Nieuws

Bestuur Sittardia kondigt vertrek aan

Door Frits Feuler– Deze week ontvingen leden en ouders van jeugdleden van HV Sittardia een BRANDBRIEF met de mededeling dat het volledige haar bestuurstaken ermee gaat stoppen. Een teken aan de wand?

“Na jarenlang met plezier en soms ook zonder plezier, maar altijd met hart voor onze vereniging, aan ‘de kar te hebben getrokken’ zijn wij van mening dat het tijd is voor nieuwe energie en nieuw elan met nieuwe mensen. Daarom wordt het tijd om het stokje over te dragen aan anderen die energie willen stoppen in onze club. Dat verdient de club en is nodig om te kunnen blijven bestaan,” stelt het bestuur in de brief.

Concreet betekent dit dat alle (bestuur)functies per 30 juni 2019 vacant zijn: voorzitter (Ronald Houben), secretaris (Martin Cuijpers), penningmeester en ledenadministratie (Raymond Bartholomeus), technisch-bestuurslid (Monique Kwant), activiteiten-bestuurslid (Bart Krutzen). Verder is er nog een vacature voor het bijhouden van de ledenadministratie, het regelen van de hal-uren en het ontvangen en distribueren van post (met name digitaal).

Fleau Schuurs, Sittardia dames

“Waarom komt het bestuur nu al met deze mededeling? Dit geeft potentiële bestuursleden de mogelijkheid goed ingewerkt te worden door ons en ons de mogelijkheid om met een goed gevoel en gerust hart onze taken over te dragen. We hopen…nee, we rekenen erop dat leden, ouders, oud-leden, vrienden van HV Sittardia zullen opstaan en de schouders er onder willen zetten.”

Sittardia is een club met een rijk handbalverleden. In 1942 hadden de dames in Sittard al de handbalsport ontdekt, toen nog elf-handbal op een voetbalveld. In augustus 1948 is officieel sprake van een herenteam in de handbalafdeling van Sittardse Boys, die ook atletiek en voetbal overkoepelde. In 1951 fuseerden de twee Sittardse handbalverenigingen en ontstond de naam Sittardia. In 1958 gingen de dames- en de herenafdeling o.l.v. Chief Wauben zelfstandig verder. Chief Wauben, als gymleraar werkzaam op het Bisschoppelijk College in Sittard en St. Michiel in Geleen, maakte voor de handbalsport als geen ander promootte. Leerlingen als Jo Maas, Guus Cantelberg, Pim Rietbroek en vele anderen warm voor de handbalsport. Bovendien had Wauben een vooruitziende blik: hij al in een vroeg stadium door dat het nog onbekende zaalhandbal eens het veldhandbal zou verdringen.

In 1958 is er voor het eerst sprake van een georganiseerd zaalhandbal. Een jaar later wordt Sittardia in het Duitse Rheydt – in onze regio was geen geschikte hal voorhanden – kampioen van het district Zuid-A.

Nationaal kwam het eerste succes in 1962 in Rotterdam, als de club als kampioen van district Zuid, een tweede plaats behaalt achter het Haagse Operatie ’55. In 1963 was er de nationale titel bij de junioren, de basis voor een groot aantal verdere successen. In 1965/1966 promoveert Sittardia naar de hoofdklasse, de huidige eredivisie. Carnavalszondag, 20 februari 1966, behaalt Sittardia in Geleen de eerste nationale titel ten koste van viervoudig kampioen Operatie ’55 uit Den Haag.

Sittardia gaat voor het eerst Europa in, tegen het Belgische Schaerbeek met tweemaal winst. Daarna blijkt VfL Gummersbach een behoorlijk maatje te groot: 10-30 en 20-29. Er zouden nog vele Europese avonturen volgen. Hoogtepunt: de kwartfinale in de EC 1 tegen titelhouder Partizan Bjelovar met een nipte thuiswinst en een te grote uitnederlaag voorkomt een sensatie.

Door verjonging van de ploeg volgen enkele magere jaren. In 1987 worden ‘het wachten’ beloond met een nieuwe nationale titel. 18 titels in totaal, 7 keer de Nederlandse beker.  

Per 1 juli 2002 fuseerden de handbalverenigingen Sittardia-heren en Sittardia-DVO (dames) tot één vereniging: HV Sittardia, waardoor er na 44 jaar weer sprake was van één Sittardse handbalvereniging.

In de loop der jaren is het echter steeds moeilijker gebleken, zowel sportief-technisch als zakelijk-financieel, om binnen zo’n klein geografisch gebied drie clubs – BFC, Sittardia en Vlug en Lenig - op het hoogste nationale niveau in stand te houden. De roep om krachtenbundeling bij de clubs werd steeds luider maar ook bij de betrokken Gemeenten, de Provincie Limburg en bij de sponsoren en begunstigers. In 2008 leidde dat tot de oprichting van Limburg Lions, nu OCI-LIONS dat onder de vlag van Sittardia participeert. De overige drie clubs behielden hun clubstatus.

Momenteel telt Sittardia 13 ploegen: drie seniorenteams, een recreanten- en tien jeugdploegen.

Deel dit bericht