Nieuws

“Als we de groepsfase halen, zuip ik me enkele dagen klem”

Ivar Stavast stilaan weer belangrijk voor LIONS

Door Frits Feuler– “Het werd tijd!” opent spelverdeler Ivar Stavast van OCI-LIONS na de 38-25 thuiszege in het midweekduel tegen JD Techniek Hurry Up. De nummer 24 draaide vanaf het begin van dit seizoen tamelijk stroef maar heeft de laatste weken, zowel Europees als in de BENE-League stilaan de oude vorm weer te pakken. “Ik kan niet meer dan mijn best doen. Tegen Bocholt, afgelopen zaterdag, liep het ook prima. Niet alleen met mij maar ook met de ploeg. Jammer dat we in de slotseconden nog de gelijkmaker binnen krijgen,” treurt hij een beetje na.

Bodemonderzoek bij Lions tegenHurry Up       foto Jos Joosten

Tegen het zwakke Hurry Up konden Stavast en zijn kornuiten zich naar hartenlust uitleven. Tegen Bocholt 31 keer in de roos, tegen Zwartemeer net geen 40: de teller stokte bij 38. Daar lag in het begin van het seizoen – noem het afstemmingsproblemen – de pijn: te weinig rendement in de aanval.

Extraatje

Dat gegeven neemt de Sittardse ploeg als extraatje mee naar de twee Europese topconfrontaties met Grundfos Tatabanya, de nummer twee uit de Hongaarse competie. Achter CL-deelnemer Szeged maar nog ruim voor nummer zes, Veszprem die een maand geleden thuis met 26-24 werd verslagen. Begin oktober eindigde he bezoek aan de huidige koploper echter in een 34-27 nederlaag.

Mooie vooruitzichten maar er is maar een ding dat voor Ivar Stavast telt: weer de groepsfase halen. “Twee jaar geleden zat ik er meestal bij tegen die topploegen, mocht af en toe eens invallen. Nu hoop ik oprecht dat we weer overwinteren en dan zes duels op hoog niveau kunnen spelen. Ervaring opdoen. Goed voor de ontwikkeling van de ploeg!”

Genieten

Stavast weet dat LIONS niets te verliezen heeft. “Genieten is ook een kunst als je tegen dit soort teams mag spelen.” En een deal heeft hij al gemaakt: “Als we in die groepsfase komen, zuip ik me enkele dagen klem!” Gelukkig staat zijn coach Mark Schmetz op veilige afstand om de youngster niet te horen.

Ivar Stavast (midden)

“Vanavond, tegen Hurry Up, hebben we serieus op tempo gespeeld," kijkt Schmetz op de 38-26 winst terug. "Dat willen we ginds ook doen, want dat type spel ligt de Hongaren niet. Ik heb voldoende informatie verzameld, de ploeg is mij bekend en zal dit ook op de groep overbrengen. Grote kerels, die hebben een hekel aan rennen en sprintjes trekken. Je moet maar zo denken: Iedere kans die je krijgt, is een kans. Zaak om zoveel mogelijk kansen te benutten!”

Schmetz, ervaren in het internationale handbal, weet als geen ander dat de Hongaren thuis het verschil willen maken en geen cadeautjes uitdelen. “Toch hoop ik dat we ze met onze spelstijl kunnen verrassen met een voor ons gunstig resultaat. Om dat dan in de eigen hal en week later te verzilveren.” Of hij dan samen met Stavast aan het bier gaat, is nog niet duidelijk.

Zaterdagmorgen vliegt de ploeg naar Boedapest om vandaar uit nog een uurtje te ‘bussen’ richting Tatabanya. Het duel is zondagmiddag om 14.30 uur te volgen via de livestream op www.ehftv.com

Deel dit bericht