Nieuws

Beslissing genomen: Duitse bondscoach Prokop blijft

Doel blijft een medaille op WK 2019 in eigen land

Door Frits Feuler –Het bestuur van de Duitse Handbal Bond (DHB) heeft na een grondige analyse van het zo desastreus verlopen EK voor de nationale mannenploeg in Kroatië – negende plaats – besloten het contract met bondscoach Christian Prokop niet op te zeggen. Daarmee komt er een einde aan een wekenlang durende onzekerheid waarbij zowel clubverantwoordelijken, spelers en ook de handbalploegen in de hoogste liga behoorlijk dwars heeft gezeten.

”Het bestuur van de DHB heeft vandaag (maandag, red) in een vergadering besloten de samenwerking met bondscoach Christian Prokop voort te zetten,” meldde voorzitter Andreas Michelmann na ruim een uur vergaderen in het Maritiem Hotel in Hannover. “Een beslissing die met een meerderheid van stemmen is genomen. Misschien hebben we als bestuur een beetje onderschat dat het trainen van een club wat anders is dan het trainen van de nationale ploeg.” Verder meldt de sportdirecteur Axel Kromer, dat er geen verschilpunten meer zijn die als zorgelijk moeten worden gezien. “Ik heb ook geen geluiden gehoord dat er nu mogelijk spelers zouden stoppen. Ik ga er dus vanuit dat in de toekomst de beste Duitse spelers voor de nationale ploeg zullen spelen.”

Op social media was er meteen na afloop van het EK een groep pro en contra Prokop. Gespeculeerd werd er al over mogelijke opvolgers. Keihard ook werd een aantal spelers die onder de maat presteerden, neer gesabeld. Positieve en negatieve kritiek, het hele land leek er mee bezig. De emoties liepen vaak hoog op. Enquêtes, hoe onbeduidend soms, leverden ook niet meer dat nog meer vertroebelde beelden op. Maar ook binnen het bondsbestuur was er aanvankelijk enige scepsis te bespeuren. Zo verwoordde de voorzitter van de Handball Bundesliga, Uwe Schwenker – ex-manager van THW Kiel – onlangs nog in de Lübbecker Nachrichten: “Met Christian Prokop zal moeilijk worden.” Vice-voorzitter Gerd Hofele beweerde in de Leipziger Volkszeitung het tegenovergestelde: “Christian is echt een goede trainer. Zonder dit of dat sta ik nog altijd achter hem en spreek de wens uit dat hij bondscoach blijft.” 

Kern van alle intensieve analyses na het EK was de gezamenlijke wil een nieuwe weg met Prokop in te zetten, richting het WK 2019 in eigen land en de Spelen van 2020 in Japan, meldt de DHB in het persbericht. “Het was goed dat we voldoende tijd hebben genomen voor een grondige analyse. Vanaf vandaag richten we onze blik op het WK om daar samen een succes van te maken,” liet Michelmann nog maar eens optekenen.

Na het EK hadden vice-voorzitter Bob Hanning – ook hij stond onder enorme druk – en sportdirecteur Axel Kromer vele gesprekken met de spelers gevoerd. Prokop zelf hield vrijdag nog individuele gesprekken, meldt de Deutsche Presse Agentur (DPA). Deze gesprekken alsook het toegeven en inzien van gemaakte fouten tijdens het toernooi, zorgden blijkbaar voor het laatste duwtje om de coach in het zadel te houden.    

Het contract van Prokop werd een jaar geleden voor vijf jaar afgesloten (tot 30 juni 2022) waarvoor de DHB aan zijn toenmalige club Leipzig een afkoopsom van 500.000 euro diende over te maken. Hoe stabiel de nu gesloten vrede is, zullen de komende twee interlands moeten aantonen. De oefenwedstrijden tegen Servië ( 4 april in Leipzig, 7 april in Dortmund) vormen dan het eerste deel van de lange voorbereiding op het WK in januari 2019.

Nu al is bekend dat de Duitse ploeg haar voorronde afwerkt in Berlijn en, bij kwalificatie, in Hamburg of Keulen verder gaat. Het finaleweekeinde is in het Deense Herning. Onnodig te zeggen dat er bij dit toernooi een enorme reputatie van het Duitse handbal op het spel staat. Bovendien moet er een medaille worden gewonnen. Met Christian Prokop. 

Deel dit bericht