Nieuws

Bertus Servaas spreekt openhartig over crisis bij PGE Kielce

“Als Kielce ons nodig heeft, prima, zo niet, dan zullen we het faillissement aanvragen”

Door Frits Feuler – Verrassende ontwikkelingen bij de voormalig VELUX EHF-winnaar PGE Vive Kielce. President Bertus Servaas licht bij Echodnia.eu een kritieke fase in het voortbestaan van de club toe en heeft de financiële problemen toegegeven. “Een faillissement behoort zelfs tot de mogelijkheden, als de stad handbalclub Kielce niet helpt!” klinkt het uit de mond van de Nederlander.

“Ik zou graag willen weten of de PGE VIVE-club nu op zo'n niveau speelt als Kielce of niet. Zo niet, dan verklaren we ons bankroet en spelen we in de tweede divisie verder,” zegt de president, die de Kielce-raadsleden vroeg om extra steun voor de club met een bedrag van 4,5 miljoen PLN, omgerekend bijna anderhalf miljoen euro. Servaas stelt ook voor om een ​​deel van de clubaandelen van het bedrijf aan de stad te kopen. Raadsleden kondigen aan dat ze de kwestie misschien tijdens de volgende sessie zullen behandelen, maar ze zijn nu verrast door de hoeveelheid geld die PGE VIVE vraagt. De club heeft echter schulden en dreigt met een faillissement.

“We staan met de rug ​​tegen de muur. De club heeft inderdaad schulden,” geeft Servaas toe. “Ik zou graag willen weten of de PGE VIVE-club op zo'n niveau als nu wel of niet een Europese hoofdrol kan vervullen, die voor Kielce nodig is. Dit is de belangrijkste vraag voor mij. Zo niet, dan vragen we het faillissement van het bedrijf aan, zullen er veel spelers vertrekken en trekken we ons terug uit de Champions League en PGNiG Superliga. We beginnen dan vanaf nul, dat is uit de tweede divisie. Als je het nodig hebt, wil ik het hebben over het idee van het promotionele gebruik van de stad van het imago van de club en onze prestaties van de afgelopen jaren. Ook over de hoeveelheid stedelijke subsidies in de volgende jaren, omdat het probleem waarschijnlijk terug zal komen en ondersteuning op het huidige niveau mijns inziens onvoldoende is. In de brief die ik aan de raadsleden stuurde, schreef ik dat het aandeel van de stad in het budget van de club voor de 16 jaar van mijn presidentschap slechts 11 procent was. Naar mijn mening is dit niet veel. Ons reclamepotentieel, berekend door een gespecialiseerd bureau, is slechts PLN 42 miljoen (bijna 10 miljoen euro) in Polen. Ik denk dat het de moeite waard is om dit merk van de club beter te gebruiken," zegt Servaas

.

"Het zou nu moeilijk zijn om spelers te verkopen, want als we schulden hebben, kunnen ze gratis naar buiten wandelen,” voegt hij eraan toe. “We staan ​​al twee jaar onder grote druk, we zoeken geld waar het mogelijk is. Als we nu uit de schulden raken, is het budget voor het seizoen 2018/2019 gegarandeerd. Maar pas in december zal ik weten of er genoeg geld is zodat ik geen spelers zal hoeven verkopen. Als we nu op de been zijn, weet ik zeker dat we het sportniveau van de vorige seizoenen de komende twee jaar zullen handhaven," zegt Servaas. “Ik wil niemand tegen de muur zetten. Ik begrijp dat in de stad geld nodig is voor kleuterscholen en gaten in de rijbanen. Ik voel me verantwoordelijk voor deze situatie bij de club. Maar ik voel me niet schuldig. Ik doe alles vanuit het hart, niet voor mijn eigen interesse, maar voor Kielce en de vele fans. Reeds zestien jaar lang, als president van de club, heeft mijn bedrijf (VIVE Textile Recycling, FF) enorm veel uitgegeven aan handbal. Nu kan ik niet meer zoveel geven als voorheen, omdat het bedrijf een reorganisatie ondergaat en ik de grootste werkgever in de stad ben. Ik ben ook verantwoordelijk voor het maatschappelijk voortbestaan ​​van die 1800 werknemers,” sluit Bertus Servaas af.

Deel dit bericht