B Meisjes VOC en B Jongens Hellas kampioen van Nederland + uitslagen

Zaterdag voor het tweede weekend op rij Tophandbal voor de Jeugd. Ditmaal in de  Sporthallen Zuid in Amsterdam daar waar vorige week de C Meisjes in Arnhem hun NK hebben gespeeld. In Amsterdam prolongeerde bij de Jongens B Hellas zijn titel. Bij de Meisjes B ging VOC met de schaal naar huis.

Meisjes

VOC ging in poule A met een maximale score, na drie gemakkelijke overwinningen, als eerste door naar de halve finale. Kwiek pakte de tweede plaats. Kwiek speelde weliswaar gelijk tegen Limmid, maar klopte SEW. Met drie  punten dus tweede. SEW met een  overwinning op plaats drie, Limmid met 1 punt vierde.

In poule B was het Quintus met 6 uit 3 dat als eerste naar de halve finale ging. Het ging moeizaam tegen DG&L ’16. Het werd een krappe winst tegen Volendam en een ruime overwinning tegen V&L. Volendam ging met 4 uit 3 als tweede naar de halve finale.  V&L wint van DG&L en wordt derde. DG&L helaas met 0 uit 3 op plaats vier.

In de kruiswedstrijden om de plekken 5-8 wint SEW eenvoudig van DG&L en V&L klopt Limmid. Om de ereplaatsen verslaat VOC Volendam met 14-8 en is Kwiek te licht voor Quintus: 12-21.

Alle wedstrijden zijn dus bekend. DG&L gaat niet met lege handen naar huis want Limmid wordt verslagen met 19-15. SEW kent in de strijd om plaats 5 heel wat meer moeite met V&L maar sleept met 14-13 de overwinning uit Amsterdam.

Dan de “kleine” finale, tussen Volendam en Kwiek. De beide nummers twee uit de poules  staan tegenover elkaar. Volendam slaagt erin een klein gaatje te slaan en haalt met 16-13 een bronzen plak.  Mooi resultaat.

Dan de grote finale. Niet toevallig de nummers één, Quintus en twee, VOC uit de reguliere competitie in West. Waar Quintus VOC nog voor wist te blijven in de competitie, kwam men zaterdag tekort. De groen-zwarten bleven,  in een voor beide teams lage score,  met 14-8 aan de goede kant.  Goud en de titel verdiend voor VOC, Quintus nu “slechts” zilver.

Jongens

Bij de mannen was Hellas in poule A de sterkste. Won alle wedstrijden en ging als eerste naar de halve finale. Olympia verloor alleen van Hellas en werd dus tweede. Hercules eindigde als derde door Sittardia met 19-18 te verslaan, waardoor de Limburgers zonder punten de rij sloten.

In poule B werd de strijd om de eerste plaats beslist door één treffer verschil. Deze werd geïncasseerd door Bevo, dat daarmee achter Aalsmeer de tweede plaats pakte. Volendam pakte plek drie door de overwinning op Snelwiek dat daarmee ook zonder overwinning bleef.

In de halve finalewedstrijden klopt Hellas Bevo eenvoudig en schuift Aalsmeer ook simpel Olympia terzijde. Voor de plaatsingswedstrijden 5-8 wint Volendam nipt van Sittardia en gaat Hercules ruim over Snelwiek heen.

De laatste ronde:

Snelwiek herstelt zich en verslaat Sittardia om de zevende plaats. Volendam is in een doelpuntrijke wedstrijd met 23-20 de baas over Hercules en wordt vijfde.

Om brons gaat de strijd tussen Limburg en Brabant.  Spannend tot het laatst maar de Limburgers kloppen de Brabanders met 20-18.  Intussen gaat op het veld ernaast beslist worden wie kampioen van Nederland wordt. Net als bij de meisjes heersen de dekkingen. Hellas slaagt er iets beter in om een gaatje te vinden en bij 12-10 klinkt het laatste fluitsignaal. Hellas goud en prolongeert daarmee zijn titel, Aalsmeer zilver.

Opmerkelijk dat de “ final” four  ook de nummers 1 en 2 uit de competitie waren. De teams uit Noord, Hellas en Aalsmeer in de finale, die uit Zuid, Bevo en Olympia’89 in de kleine finale.

Al met al weer een enerverende dag met veel emoties.  Was dit de laatste keer in de B categorie?  Mogelijk niet. Er zijn al veel geruchten die wijzen op één landelijke jeugddivisie in deze categorie. Aan de ene kant logisch, maar ook weer jammer. Weer een traditie overboord.