Handbalshop
Andere helft van Oranje ook de moeite waard

Andere helft van Oranje ook de moeite waard

05 december 2018, 20:14 uur

Oranje-reserves tonen hun kunnen tegen Kroatië

Door Frits Feuler– Het was te verwachten dat bondscoach Helle Thomsen de gelouterde basisploeg een dagje extra rust gunde. Dus draafde tegen het al uitgeschakelde Kroatië in de laatste groepswedstrijd in Montbéliard, voor 4500 toeschouwers, de andere helft van de selectie op. De ‘reserves’ deden wat vooraf iedereen dacht: vol aan de bak, lekker spelen en winnen, liefst met zo groot mogelijk verschil. Na een 17-10 ruststand stopte de teller bij 34-23.

Geen Groot, geen Smeets, geen Abbingh, geen Bont, geen Dulfer. Tess Wester één helft, Polman en Van der Heijden met wat meer speelminuten. Kortom: het gevestigde Oranje-basisteam kreeg een extra avondje rust.

En zie! Lynn Knippenborg genoot. Charris Rozemalen draaide 'gewoon' mee alsof ze nooit anders gewend was. Rinka Duijndam verraste met een aantal prima stops. Malestein op haar favoriete stekkie. Maar….alle ogen waren gericht op het in Nederland o, zo bekende nummer 14! Woman of the match, Delaila Amega. Haast Cruijffiaans speelde ze zich met acht treffers uit negen pogingen in de kijker! Meteen topscorer van dit Oranje. Perfecte techniek. Snoeiharde onderhandse worpen. De Kroatische defensie beleefde angstige momenten met haar.

Merel Freriks, stralend in Oranje                                  foto Hans Khoe

Aan de cirkel Merel Freriks! Alsof ze nooit anders gewend is! Vijf pogingen, vijf kruisjes. Plus de nodige pingels versierd. Twee youngsters met veel toekomst! Een genot om die spelvreugde te zien.

Videobewijs

De opening was voor Nederland, met 3-0 en 5-1. Even werd de ploeg overmoedig en vertoonde wat slordigheden. Visser maakte, na een lichte blessure, plaats voor de 21-jarige speelster van het Duitse Metzingen. Voor het eerste met het grote Oranje op een eindtoernooi. Haar eerste doelworp stond meteen ter discussie: wel of niet over de lijn! De Deense arbiters hadden het videobewijs nodig: doelpunt! 6-3.

Rond het kwartier kwam ook Merel Freriks op de vloer en loste Kramer af op de cirkel. Even wat wringen en duwen en haar plekje aan de cirkel gaf ze niet meer zonder slag of stoot af. Onbekend dus ook voor de Kroatische defensie die meer dan eens aan de noodrem moest trekken. De vijftiende Nederlandse treffer (15-10) was haar eerste beloning.

Oranje bleef af en toe wel wat slordig omspringen met dotten van kansen. Concentratie? Zou kunnen. Vermoeidheid zeker niet. Drie pingels gingen naar de Filistijnen, een smetje op het overigens mooie totale blazoen.

Delaila Amega, dijk van een wedstrijd tegen Kroatië                           foto Hans Khoe

Ook na de pauze (17-10) kwam de nummer een in groep C niet in gevaar. Daarvoor was de tegenstand van dit Kroatië – in 1994 met een vijfde plek op het EK het hoogst scorend – te zwak. Doelpunt 22, 23 en 25 van de hand van Amega: onderhands! Kogels! De Kroatische keepster had geen schijn van kans!

Marge van tien

Nederland kwam een kwartier voor tijd op een marge van tien: 27-17. En hield dat verschil schijnbaar moeiteloos in stand. Genieten was het ook van keepster Rinka Duijndam die met een paar fraaie reddingen ook een behoorlijke steen bijdroeg aan de uiteindelijke 34-23 zege.

Drie dagen rust, een verplaatsing naar Nancy waar zondagavond de nummer één uit groep D wacht. De tegenstander is op dit moment nog niet bekend. Wat wel bekend is is dat een groot deel van de groep volgende week een weerzien heeft met hun oud-bondscoach Henk Groener, nu de technische baas bij de Duitse vrouwenploeg.

Duitsland tegen Nederland, altijd beladen duels in elke tak van sport.

Scores Nederland: Wester, Duijndam: Kramer, Van der Heijden (4), Bont, Abbingh, Knippenborg (4), Amega (8), Visser (1), Groot, Dulfer, Freriks (5), Smeets, Rozemalen (3), Malestein (6), Polman (3).

Laatste update: 05 december 2018, 20:51 uur
Personeelsadvertentie Handbalstartpunt
Handbal-direct