HandbalshopHandbalDirect Kerst
Bewondering plus berusting

Bewondering plus berusting

12 maart 2018, 13:39 uur

Speelsters Quintus zetten ondanks uitschakeling Kwintsheul op de Europese handbalkaart

 Kwintsheul - Het lukte de handbalsters van Virto/Quintus niet de halve finale van de Europa Cup te bereiken. Ook de tweede wedstrijd was het Kroatische Lokomotiva Zagreb te sterk: 24-27. Wat restte was veel respect voor het team van coach René Romeijn.

Twee sleutelwoorden na het boeiende kijkspel in de stampvolle Eekhouthal in Kwintsheul op zaterdagavond: bewondering en berusting. De speelsters en de begeleiding beseften dat ze hadden verloren van een ploeg die beter was. ,,En dus kunnen wij onszelf niets verwijten”, sprak de uitblinkende spelbepaalster Cynthia Grift berustend. ,,We hebben alles gegeven. Geknokt voor het beste resultaat. Het lukte niet, maar Lokomotiva won vorig jaar de Challenge Cup. Een sterk team met professionele speelsters.”

Daarin zat ook het verschil met de amateurs van Quintus. Speelsters die gewoon contributie betalen en met ludieke acties geld bij elkaar sprokkelen om de hoge kosten van weer een ronde Europa Cup te financieren. Het was een Oostbloktoer voor de Heulse club. Eerst versloeg het een opponent uit Kosovo, vervolgens uit Servië om in de kwartfinale te stranden tegen de Kroatische profploeg. Niet alleen veel geld, maar ook veel energie met naast de baan of studie óók nog de vaderlandse competitie en de doordeweekse bekerduels.

BEPERKTE MIDDELEN

Niet alleen bewondering dus voor de geweldige prestatie van de Westlandse handbalsters die de laatste jaren veel indruk maakten in het Europese toernooi. Maar ook berusting, omdat met de beperkte middelen nu eenmaal geen wonderen mogen worden verwacht tegen de full professionals uit andere landen. ,,Maar het was weer fantastisch om mee te maken”, glunderde de jeugdige Lisa Warmerdam. Zij kwam de tweede helft binnen de lijnen en demonstreerde opnieuw haar kwaliteiten in de aanval en de verdediging. ,,Al hebben we verloren, ik heb genoten van de hele sfeer.”

Zelfs de meest chauvinistische supporter hield er geen rekening mee, dat hun idolen de nederlaag met negen doelpunten uit Zagreb konden goedmaken. Toch was de start van de thuisclub hoopgevend. Binnen zes minuten 4-1 door wervelende acties van aanjaagster Cynthia Grift. Net terug van een blessure ging zij de hele partij voorop met haar gedreven spel. ,,Ik had een slijmbeursontsteking aan mijn achillespees. Ik ben blij dat ik weer voluit kon spelen. Al duurt het nog een paar weken voordat het soepel en pijnvrij is.”

ORDE OP ZAKEN

Quintus hield het gevarieerd spelende Lokomotiva de eerste helft knap bij en beschikte vier minuten voor de rust zelfs over een voorsprong: 15-13. In het eerste kwartier na het wisselen stelde de Kroatische topploeg orde op zaken. Grift: ,,Dan zie je in korte tijd hun klasse. Ook omdat wij teveel fouten maakten met het aanspelen naar de cirkel. Dat balverlies straffen zij onmiddellijk af. In de verdediging waren wij in die fase niet scherp genoeg.”

In het laatste kwartier hervond Quintus zich knap. De altijd makkelijk scorende Daisy Hage zat toen al met een handblessure aan de kant. Dankzij goed keeperswerk van Esther de Vos  kwam de Heulse ploeg door Grift, Warmerdam en Strik van 15-23 terug tot 23-25. Coach René Romeijn: ,,We hebben driekwartier top gespeeld. Die vijftien minuten na de rust kostte ons de kop. Al zat een overwinning er over twee wedstrijden niet in. Toch ben ik supertrots op die meiden.”

Grift realistisch: ,,Het seizoen gaat voor ons nu pas beginnen. We hebben nog kansen op twee prijzen, de titel en de beker. De Europa Cup was een geweldige ervaring, maar de komende weken moeten we er met stabiele prestaties écht staan.”  

Doelpunten Quintus:Cynthia Grift (6), Daisy Hage (5), Lois Strik (4), Anouk Zwinkels (2), Lisa Warmerdam (2), Lisanne Zwinkels, Amy Oostveen, Susan de Bakker, Iva van der Linden en Esmee Martens.   

AD SPORT/PETER LOTMAN 

Laatste update: 12 maart 2018, 13:47 uur
Personeelsadvertentie Handbalstartpunt
Handbal-direct