Nieuws

BELGISCHE HANDBALMACHINE BOCHOLT WINT IN ZWARTEMEER

De soepel draaiende handbalmachine Achilles Bocholt was zaterdagavond een maatje te groot voor Drenth Groep Hurry-Up in Zwartemeer. De Drenten verloren kansloos met 27-35. Hurry-Up hoefde zich voor het verlies tegen Achilles Bocholt niet schamen.

Met het Belgische team kwam immers de koploper op bezoek. Een topteam, dat al vele seizoenen hoge ogen gooit in de grensoverschrijdend BENE-League. De mannen van coach Joop Fiege waren dus gewaarschuwd, maakten desondanks te veel fouten om het de tegenstander echt lastig te maken. Patrick Miedema was goed voor tien treffers, bij de Belgen waren Jeroen De Beule en Ilyas D'hanis ieder goed voor acht scores.

LIONS STERKSTE IN DERBY

Herpertz Bevo HC kon in de derby tegen Kembit-Lions niet voor een stunt zorgen. De gehavende ploeg van Richard Curfs, die zeer te spreken was over de strijdlust van zijn team, maakte het de veel hoger geklasseerde bezoekers lange tijd lastig. Na vijf minuten in de tweede helft was de stand bij 20-20 alles nog in evenwicht. In de slotfase brak de smalle basis de thuisploeg op, zoals de laatste weken wel vaker het geval is, waardoor de punten met 33-38 mee naar Zuid-Limburg gingen.

DRAMA IN EUPEN: PUNTENDELING MET AALSMEER

Een echt drama, zo luidde de algemene conclusie in de sporthal Am Stockbergerweg na het gelijke spel van debutant KTSV Eupen en Nederlands kampioen Aalsmeer. Tot de laatste minuut zag het er naar uit dat de thuisploeg tegen de favoriete gasten voor een grote verrassing zouden zorgen. Met twee snelle dubbele counters in die spannende eindfase pakte de ploeg van coach Bert Bouwer alsnog een puntje: 28-28.

Damian Kedziora in actie tegen Aalsmeer, foto Bernd Rosskamp

In de beginfase liep Eupen constant tegen een achterstand aan. De 4-0-run door Damian Kedziora bracht plots een 8-6 voorsprong op het bord. De fans gingen er eens goed voor zitten, hadden in de gaten dat er wel iets te halen viel. Vanaf dat moment was er een enorm wisselend scoreverloop, waarna Aalsmeer met een kleine voorsprong richting de kleedkamer ging.

Bekijk hier het vliegertje van de Kedziora-broers:

https://fb.watch/hcIRPFf7P_/

Na de veldwisseling ging het spel zo verder zoals het begonnen was.  Jérôme Majean maakte driemaal gelijk voordat Damian Kedziora zijn ploeg weer op kop zette die halverwege de tweede helft naar een marge van twee werd uitgebreid. Aalsmeer, de nummer drie, was licht nerveus, zeker omdat doelman Björn Alberts een beresterke partij keepte. Kort voor het eindsignaal tekende Sid Hartel voor de 28:26, maar de laatste twee aanvallen kon de Eupenese dekking niet pareren: 28-28.

Beluister hier het interview na afloop met Aalsmeer-coach Bert Bouwer:

https://fb.watch/hduZgH_wVQ/

EREDVISIE

In het topduel in de eredivisie bij de mannen deed Houten thuis goede zaken door koploper BFC op de tweede nederlaag van het seizoen te trakteren: 31-28. "Na een kwartier een zware fout op Jeroen Croonen die zeker met rood bestraf had moetwn worden," kijkt BFC-coach Jo Smeets terug. "We missen dan een van de twee meest ervaren opbouwers en moeten vanaf dat moment spelen met Martijn Meijer en vijf A-jeugdpelers. Natuurlijk de nodige foutjes en gebrek aan ervaring. Uitiendelijk toch een bevredigend resultaat tegen een zeer goede tegenstander. Hopenlijk herstelt Jeroen vlug," klinkt het enigszins teleursgesteld bij Smeets.

Bij rust was de marge in The Dome minimaal: 16-15. Met goed verdedigen behield de thuisploeg in deel twee de overhand, aanvallend kwam met name Nils Idema tot een prima prestatie. Quintus sloot, na de winst op Aalsmeer 2 (21-23) aan, ook Hellas mengt zich in de top vier: bij PSV werden gemakkelijk de twee punten opgehaald: 34-41. Vier ploegen gaan na de resultaten van speeldag 12 aan kop met ieder 20 punten: Houten, BFC, Quintus en Hellas.

VROUWEN

De vrouwen van koploper HandbaL Venlo hadden weinig moeite met DSVD: 39-28. De thuisploeg had al snel een marge van zes treffers te pakken en bouwde die bij rust uit naar 23-14. Halverwege de tweede helft bij 34-20 zette Robin Gielen enkele jonge speelsters in. De bezoekers kwamen daarna nog iets dichterbij. In de slotminuut zette Manon Zijlmans met haar vijfde treffer de 39-28 eindstand op het scorebord. Volgende week staat voor Handbal Venlo de topper tegen VOC in Amsterdam op het programma.

In Geleen deelden Vlug en Lenig en SEW de punten: 28-28. Voor de Limburgse ploeg het negende punt in negen duels nadat de twee laatste duels – VOC en Volendam – fors verloren werden. Nummer drie, SEW, moest twee weken geleden de punten in Venlo laten. Met 15 uit 9 doet de équipe van Michael Vijverberg het vooralsnog prima.

WEEKENDJE WEG

BFC blijft ook na negen duels de hekkensluiter zonder punten: het bezoekende Kwiek haalde de Beekse defensie door de gehaktmolen: 22-43. De gasten combineerden het sportieve met het aangename en maakten er in Zuid-Limburg een feestelijk weekend van. Coach Arjan Averink: "De meiden hebben huisjes geregeld op een vakantiepark, we hebben Sinterklaas gevierd en ook nog een ruime overwinning geboekt. Dat was een mooie avond. Prima stukje teambuilding.”

Debutant PSV, drie punten, had in eigen hal geen schijn van kans tegen VOC: 17-41. VZV kende een slechte generale met het oog op het Europese tweeluik komend weekeinde in Spanje: thuis verloor de ploeg van Rolf Schulte van Volendam: 28-29. Eenzelfde lot was Quintus beschoren. De eerste derby tegen nieuwkomer Velo eindigde in een deceptie, met het oog op de Europese wedstrijden tegen het Zwitserse LK Zug: 22-29.

CHAMPIONS LEAGUE

Estavana Polman maakte vanmiddag haar opwachting bij haar nieuwe ploeg Rapid Boekarest dat in de Champions League op bezoek ging bij het Hongaarse Györ. Begin deze week maakte de Oranje-international een ‘bliksemtransfer’ richting Roemenië. In de Audi Arena bleven de punten bij de thuisploeg: 32-30 (18-15). Polman kwam tot drie treffers uit vijf pogingen, haar ploegenote Orlane Kanor kwam tot zeven uit tien. Yvette Broch (Györ) zag twee van de vier pogingen omgezet in treffers. Ana Gros (8/12) en Stine Oftedal (6/8) namen behoorlijk deel aan de doelpuntenproductie. In diezelfde groep B won Metz – tweemaal Debbie Bont – van het zwakke Turkse Kastamonu: 35-24.

Estavana Polman, met het vertrouwde nummer 79, in actie voor haar nieuwe ploeg Rapid Bukarest

foto EHF

In de andere groep kreeg keepster Ellen Janssen met Most ‘billenkoek’ van regerend CL-winnaar Kristiansand: 21-43. Most telt na zeven duels nul punten, de Noorse kampioen gaat voor één dag op kop met 11 uit 7. Zondag kwamen Bietigheim (9) en Brest Bretagne (4) tegen elkaar uit. Team Esbjerg kende nauwelijks problemen in Zagreb: 18-30 winst. Opnieuw toonde Henny Reistad haar schutterskwaliteiten: zeven keer raak.

Odense (6) was zondag te gast bij Ljubljana (4) en won met 23-29. Eenmaal Nycke Groot, vijf keer Dione Housheer en zes treffers van Bo van Wetering - Kelly Vollebregt scoorde niet - hielpen de Deense ploeg aan de vierde zege in zeven duels. CSM Bucuresti (9) ontving Ferencvaros (7) met Angela Malestein.

EUROPEAN LEAGUE

Bij de vrouwen haalde Dortmund - zonder Harma van Kreij - flink uit in het eerst duel egen het Servische Zeleznicar: 43-22 (24-11). Yara ten Holte pakte 11 van de 22 schoten (50%), Zoë Sprengers scoorde 4 uit 6. Een dag later wedstrijd nummer twee: 31-15 winst, waarmee BVB doorgaat naa de laatste 12, fe groepsfase.Ook winst voor Nykobing: in eigen huis was Viborg een maatje te klein voor Nikita van der Vliet (3/5) en haar ploeg: 34-21. Oldenburg, met Marloes Hoitzing (1/3), is zo goed als zeker uitgeschakeld: in het eerste duel verloor de ploeg van het Franse Nantes waar oud-Oranje-coach Helle Thomsen aan het roer staat: 27-34. Sola, met keepster Rinka Duijndam (13 stops) won op Gran Canaria het eerste van twee duels: 29-32. Volgende week kan de Noorse ploeg het in eigen huis ‘afmaken’. Nykobing heeft dat vooruitzicht ook na winst in het thuisduel op competitiegenoot Viborg: 34-21. Thüringer, met Nathalie Hendrikse, kwam zondagavond in Zweden Sävehof tegen. Mede dankzij vijf treffers van Hendrikse en zeven van ploeggenote Jennifer Rode ging de winst naar de gasten: 22-30. Volgende weekend zijn de returns.

EUROPEAN CUP MANNEN

Visé kan volgende Europese ronde vergeten - In het eerste duel in de derde ronde van de European Cup kwam Belgisch kampioen Visé in eigen huis niet langs het Noorse Arendal: 24-31. In de nationale competitie bezet Arendal plek 6, met 11 uit 12. Elf punten minder dan koploper Kolstad. De kansen op plaatsing voor de volgende ronde – zaterdag 10 december is de return in Noorwegen – zijn daarmee zo goed als verkeken.

Voor 300 toeschouwers mocht de thuisploeg bij rust (15-16) nog hopen op een positief resultaat. Na de veldwisseling schakelden de Noren een tandje bij en stapten met een marge van zeven treffers terug in het vliegtuig. Dinsdag volgt voor Visé het vooruitgeschoven duel met Tachos.

De Belgische treffers kwamen op naam van Brixhe (4), Ranc (2), Destexhe (5), N’Gueman-Mantion (3), Vancosen (4), Boyon (3), Danesi (1), Hougardy (1) en Bello (1). De beide doelammen Plessers en Delatte konden 11 van de 42 schoten afweren. Bij de Noren prikte de Roemeen Hantaru er acht uit negen pogingen binnen.

Komend weekeinde speelt Kembit-LIONS het tweeluik in de European Cup in en tegen het Italiaanse Fasano. Eerst komt de ploeg van coach Christopj Jauernik dinsdag nog in actie in de BENE-League tegen het nog puntloze Atomix.

VROUWEN

Bij de vrouwen dan ook de dubbele duels voor VZV tegen Guardes (in Spanje), Quintus (in Zwitserland) tegen LK Zug en Elche - met Pipy Wolfs en Tessa van Zijl - in eigen huis dubbel tegen Valur.

DUITSLAND

SC Magdeburg blijft, met twee inhaalduels tegoed, in het spoor van de topdrie, Berlin (27 uit15), Kiel (26 uit 15) en Rhein Neckar Lówen (23 uit 15). De ploeg van Kay Smits (2 treffers) pakte twee punten in het thuisduel tegen TBV Lemgo: 37-30. Niko Blaauw scoorde niet, Niels Versteijnen en Bobby Schagen kregen één streepje achter hun naam. Hun ploeg behoudt plek 13, met 10 uit 15. Flensburg dat begin november in Gummersbach de punten moest achterlaten, verloor opnieuw: bij Leipzig zag assistent Mark Bult zijn ploeg tegen een 31-30 nederlaag aanlopen. Met 20 uit 15 komt de meest noordelijke Duitse BL-ploeg op plek 5.

In de tweede Bundesliga pakte Elbflorenz, met Ivar Stavast, kostbare punten om weg te blijven van de drie laatste (degradatie-) plekken: thuis werd L:ubeck-Schwartau met 25-20 geklopt. Tien punten uit 14 duels vraagt om een snelle aanvulling van dat totaal. Motor (buiten competitie) en Essen en Rostock komen richting Dresden voordat Stavast c.s. het op 21 december in de achtste finale van de beker opneemt tegen Lemgo.

ZWEDEN

In de Zweedse Allsvenskan bij de vrouwen (tweede niveau) heeft Boden, met Kalia Klomp, de koppositie heroverd na een 27-23 thuiszege op hekkensluiter Örebrö. Eerder wonnen Mariël Beugels (8) en Lianne van Sleeuwen met Kroppskultur met 28-24 van Helsingborg, goed voor plek vier met 11 uit 10. Zes punten minder dan Boden. 

cover Voor Hurry Up-speler Sjoerd Boonstra leverde het duel met Bocholt geen punten op

foto Rob Creemers

Deel dit bericht