh werd topscoorster van dit EK met 65 treffers.

Denemarken was twee jaar later (2013) het eindtoernooi waar Oranje met plek 6 afsloot. Frankrijk werd in het laatste duel verslagen: 30-27, met 10 treffers van Celine Michielsen. Andere namen in die ploeg waren o.a. Alineke Ros, Angela Steenbakkers, Kelly Dulfer, Inger Smits en Anna Pavkovic.

2015 geen Oranje op het eindtoernooi in Spanje waar Denemarken zich opnieuw tot winnaar kroonde voor Rusland en Zweden.

In 2017 (Celje, Slovenië) kwam Oranje uiteindelijk toch nog op plek vijf terecht na verlies tegen Duitsland: 27-26, rust 11-16). Rusland verloor de finale tegen Frankrijk maar werd uiteindelijk gediskwalificeerd omdat er drie dopingzondaars in de ploeg waren ontmaskerd. De Russinnen werden naar plek 16 verwezen waardoor Oranje een plaats kon stijgen. Denemarken werd nu tweede, Hongarije derde.

Twee weken geleden speelde Oranje U19 een vierlandentoernooi in Boedapest. Aardige resultaten met uitzicht op meer: winst op Kroatië (33-23) en Slowakije (26-24), verlies tegen Hongarije (32-34). Maar dat is inherent aan voorbereiden. Met teambuildingsactiviteiten en een aantal trainingsdagen in Zwartemeer werd de ploeg door coach Monique Tijsterman klaar gestoomd voor dit EK. Een evenement waar mogelijk opnieuw Nederlandse talenten kunnen opstaan tegen hun Europese leeftijdsgenoten.

In de 16-koppige selectie tellen we acht speelsters van landskampioen VOC. Alle speelsters hebben door-de-weeks hun handbalactiviteiten op de Handbal Academie en maken op die manier beduidend meer trainingsuren dan een groot aantal jongeren uit de eredivisie. In Hongarije kan zomaar een stapje naar de Europese top worden gezet. Er zijn in eigen land voorbeelden genoeg…..

De selectie U19: (tussen haakjes de huidige club)

Zola Amsen (VOC), Britt van der Baan (VOC), Roos Daleman (Dalfsen), Sarah Dekker (SEW), Pien van der Geest (VOC), Marit Huiberts (VOC), Nyala Krullaars (Dalfsen), Larissa Nüsser (København Håndbold-DEN), Larissa Schutrups (E&O), Zoë Sprengers (VOC), Isa Ternede (VOC), Kirsten Theron (VOC), Danique Trooster (DSVD), Floor Tutert (Kwiek), Nikita van der Vliet (VOC), Marit Winkels (DSVD).

PROGRAMMA GROEPSFASE:

11-07: 14.30 uur NEDERLAND-Duitsland

12-07: 16.30 uur NEDERLAND-Denemarken

14-07: 18.30 uur NEDERLAND-Kroatië

Daarna volgen de tussenrondes.

De finale is voorzien op zondag 21 juli.

Estavana Polman, Debbie Bont en Rachel de Haze zitten er klaar voor en wensen Oranje U19 veel succes in Hongarije!

Kijk daarvoor op: https://youtu.be/R0ekATDcsgQ

De Redactie van Handbalstartpunt.nl wenst de ploeg een heel leerzaam en succesvol EK!

Deel dit bericht