Nieuws

Aalsmeer en Volendam laten publiek genieten

Door Peter Lotman - Aalsmeer - Wat was het genieten gisteravond tijdens de kwartfinale beker tussen Fiqas/Aalsmeer en Kras/Volendam. Na een enerverende partij handbal vol hoogte- én dieptepunten trok de thuisclub met 29-26 uiteindelijk toch aan het langste eind. Met hoofdrollen voor de beide keepers Marco Verbeij en Gerrie Eijlers en de schutters Tim Bottinga en Geert Hinskens.

Alles had de titanenstrijd in zich van een echt bekerduel. Fraaie doelpunten, onbegrijpelijke missers, hoogstandjes van individuele spelers, gemiste strafworpen, een rode kaart en tot slot ook nog een heus opstootje. Voor de neutrale toeschouwer was het een partij om de vingers bij af te likken. Met Aalsmeer als juichende winnaar en Volendam als teleurgestelde verliezer.

Toch startte het team van coach Peter Portengen veelbelovend. Het nam vlot een voorsprong en een gelijkmatige overwinning leek in het verschiet te liggen. Maar het altijd grillige Aalsmeer krabbelde bij en de 12-13 ruststand bood nog ruim voldoende perspectief voor een boeiend tweede half uur. En dat kwam er dan ook.

Direct draaide de thuisclub na het wisselen de rollen om. Binnen vijf minuten was het 16-14 het was duidelijk dat coach Bert Bouwer in de rust zijn manschappen indringend had toegesproken. Er was meer beleving, meer strijd en dat kwam het spel van de Aalsmeerders ten goede. Bij 18-14 leek de club van de allround voorzitter Mike ‘Multi’ van der Laarse (hij was nu ook al commentator bij de livestream) op rozen te zitten. Een knappe tactische zet van Bouwer was om Tim Bottinga aanvallend in te brengen op de linkeropbouw. De Hagenees schoot vier keer onberispelijk en snoeihard de bal achter topkeeper Eijlers.

Verbeten strijd

Maar Volendam herpakte zich knap en na achttien minuten was het al weer gelijk: 19-19. Door Jaap Beemsterboer en Jan Josef werd het zelfs 21-23 en weer kantelde de wedstrijd de andere kant op. Bij 22-23 stopte Eijlers een strafworp, maar Robin Boomhouwer zorgde toch voor 23-23. In de laatste zeven minuten ontwikkelde zich vervolgens een verbeten strijd vol met pittige overtredingen en onderlinge irritaties.

De arbiters Ferry van de Beek en Niels Egberts hadden de handen vol aan het grimmige duel. Na afloop staken zij de hand in eigen boezem. ,,Wij hadden in die middenfase van de partij strakker moeten fluiten en meer moeten bestraffen. Dan was het daarna beter binnen de perken gebleven”, aldus het duo dat verder weinig te verwijten viel en het vechtpartijtje aan het einde nauwelijks aangerekend kon worden.

In die hectische slotfase vielen naast al die schermutselingen gelukkig ook nog fraaie doelpunten te noteren. Rob Jansen en Samir Benghanem 25-23. Jaap Beemsterboer 25-24 en vlak daarna de directe rode kaart vanwege het opstootje waarbij nauwelijks duidelijk werd wat er allemaal gebeurde. 26-24 Boomhouwer, 27-24 Nils Dekker, 27-25 Léon van Schie en 27-26 Jan Josef. Met nog één minuut op de klok steeg de spanning tot het kookpunt.

Complimenten

Toen Volendam vervolgens de bal verspeelde en Remco van Dam en Robin Boomhouwer voor 29-26 zorgden, was het pleit beslecht. Wat restte waren de complimenten voor de beide partijen die de toeschouwers een geweldige doordeweekse bekeravond hadden bezorgd. Met twee gelouterde coaches Bert Bouwer en Peter Portengen, die al eerder tegenover elkaar stonden met VOC en Dalfsen en al hun handbalkwaliteiten aanspraken om hun team aan de overwinning te helpen. Ditmaal was het Aalsmeer, maar een volgende keer kan dat net zo makkelijk Volendam zijn. Zo dicht liggen de verschillen bij elkaar. En dat belooft dus wat voor de duels in de kampioenspoule om de landstitel.

Doelpunten Aalsmeer : Robin Boomhouwer (6), Tim Bottinga (5), Erik Blaauw (3), Kevin Hooijman (3), Remco van Dam (3), Rob Jansen (2), Quinten Ouderland (2), Samir Benghanem (2), Nils Dekker (2) en Lars van Wijk. 

Doelpunten Volendam: Jaap Beemsterboer (7), Jan Josef (6), Geert Hinskens (5), Maurits van Buren (4), Léon van Schie (2), Jordy Baijens en Igor Mrsulja. 

AD SPORT/PETER LOTMAN 

Deel dit bericht