Nieuws

Bekerderby tussen Hurry-Up en E en O heeft veel, behalve spanning

Door Sjoerd Janssen / DVHN- De derby tussen de handbalrivalen Hurry-Up en E & O was al een tijd niet meer gespeeld. Maar het bekerduel in Zwartemeer deed wat verschillende aspecten betreft oude tijden herleven.

De overvolle truibunes werden bevolkt door ontstuimig meelevende supporters van beide clubs, waarvan die uit Zwartemeer natuurlijk ver in de meerderheid waren. Er werd door de spelers geknokt voor elke meter, waarbij Gijs Freriks van E & O en Réne Jaspers van Hurry-Up met rood uit het veld werden gestuurd. Alleen echt spannend wilde het, behalve in de beginfase, niet echt worden.

Gelouterde handballers

Daarvoor was het kwaliteitsverschil in de achtste finale tussen het BENE-League team Hurry-Up en E & O, dat een niveau lager in de eredivisie speelt, te groot. De thuisploeg bestaat immers veelal uit gelouterde handballers, terwijl de bezoekers uit Emmen een jong team in opbouw vormen. Daarbij moest E & O het ook nog eens stellen zonder routinier en topscorer Daan Molenbroek, die al weken geblesseerd is en met zijn voet zwaar in het verband gedwongen op de bank zat.

Even ging het gelijk op

Toch namen de Emmenaren, onder anderen onder de ogen van burgemeester Eric van Oosterhout, in het begin brutaal en knap spelend de leiding. E & O liep snel uit naar een 1-4 voorsprong, totdat ook Hurry-Up echt in de wedstrijd kwam en ging meedoen. Even gingen beide teams gelijk op, waarna het duel definitief begon te kantelen in het voordeel van de Zwartemeerders.

Leunend op een solide dekking die de E & O-aanvallers steeds minder kans gaf om vrij te schieten, kwam Hurry-Up op een voorsprong, die steeds verder werd uitgebouwd. En mochten de bezoekers nog wel op het Zwartemeerse doel schieten, dan stond daar als grote sta-in-de-weg vaak René de Knegt in het Hurry-Up doel. Hij ranzelde de ene na de andere bal eruit.

Bartje was lekker bezig

Op de rechterhoek had Bart Mik bij Hurry-Up een goed moment gekozen om zijn al enige weken afwezige vorm terug te vinden. Hij maakte totaal zes doelpunten. “Bartje, was lekker bezig’’, zei zijn coach Tim Remer. “Als hij dan eens een kans mist, is dat niet erg. Het hele team was goed bezig. Zo wil ik het alijd zien.’’

Na een ruststand die was opgelopen tot 19-11 in het voordeel van Hurry-Up ging de thuisploeg op dezelfde voet verder. E & O had moeite om te scoren en werd bij balverlies met dodelijke fastbreaks onmiddellijk daarvoor afgestraft. Uitblinker Tommie Falke was vaak weer ongrijpbaar en werd met tien doelpunten topscorer voor de Zwartemeerders.

Vlam in de pan: twee keer rood

Wel sloeg in de tweede helft in de door de scheidsrechters zeer kortgehouden bekerwedstrijd nog even de vlam in de pan. Hurry-Up-speler René Jaspers werd in volle vlucht, toen hij wilde scoren, genadeloos onderuit gekegeld door Gijs Freriks van E & O. Jaspers ging daarop ook zelf over de schreef door de dader te lijf te gaan. Beide opponenten werden met rood weggestuurd, waarbij Jaspers ook nog een blauwe kaart kreeg. Dat betekent een schorsing.

Coach Remer was boos over de handelwijze van zijn speler: “Een oliedomme actie. René moet gewoon weglopen en de beslissing aan de scheidsrechters laten. Die zijn daarvoor. Nu dupeert hij het team in deze wedstrijd en in volgende duels.’’

Hurry-Up is harder en fysieker

Op de einduitslag van 29-20 viel niets af te dingen. Dat vond ook E & O-trainer Freek Gielen. “Hurry-Up is wat harder en fysieker, daar kunnen wij niet lang tegenop. Maar ik ben tevreden. De jongens moesten lekker blijven handballen. En dat hebben ze gedaan.’’

Deel dit bericht