Ailly Luciano pakt haar vijfde Franse titel met Metz

Metz Handbal, met Ailly Luciano, heeft zaterdagavond het 22e kampioenschap van Frankrijk gewonnen. Ondanks een 24-26 nederlaag in eigen huis tegen Brest in de return van de finale, sluit de club uit Noord-Oost Frankrijk opnieuw het seizoen af met de mooiste trofee nadat het de uitwedstrijd afgelopen woensdag met 29-25 al had gewonnen.

De eerste 15 minuten was het Metz dat de touwtjes in handen had in deze tweede en beslissende finalewedstrijd. Bij een stand van 6-3 verloor Metz toch langzaam de grip op de wedstrijd en kwam Brest na 18 minuten weer op gelijk hoogte door Pineau, die zaterdag beter op schot was met 8 uit 10 dan woensdag, waarna Brest ook de voorsprong weer pakte: 6-7. Via Xenia Smits kwam Metz nog een keer langszij maar daarna was het Brest dat de wedstrijd in handen had. Via de 10-13 ruststand liep Brest meteen na rust uit naar een vier punten voorsprong (10-14) en kwam de wedstrijd voor Metz in een kritieke fase. De marge met Brest bedroeg immers maar vier punten.

Tot 12-16 hield Brest die marge vast maar wist deze niet verder uit te bouwen. Integendeel, Metz liep weer in tot 14-16 door doelpunten van Gros en Sajka. Brest scoorde de 14-17 maar Metz maakte via twee treffers van Houette weer de aansluiting bij 16-17. Toch was de titelverdediger niet in staat de wedstrijd over te nemen. Brest liep weer uit en halverwege de tweede helft stond het 16-19, een marge die tot 18-21 op het scorebord bleef staan. Twee treffers van Smits zorgden dan weer voor  20-21.

Er zijn dan nog bijn negen minuten te spelen. In de laatste fase blijven de ploegen om en om scoren. Met nog twee minuten op de klok wordt het 24-25 door Flippes en lijkt Metz in veilige haven te zijn gekomen. Met nog veertig seconden is het Brest dat nog weet te scoren (24-26) maar komt daarmee uiteindelijk drie doelpunten tekort om de titel van Metz over te kunnen nemen.

Daarmee pakt Metz voor de 22e keer in 28 jaar de Franse titel. Voor Ailly Luciano die in 2011 naar Metz verhuisde is het al haar vijfde Franse titel.