Nieuws

Bevo dwingt ongeslagen koploper Visé tot het uiterste

Door Frits Feuler–  Vooraf was het koffiedik kijken over de kansen van Herpertz Bevo, op bezoek bij het Waalse Visé BM. Samen met Achilles Bocholt voert de fors versterkte ploeg van coach Korneel Douven – overgekomen van Initia Hasselt – zonder puntverlies de ranglijst aan. Bevo-coach Jo Smeets had, net als een paar anderen, vooraf een goed gevoel. “Een puntje en misschien zelfs twee zou hier niet onmogelijk zijn. We raken stilaan compleet en zijn op de goede weg, de zeperd in Hurry Up buiten beschouwing gelaten.”

    Bevo-coach Jo Smeets

Slordigheidjes

Smeets werd na een intensief en explosief potje handbal op zijn wenken bediend: 29-29. Zijn Bevo kaapte een punt onder de rook van Maastricht weg en had, gelet op het scoreverloop, een tweede puntje erbij verdiend. “Jammer van die slordigheidjes in de slotminuten,” legde Dario Polman uit. “Bij fases speelden we echt goed. Maar wedstrijden win je op het einde. En juist daar lieten we steekjes vallen.” Ontevreden was hij zeker niet.

Polman en zijn ploeg schoten als een raket uit de startblokken: via 1-6 (na amper zes minuten) ging het via 4-10 nog naar 10-14. “We hebben geen volledige bank, dat is op dit moment ons nadeel als je ziet wat er bij Visé allemaal mogelijk is qua doorwisselen,” gaf Jo Smeets aan. Halverwege was het duel echter nog steeds verdiend in Limburgse handen: 13-15.

Bij 15-18 lag het spel gedurende acht minuten stil. Visé-speler Stephane Geradon kwam bij een sprongworp frontaal tegen Nick van den Beucken. De Waal landde op zijn rug en bewoog nauwelijks. Van alle kanten snelden hulpverleners toe. Strompelend en later per ambulance werd de onfortuinlijke opbouwer – tot dan goed voor twee treffers – naar het hospitaal vervoerd.

Het ritme bij Bevo leek gebroken, de thuisclub pakte verrassend snel de draad op: 17-18. Het begin van een uiterst pakkend duel zo dat er tot dat moment al niet was. Op de tribunes gingen Waalse en enkele Portugese supporters in woord en gebaar tekeer. Een enkeling leek een hartverzakking nabij. Schelden en tieren, op alles en iedereen.

Temperament

“Ja, dat is nou eenmaal het temperament van ons, Portugezen,” verwees Visé-speler Nuno Carvalhais (24) naar die luide aanmoedigingen. Hij, overgekomen van het Duitse Dormagen, was voor de zomer zo goed als rond met Bevo. “Joa Ramos van de Lions ken ik al langer. Een telefoontje van mijn goede vriend Sergio Rola bij Visé veranderde mijn plan,” vertelt de lange opbouwer. “Bij Visé kreeg ik meer speeltijd dan in Dormagen. Ik kende de coach, zag een paar wedstrijden en ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen aan de ontwikkeling van deze ploeg,” vertelt hij in perfect Engels. “In Duitsland was het meer power-handbal, in de BENE-League wordt meer op snelheid gespeeld. Dat ligt mij beter. Qua niveau is er weinig verschil, denk ik. Maar ik ben blij dat we nog een puntje hebben gescoord tegen deze goede ploeg,” complimenteerde de Portugees zijn tegenstander.

Visé-speler Nuno Carvalhais                  foto HSP

Bevo-opbouwer Quinten Colman had drukke weken met de Belgsiche nationale ploeg achter de rug. Het doet hem zichtbaar goed, veel spelen op hoog niveau. “Spelen in deze BENE-League verhoogt het niveau van alle spelers. Tevreden over mijn spel en voor de ploeg,” opent hij. “Dat verschil van 6 was echt extreem goed van ons. Verdedigend goed, vlotte doelpunten. Ik denk dat Visé nog blij mag zijn met dat ene puntje!”

Bevo-speler Quinten Colman                  foto HSP

Acht keer gelijk

Acht keer stond er in de tweede helft een gelijke stand op het bord, nooit mocht Visé genieten van een voorsprong. Doelman Mark van den Beucken mocht, na vijf weken afwezigheid, ruim tien minuten de goed keepende Bram van Grunsven even ontlasten. “De voetblessure is goed hersteld. Man, zo lang zonder echte trainingen is niet echt leuk! Veel voor mezelf getraind. Gelukkig kon ik deze week weer bij de ploeg aansluiten, beetje onwennig nog. Ben blij met die paar speelminuten. Jammergenoeg maken we het in de eindfase niet af. Dat moeten we degelijker uitspelen, denk ik.”

Drie kwartier na de match kon Jo Smeets buiten de hal zijn eerste sigaretje roken. “Niet achter gestaan. Knap. Relatief tevreden met het punt maar we hadden de wedstrijd in handen totdat Visé naar een 5:1-defensie schakelde. Dat hebben we niet goed uitgespeeld.”

Twee seconden voor tijd belandde een vrije worp van Jeroen van den Beucken nog op de lat. Dat zou de ultieme beloning zijn geweest voor dat tweede en absoluut verdiende punt. Maar dat extraatje was Bevo in de vrij donkere Hall Omnisport blijkbaar niet gegund.

Deel dit bericht