Nieuws

Bietigheim dreigt uitschakeling, Thüringer mag hopen

Bietigheim dreigt uitschakeling, Thüringer mag hopen

Door Frits Feuler– Op de vijfde speeldag in de Champions League bij de vrouwen moet een quintet Nederlandse speelsters nog een week wachten of er een vervolg in het spelen in de hoogste Europese clubcompetitie komt.

Duits kampioen Thüringer, met Kristy Zimmerman, leeft nog een week tussen hoop en vrees. Of de 31-23 winst (rust 10-14) in het uitduel in Koprivnica tegen Podravka, voor 2500 fans, voldoende is voor plaatsing bij de laatste 12 ploegen, zal na volgende week zondag bekend zijn. De Tsjechische aanvoerster van Thüringer, Iveta Luzumova, prikte tien ballen in het vijandelijke doel.

Bietigheim verloor het beslissende thuisduel tegen het Noorse Vipers Kristiansand met 26-34  waar het uitduel enkele weken geleden nog in 27-27 eindigde. Malestein, Visser, Rozemalen en Van der Heijden, werd in eigen huis verrast door het Noorse Vipers Kristiansand dat evenals Bietigheim drie punten in vier duels had vergaard. Winst zou betekenen dat het Oranje-kwartet zich mocht verheugen in een vervolg op het hoogste Europese niveau vanaf eind januari. Na een 12-16 achterstand halverwege bleef de teller steken op 26-32. Visser (6), Malestein (3) en Van der Heijden (2) scoorden, Rozemalen bleef droog.

Nog geen reden tot juichen voor Angela Malestein

De kans voor Bietigheim om ook in januari nog actief te zijn op het hoogste Europese platform hangt aan een zijden draadje omdat het onderlinge resultaat, mocht men in punten gelijk komen met de Noorsen, na deze nederlaag in Duits nadeel uitvalt. Rest dan alleen nog een plekje in de EHF Cup na het EK.

In diezelfde groep won Bucuresti, met tien treffers van Neagu en vijf van Cvjic, in Boedapest voor 2200 toeschouwers met 28-34. van het Ferencvaros van Danick Snelder. Snelder scoorde niet.

Kopenhagen, met Dulfer, Bont en Nüsser,heeft, na het 28-28 gelijke spel in en tegen Brest Bretagne, de derde plek in handen, voldoende om te ‘overwinteren.’

Ook Odense, met Tess Wester, heeft met vijf punten uit vijf duels voldoende vet op het lijf om de overtocht naar eind januari te maken. Thuis verloor men, voor 2000 toeschouwers, enigszins teleurstellend van het Montengrijnse Buducnost: 22-26, na een 14-13 voorsprong bij rust. Trine Jensen scoorde zeven keer voor Odense, Djurdjina Jankovic maakte er een meer voor de gasten. Rood was er voor Dijana Ujkic in het door Ferry van der Helm als waarnemer gevolgde duel. Het duel in en tegen Metz, komende zondag, heeft geen gevolgen meer voor de eindstand.

Ook Nycke Groot zien we met Györ over twee maanden terug aan het Europese front na de 32-23 winst bij Krim Mercator. De Oranje-spelverdeelster scoorde zes keer.

Lois Abbingh en Rostov-Don zijn ook zeker van een plek bij de elite van het Europese vrouwenhandbal. De Russische handbalmachine won vrij makkelijk bij het nog puntloze Zweedse Sävehof in een niet echt inspirerende omgeving voor 548 (!) toeschouwers: 26-32. Abbingh kwam tot vier, Vyakhireva tot 7 treffers.

Naar de tweede ronde van de Champions League die in het weekeinde van 27-28 januari 2019 van start gaat, gaan de drie best geklasseerde ploegen uit elke groep. De onderlinge resultaten worden meegenomen. Groep A en B smelten samen, groep C en D worden in elkaar gevoegd.

Stand na vijf duels:

A.      1. Metz 5-7; 2. Buducnost 5-6; 3. Odense 5-5; 4. Larvik 5-2.

B.      1. Rostov-Don 5-9; 2. Brest Bretagne 5-6; 3. Kopenhagen 5-6; 5. Sävehof 5-0.

C.      1. Györ 5-10; 2. Ljubljana 5-5; 3. Podravka 5-3; 4. Thüringer 5-2.

D.     1. Bucuresti 5-6; 2. Ferencvaros 5-6; 3. Kristiansand 5-5; 4. Bietigheim 5-3.

Programma speelronde 6: (17 en 18 november)

A: Buducnost - Larvik; Metz - Odense

B: Rostov – Brest Bretagne; Kopenhagen - Sävehof

C: Thüringer – Krim Mercator;  Györ – Podravka

D: Kristiansand – Ferencvaros; Bucuresti – Bietigheim

Deel dit bericht