Nieuws

Bondscoach Helle Thomsen reist vol vertrouwen naar EK in Frankrijk

Door René Kok- Na het bekendmaken van de zes speelsters, die toegevoegd zijn aan de definitieve selectie van Oranje en de verklaring waarom zij voor deze heeft gekozen, kon Helle Thomsen zich overgeven aan de vragen van de media en de verwachtingen van haar en de ploeg ventileren.

Verwachtingen

Deze zijn duidelijk minder hoog dan voorgaande jaren. Dat is niet zo verwonderlijk. Oranje mist met Yvette Broch en Danick Snelder ineens twee van de beste cirkelspeelsters van Europa. Helle Thomsen: ”En gelijk een brok aan ervaring in de dekking. Maar het is goed voor de toekomst van het Nederlandse handbal. Er is veel talent onder de jonge (-re) speelsters en het Verbond schenkt ook veel aandacht aan deze talentvolle generatie. Nu zijn we wel meer gedwongen de jeugd een kans te geven.”

Bondscoach Helle Thomsen

De coach sleutelt dan ook nog aan de juiste samenstelling van de ploeg. Dat was ook de reden dat Thomsen opnieuw koos voor één specifieke linkerhoekspeler. “Die positie kunnen we ook door anderen ( lees: opbouwers ) invullen. Bovendien mogen we zowel in de poulefase als ook in de hoofdgroep twee speelsters wisselen op de lijst.”

Het team

“Met de vorm zit het wel goed”, aldus de bondscoach. “Vrijwel alle geselecteerde speelsters spelen bij hun club veel internationale wedstrijden”. De bondscoach wisselde dan ook veel door in de uitzwaaiwedstrijd tegen Angola. “Ik wilde van iedereen nog eens een goed beeld krijgen. Vandaar. Het team gaat prima om met welke tegenvaller dan ook. Met elkaar hebben we ervaring genoeg. Doordat we de lat minder hoog leggen, komt er minder druk op het team. Vooral voor de jongere speelsters is dat een voordeel.”

De tegenstanders

Wat vindt de bondscoach van de tegenstanders in poule C? Helle Thomsen: “Het zijn allemaal sterke handballanden, anders sta je niet op een EK. Een EK dat altijd moeilijker is dan een WK,” aldus de Deense coach. “Maar ook deze landen zijn deels met een verjonging bezig en zijn er topspeelsters mogelijk niet bij. Precies kunnen we het nog niet inschatten welke toppers van deze landen straks afwezig zijn. Hongarije heeft bovendien het voordeel dat de meeste speelsters in Hongarije zelf spelen. Dat geldt ook min of meer voor Kroatië. Dat land heb ik trouwens niet of nauwelijks zien spelen. Daar heb ik straks gelukkig nog twee wedstrijden de tijd voor.”

Helle Thomsen         foto Hans Khoe

Als we kijken naar de resultaten van de laatste acht wedstrijden tegen deze landen, kunnen we niet anders dan gematigd optimistisch zijn. “Tegen Hongarije, de eerste opponent in de groep, verliezen we zes keer en winnen we ‘maar’ twee duels vanaf maart 2004.”

Van de laatste twee ontmoetingen onder coach Thomsen is de balans gunstiger. Eén keer winst, één keer verlies. Tegen Spanje doen we het beter. Vanaf december 2011 winnen we vier keer en verliezen er ook vier. Met Thomsen aan het roer wint Oranje die ene wedstrijd tegen Spanje tijdens het EK van 2016 in Zweden in de hoofdgroep.

De balans tegen Kroatië - Oranjes laatste tegenstander in de voorronde - is minder. Drie keer winst, vijf keer verlies vanaf december 2005. Nog geen wedstrijd gespeeld onder deze bondscoach. Dat biedt weer hoop.

Bondscoach Helle Thomsen hoopt wel dat de media, nu de lat noodgedwongen minder hoog gelegd wordt en een gouden medaille - de enige die Oranje nog niet heeft - niet echt reëel is, daar op de juiste manier mee weet om te gaan. “Andere landen zijn op dit moment duidelijk verder dan wij,” besluit ze haar afsluitende praatje met de pers.

Deel dit bericht