Bocholt op finale koers Hasselt laat punt liggen maar is blij na gelijkspel

Bocholt nipt langs Visé, maar de finale lonkt

In het laatste fluitsignaal kon Visé een punt in Bocholt komen rapen, maar Bjorn Alberts stopte de open kans van Vancosen en verzekerde zo een felbevochten 34-33 overwinning voor Bocholt. De hoofden van Bekerfinalist Visé stonden alvast nog niet op de finale volgend weekend, want de Luikenaars namen een 0-2 voorsprong. Bocholt – dat het zonder Miha Pucnik (spierscheur) moest doen, zette echter orde op zaken via Joren Lamers, Serge Spooren en Brecht Wertelaers: 3-2.

Die laatste twee denderden voort en bij 8-5 had Bocholt een mooie voorsprong beet, mede dankzij een sterk keepende Clem Leroy. De bezoekers profiteerden van overtal om te komen aansluiten via Gava en Glesner (8-7) maar Damian Kedziora – die op de strafworplijn een eerdere misser goedmaakte - en Evert Kooijman herstelden de kloof tot 14-11 iets over 20 minuten speeltijd, gevolgd door een Luikse time-out door coach Dosen, die na zijn tijdstraf iets of wat gekalmeerd was.

Bocholt moest daarna via Roel Valkenborgh blijven scoren, want vooral Glesner vond ook goed de weg naar de netten. Ook Danesi en Vancosen moeiden zich ermee en Visé sloot aan; Serge Spooren maakte er vlak voor het rustsignaal toch nog twee doelpunten voorsprong van: 20-18.

Na de rust dezelfde spelers aan beide kanten aan het kanon, tot Evert Kooijman er weer een driepuntenkloof van maakte: 24-21. Visé rook echter kansen – terwijl Bocholt ze niet afmaakte - en kwam nu op gelijke hoogte bij 24-24. Bocholt overleefde een tijdstraf en klom via (topschutter) Evert Kooijman weer naar een kleine voorsprong, om vervolgens in overtal het verschil weer te doen oplopen met goals van Damian Kedziora en Wout Winters: 30-26 met nog tien minuten op de klok.

Visé nam een time-out en twee minuten later nog eens, want Wout Winters en Brecht Wertelaers hadden in de tussentijd gescoord en Visé alleen via Vancosen (32-27). Driemaal is scheeprecht moet Dosen gedacht hebben, want het slotoffensief van Visé kon tellen. Tweemaal Popivoda en een strafworp van Glesner deden Bocholt nog niet zweten, want Roel Valkenborgh en Andreas Kittel scoorden ook: 34-30. Maar Bocholt kwam in de laatste 3.5 minuut niet meer tot scoren en zag Visé via Marchal en Glesner naderen tot twee eenheden (34-32), terwijl Bjorn Alberts nog tweemaal redding had moeten brengen.

Bocholt speelde zenuwachtig en werd dat nog meer toen Vancosen een minuut voor tijd de aansluitingstreffer scoorde. Na Bocholter balverlies kwam het spreekwoordelijke deksel heel dichtbij maar Bjorn Alberts voorkwam puntenverlies.

Door deze nipte overwinning komt Bocholt nu op tien punten, en dat zijn er vier meer dan dichtste achtervolger Hasselt (6 punten). Initia hield immers pas op de valreep een punt thuis tegen NeLo, dat zes punten achter op Bocholt blijft (4 punten). Visé sluit de rij met twee punten, evenveel als bij de start van de play-offs. Bocholt heeft dus aan één puntje uit drie wedstrijden genoeg om de finales te halen. Bocholt profiteert daarbij van het feit dat alle drie de andere ploegen voor een ticket kunnen blijven strijden. Langs de andere kant hebben ze alle punten nodig en zullen ze die ook tegen Bocholt willen halen. Men is  gewaarschuwd.

Nu volgt er weer een weekend rust, waarin Hasselt en Visé om de Beker strijden, om daarna bij Initia op bezoek te gaan om de titelfinale veilig te stellen. Forza Bocholt!

Bocholt:  Alberts, Leroy, Wertelaers 5, Winters 3, Kooijman 8, Cremers, Koninkx, Kittel 1, Valkenborgh 6, J. Lamers 1, Spooren 5, D. Kedziora 5(3)

Visé:   Gava 4, Glesner 8(2), Geradon 2, Danesi 5, Vancosen 7, Marchal 1, Hadzic 2, Vandeberg 1, Popivoda 3

Sporting Nelo laat achtpunten voorsprong lopen en Hasselt komt gelijk

Als je een sublieme eerste helft optelt bij een slechte en frustrerende tweede helft,  met een betere tegenstander en dubieuze scheidsrechterlijke beslissingen, dan krijg je een gelijkspel dat voor Hasselt aanvoelt als een overwinning en voor NeLo als een nederlaag!

Sporting schoot uit de startblokken met een onhoudbare Jerry, een goeie doelman Van Leeuwen en een goede verdediging. Bij Hasselt kon enkel Vossen regelmatig tegen prikken. Sporting bouwde zo de leiding stelselmatig uit: 4-6 na 10', 8-12 na 20' en zelfs 12-19 aan de rust. Ephrahim Jerry had er dan al acht in liggen. Zelfs als het Hasseltse publiek en bewaker Bogaerts hem uitdaagde ging Jerry de confrontatie niet uit de weg en bleef scoren tot ongenoegen van alles wat Hasselt was.

Het gameplan van Grossi klopte. Jerry in dekking vooruitgeschoven om het gevaar Robyns tegen te houden en slim opgebouwde aanvallen. Ook Habraken liep zo regelmatig door de ietwat statische verdediging van Hasselt en scoorde zelf, of bediende Niels Van Sloot op cirkel, die zijn stijgende vormcurve beloond zag met een prachtig doelpunt achter de rug

Geruste zielen bij de supporters van NeLo tijdens de koffiebreak maar dat bleek achteraf bekeken een verkeerd gevoel. Sporting scoorde nog de eerste van de tweede  helft (20-12) maar slaagde daar de volgende 28 minuten nog maar zes keer in. Tactisch gooide Hasselt het over een andere boeg.

Vernooy en Jerry werden nagenoeg met een persoonlijke bewaker opgezadeld en dat maakte het voor Sporting moeilijk. De weg naar het doel werd nog maar moeilijk gevonden maar het killersinstinct liet het ook afweten. Kansen en penalty’s werden gemist, vijfmal knullig balverlies en zo kwam Hasselt langzaam maar zeker dichter; 16-23 na 40' en 21-25 na 50'. Nog altijd doenbaar dus.

Sporting ging zich echter steeds meer frustreren en Jerry werd tot het uiterste gedreven. Zowel Cusumano als Vossen waren betrokken bij een opstootje met Jerry maar enkel Jerry kreeg twee minuten. De scheidsen leken steeds meer te gaan compenseren en elk twijfelgeval viel uit in het voordeel van Hasselt wat nog meer frustratie opleverde aan de kant van Nelo.

Toch moet Sporting enkel in eigen boezem kijken. Er waren teveel jongens die in de tweede helft de verantwoordelijkheid schuwden en onvoldoende grinta hadden. vier minuten voor het einde stond  NeLo nog drie doelpunten voor, Hasselt speelde zonder doelman, en het zat Sporting ook niet mee met een directe poging van doelman Van Leeuwen die dood viel tegen de lat, een gemiste strafworp van Denert - goed gepakt van Vonckx - of een shot onder druk omdat de scheidsen tijdspel floten. Zo maakte Robyns in de slotseconde de gelijkmaker en vierde Hasselt alsof ze de beker al gewonnen hadden. Sporting droop ontgoocheld af! Dit had men nooit uit handen mogen geven

Toch heeft Sporting nog zicht op de finale! Hasselt moet immers nog naar Neerpelt komen en mag zich aan revanche verwachten!

Hasselt: Bartels, Houbrechts, Cusumano 2, Kelchtermans, Buciuman, Roelants 2, Robyns 4, Vandergoten, Kohlen 2/1, Bogaerts 4/2, Meulders 4, Vanbrabant, Vancriekinge, Vossen 8, Vonckx

NeLo: Polfliet, Van Leeuwen, Van Sloot 5, Habraken 2, Jerry 10/3, Tasevski 1, Vernooy 2, Schroeder 2, Cnyrim, Vandebeeck, Follon, Marx 2, Lukkesen, Denert 2

Tongeren pas in laatste seconde naar winst

Op de derde speeldag van de play-offs voor twee plaatsten in de BENE-League kwam EHC Tournai op bezoek bij Callant Tongeren. Na een busrit van tweeënhalf uur kwamen ze aan in Tongeren en met een duidelijk doel, winnen. Na twee nederlagen op rij was Doornik gebrand op een overwinning. Maar ook Tongeren ging er alles aan doen om te punten in eigen huis te houden . Na het gelijkspel op de openingsspeeldag was een nieuwe thuisoverwinning meer dan welkom als vertrouwen boost

Beide ploegen begonnen hevig met veel kansen aan beide kanten. De verdediging van Tongeren startte gretig aan de wedstrijd en liet direct zien dat er enkel met winst vrede ging genomen worden. Aan de overzijde stond het Tongerse vizier nog niet op scherp. Na zeven minuten spelen hingen de bordjes nog in evenwicht (3-3). Na een vroege eerste time-out van Doornik, schakelden de bezoekers de versnelling een paar tandjes hoger en verdubbelde zijn score in vijf minuten. Tongeren geraakte niet tot scoren en moest ingrijpen en nam op zijn beurt een time-out (3-6).

Ondanks de tips van coach Tomanovic werd de achterstand niet weggewerkt. D’Hanis en Meijer konden enkel verhinderen dat de achterstand groter werd. Op tien minuten van de rust was de achterstand nog steeds drie punten (7-10). Na vijf rustige minuten leek Tongeren wakker te worden. Meijer en tweemaal Devisch brachten Tongeren tot op één punt (10-11). Maar de gelijkmaker bleef uit. Doornik vocht terug en in de slotfase zetten zij de voorsprong van drie punten opnieuw op het scorebord. Beide ploegen gingen rusten bij 11-14.

Tongeren kwam vol goede moed uit de kleedkamer. Strauven, Meijer en De Kuyper herleidden de achterstand opnieuw tot één doelpunt (15-16 na 36’), maar wederom bleef de gelijkmaker uit. Opnieuw herstelde Doornik zich en bouwde een nieuwe voorsprong uit van vier doelpunten, 17-21 na driekwart wedstrijd.

De Tongerse supporters hadden de moed al opgegeven en Doornik droomde van de stunt. Coach Tomanovic nam op vijf minuten voor het einde nog een time-out in de hoop nog een slotoffensief te lanceren, en met succes. In de slotminuut knalde De Kuyper de gelijkmaker tegen de netten. Op een halve minuut van het einde gooide Doornik hun laatste kans langs de tweede paal en had Tongeren nog een laatste kans om alsnog de overwinning thuis te houden.

Meijer nam zijn verantwoordelijkheid en schoot met nog vijf seconden op de klok de 25-24 tegen de netten. Doornik had niet meer de tijd om nog tot een doelkans te komen. Tongeren wint zo in de slotseconden van de wedstrijd met 25-24!

Ook Sasja won zijn wedstrijd tegen Atomix met 25-31. Sasja en Tongeren blijven leider met elk vijf punten. Derde in de stand Atomix staat al 3 punten achter op de twee leiders. Tegenstander van de avond, Doornik, blijft laatste met 0 punten. Volgende wedstrijd is in en tegen medeleider Sasja.

Speelden voor Tongeren: Schenk (K), Gillé, Tack, Devisch (5), Schepers (1), De Kuyper (2), Glorieux (1), Stijnen, Strauven (3), Barnyak, Gevers, Meijer (8), Bijnens, D’Hanis (5), Von Den Hoff (K) en Pallen (K)

Speelden voor Doornik: Rosier (2), Chantry (3), Philippy, De Cocker (1), Olexiouk (6), Ait Bial (2), De Bouvries, Boudjellal (1), Lachal (8), Huart (1), Winberg, Remmery, Schonkeren, Winberg en Delcour

Sasja houdt koers met winst op Atomix

Voor de wedstrijd tegen Atomix werd er in Antwerpen een beetje anders naar uitgekeken dan naar de voorgaande wedstrijden. Het was immers al een aantal jaren geleden dat Sasja nog eens in Vlaams Brabant op bezoek moest. Sasja coach Jacobs kond geen beroep doen op Kevin Jacobs en Yme Bertels die waarschijnlijk de resterende wedstrijden aan de kant zullen moeten blijven. Ook Aaron Vandewoestijne  is nog altijd herstellende.

Atomix begon furieus aan de wedstrijd en pakten Sasja op snelheid. Dee ploeg uit Antwerpen bleef echter rustig en geconcentreerd en liet Atomix nooit verder dan drie doelpunten uitlopen. Vooral Stijn Gijs was een gesel voor de Atomix verdediging.  Een strafworp werd gemist maar even later kon Sergio Rola dan toch scoren vanaf  de stip.  Toen was al te zien dat de thuisploeg hun uitbundige start fysiek moest bekopen. Aan de overzijde redde Sam Theyssens een strafworp en kon nadien nog enkele mooie reddingen uit zijn mouw schudden. Jasper Roelands kon met enkele mooie shots er voor zorgen dat Sasja met 13-15 kon gaan rusten.

De tweede helft startte zoals de eerste was geëindigd. Al snel liepen Sasja uit naar vier, vijf doelpunten voorsprong. Bruno Dias kwam Theyssens weer vervangen in doel en ook hij redde enkele gemaakte doelpunten. Bijna iedereen kon scoren en er moet gezegd worden dat ook de verdediging goed stond. Sasja kon de wedstrijd dan ook relatief rustig uitspelen. Het duel eindigden met een 25-31 overwinning voor de Antwerpenaren .

Voor Sasja: Dias 40’, Theyssens 20’,  Soetaert 1, Kostic 1, Lamberigts 7,  Rola 5, Roelants 5, Gijs 9, Mouad,  Barbaric,  Mathijs 3.