Nieuws

´Aanzienlijk minder geld, maar meer met hart en ziel´

Andreas Thiel, de Hexer, nieuwe voorzitter Bundesliga vrouwen

Door Frits Feuler - Eind juli werd Andreas Thiel verkozen tot voorzitter van de Handball Bundesliga Women (HBF). De voormalige internationale doelman – de Hexer - volgt Berndt Dugall op. Thiel spreekt in een interview open over zijn nieuwe functie en plannen voor de toekomst, over zijn volgende doelen. Bijvoorbeeld wat betreft de herinvoering van play-offs, de volgende stappen op het gebied van livestream. Volgens hem wordt er in het vrouwenhandbal meer met ´hart en ziel´ gespeeld. En dat uit de mond van iemand die ooit aangaf niet zoveel op te hebben met het vrouwenhandbal. Totdat hij in 2000, op uitnodiging, bij de vrouwenploeg van Bayer Leverkusen belandde als keeperstrainer. Sindsdien is hij niet meer weg te denken bij het vrouwenhandbal en Leverkusen in het bijzonder.

"Ik denk dat we de competitie in de eerste Bundesliga interessanter moeten maken. Ik ben een grote fan van play-offs. We moeten ook een echte toewijding aan competitieve sporten eisen in onze tweede divisie. Teams die zich prestatief hebben gekwalificeerd, moeten in staat zijn om te profiteren van de promotie en niet te weigeren in de hoogste klasse te gaan spelen om economische redenen."

Welke ondersteuning kan de competitie bieden?

"We zullen dit hopelijk bespreken in oktober, maar uiterlijk in de periode dat de nationale ploeg onderweg is in Frankrijk. We zullen de gespreksgroep nog steeds bezetten, vooral uit de 2e klasse. Dat is wat ik onlangs tijdens de algemene vergadering heb gecommuniceerd. Ik denk daar wel een goede start te kunnen maken."

In de Handbal Bundesliga bij de vrouwen is het al gebruikelijk, nu ook in de tweede Bundesliga bij de mannen. Uitzenden van alle wedstrijden in livestream. Wat zijn de volgende stappen?

"In de eerste Bundesliga hebben we een goede samenwerking met Sportdeutschland.TV. Voor de tweede Bundesliga zijn de vrouwen nog te vroeg. De vraag in hoeverre we contact kunnen opnemen met Sport1 vereist momenteel enige financiële inbreng van clubs. Het zal niet zo gemakkelijk zijn, maar we moeten daarover praten. Uiteindelijk geldt dit voor zowel de mannen als vrouwen. Relatief veel hangt af van de prestaties van de nationale ploegen."

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen handbal voor mannen en vrouwen?

"In het vrouwenhandbal is veel minder geld, maar wordt er meer met hart en ziel gespeeld,"lacht hij.

Hart en ziel?

"Ik merk dat vooral op het gebied van de tweede Bundesliga. De clubs zijn regionale vuurtorens, die er allemaal voor zorgen dat het handbal voor meisjes en vrouwen nog steeds een zekere waarde heeft. Er is veel vrijwilligerswerk hier, wat vooral geldt voor de tweede Bundesliga maar ook nog voor de 1e Bundesliga. Als ik bijvoorbeeld Leverkusen neem, dan hebben we veel vrijwilligers die doen wat ze doen omdat ze ervan genieten."

Welke zijn de volgende stappen?

"In januari wil ik een voorstel uitbrengen, of we nu in de eerste Bundesliga play-offs gaan spelen of niet. 2018/2019 zou nog een normaal jaar zijn, 2019/2020 een overgangsjaar en vanaf 2020/21 een verlaging van het aantal teams in de eerste Bundesliga.

Het is anders dan de wedstrijdkalender nu. Uwe Stemberg heeft intern al een haalbaarheidsanalyse gemaakt, hoe we het wedstrijdschema technisch zouden kunnen beheren en dan met twaalf teams de competitie afwerken. Daarna de play-offs. Men moet zich echter wel zorgen maken over hoe de play-offmodus moet worden ontworpen. Zoals in het verleden - bij de Europese Cup play-off - vind ik het persoonlijk niet zo goed. Maar ik beslis dat niet alleen. Het bestuur kan alleen suggesties doen, uiteindelijk beslist de algemene vergadering."

Deel dit bericht