Bocholt en Sporting Nelo beginnen play-offs met winst

Bocholt start play-offs met zege op Hasselt

Het eerste duel van de play-offs tegen de dichtste achtervolger kondigde zich stevig aan. Hasselt wilde de ontgoocheling van de BENE-League doorspoelen en tweemaal Vancriekinge zette die ambities kracht bij: 0-2. Damian Kedziora en Miha Pucnik herstelden het evenwicht en na tien minuten stond Bocholt - na een save van Bjorn Alberts op strafworp - aan de leiding via Evert Kooijman: 4-3.

Miha Pucnik was in goeden doen maar Bogaerts hield vanop de strafworplijn Hasselt in de buurt. Tweemaal Wout Winters deed Bocholt een kloofje slaan (9-6) en vervolgens kon Bogaerts niet raak gooien vanop zeven meter. Het moment echter waarop Dylan Vossen zijn duivels ontbond en Hasselt eigenhandig terug aan de goede kant van de score zette: 11-12. Wout Winters maakte gelijk, gevolgd door een bal in de winkelhaak van Roel Valkenborgh: 13-12, ook de ruststand want Bjorn Alberts neutraliseerde nog een strafworp.

Een vliegertje van Miha Pucnik opende de tweede helft, waarna Wout Winters en Evert Kooijman samen met twee strafworpen van Damian Kedziora de score uitdiepten: 18-13. Vossen pruttelde weer even tegen maar kreeg een knauw toen Bjorn Alberts al voor de 4e Hasseltse strafworpmisser zorgde. Tegengoals van Köhlen deerden Bocholt niet echt, want Evert Kooijman scoorde even vaak tegen: 24-18.

Hasselt begon opnieuw de tactiek met zeven veldspelers te hanteren, maar Bocholt profiteerde deze keer optimaal van missers of balverliezen: 28-21 met nog een kwartier op de klok, gevolgd door een geweldige draaier van Andreas Kittel. In dat kwartier deden vooral Robyns en Köhlen nog alles wat ze konden, maar onder impuls van Serge Spooren, Miha Pucnik en Damian Kedziora hield Bocholt het half verdronken Hasselt onder water: eindstand 35-32.

Bocholt heeft door deze zege direct drie punten voorsprong op Hasselt, dat het gezelschap krijgt van NeLo. Onze handbalburen versloegen immers Visé in een spannende wedstrijd in het Dommelhof. Volgende week wacht Bocholt deze hete verplaatsing in een derde Clash van het Noorden. Winst zou een enorme opstap richting titelfinales betekenen.

Bocholt:  Alberts, Leroy, Wertelaers 2, M. Lamers, Winters 6, Kooijman 7, Cremers, Koninkx, Kittel 2, Valkenborgh 1, J. Lamers, Spooren 4, D. Kedziora 8(4), Pucnik 5

Hasselt:Roelants 2, Robyns 9, Van Der Goten 3, Köhlen 8, Bogaerts 3, Van Criekinge 3, Vossen 4

Sporting Nelo pakt na winst tweede plaats in play-offs

De eerste play-off wedstrijd van Sporting Nelo  tegen Visé kende een aarzelende beginfase, maar met Nelo toch aan de goede kant van de score. Toon Habraken toonde zijn team de weg door  viermaal achter elkaar te scoren. Sporting opende zo de debatten en nam de leiding: 6-4 na 10 minuten.

Tussen de 10e en de 20e minuut liet Sporting zich echter inpakken door een ontketend Visé via Geradon en Vancosen. De dekking stond niet agressief genoeg en ook doelman Van Leeuwen had niet zijn gelukkigste dag en werd vervangen door David Polfliet  , dat pakt goed uit voor Nelo  Polfliet begint als vanouds ballen te stoppen en het team krijgt het vertrouwen terug. Zo ging het van 10-14 na 20' naar een 17-16 ruststand in het voordeel van Sporting.

Visé nam na de pauze binnen een minuut de leiding terug over maar Tasevski, Denert en later ook Jerry en Schroeder hielpen hun ploeg terug op voorsprong. Het werd spannend. Het verschil bedroeg meestal maar één / twee  doelpunten. Alweer was  er een belangrijke rol weggelegd voor Polfliet. Vooral in de één tegen één situaties  blonk hij weer uit. Visé was onder de indruk en gingen stilaan ten onder mede ook omdat Hadzic zijn derde twee minuten kreeg en mocht gaan douchen, maar ook omdat  Volpi en Jurdan niet echt goed in de wedstrijd zaten.

Sporting liep zo tot  vier doelpunten uit. Visé begon alles of niks te spelen met zeven veldspelers maar Marx op tegenaanval en Jerry met de onderschepping deden de deur helemaal dicht.  Sporting won zo de wedstrijd die ze moest winnen met 33-29 en staat na de eerste wedstrijd op de tweede plaats  in de stand van de play-offs.

David Polfliet werd tot Man van de match gekozen, maar ook de scheidsen mogen een compliment krijgen voor hun goede leiding). Benieuwd wat volgende week de gevoelige topper thuis tegen Bocholt gaat brengen. Komt dat zien. Sporting- NeLo Achilles Bocholt 31/03 om 20.15 uur in sporthal Dommelhof.

NeLo: Van Leeuwen, Polfliet, Vansloot 1, Habraken 4, Jerry 7, Tasevski 6, Vernooy 4, Schroeder 4, Cnyrim, Vandebeeck 1, Follon 1, Marx 2, Lukkesen, Denert 3

Visé: Lupica, Sirault, Gava 2, Glesner 6/4, Volpi 1, Jurdan 1, Geradon 6, Marchal, Flajs, Vancosen 3, Hadzic 4, Vandeberg, Popivoda 5, Cutaia 1

Tongeren kruipt door het oog van de naald

Afgelopen weekend begon in Belgie ook de play-offs om twee plaatsten in de Bene-League voor  komend seizoen. Callant Tongeren  moest meteen aantreden in de topper tegen Sasja stond.  Daarnaast nemen ook Atomix en Doornik deel aan deze play-offs. Het werd een zware avond voor de Eburonen, die uiteindelijk in de laatste seconde een gelijkspel uit de brand sleepten 24-24.

Sasja startte, onder impuls van Kevin Jacobs, het beste aan de wedstrijd.  4-7 na 15’.  Tongeren kon in de eerste wedstrijdhelft in de aanval niet overtuigen, en moest het vooral hebben van enkele individuele acties. Aanklampen was dan ook de boodschap, en dat gebeurde ook 10-12 ruststand.

Wie dacht dat Tongeren na de rust de rollen zou omkeren, kwam bedrogen uit. Integendeel het was Sasja dat het initiatief in handen nam en stilaan  een behoorlijke voorsprong uitbouwde hetgeen resulteerde in 12-17 na 38’.

Tongeren benutte zijn doelkansen onvoldoende om aanspraak te kunnen maken op de overwinning.  De bezoekers controleerden, en Tongeren probeerde de schade te beperken: 18-23 (52’).  De Tongerse aanval vond geen oplossingen, tot Julien Devisch de touwtjes in handen nam – in minder dan 5 minuten scoorde hij maar liefst vier doelpunten en bracht zo Tongeren opnieuw in de wedstrijd 23-23.  Met nog 13 seconden te spelen en bij 23-24  nam coach Tomanovic een time-out. Het was uiteindelijk Martijn Meyer die in de allerlaatste seconde voor de 24-24 zorgde.

Speelden voor Callant Tongeren: Schenk (K), Gillé, Tack, Devisch (8), Schepers (1), De Kuyper (1), Glorieux (3), Stijnen (2), Strauven (4), Barnyak, Gevers, Meijer (3), Bijnens, d’Hanis (2), Von den Hoff (K)