Nieuws

Bondscoaches op EK richten zich tot EHF

‘Geef speelsters meer tijd om te herstellen’

Van de Redactie– De bondscoach van de Hongaarse ploeg, Kim Rasmussen, is duidelijk in zijn commentaar over het wedstrijdschema bij dit EK: "EHF, wij hebben jullie hulp nodig om de speelsters beter tegen blessures te beschermen.”

Woensdagavond sloeg bij de Roemeense ploeg het noodlot heel hard toe. De ploeg was in een dappere strijd verwikkeld met Hongarije en moest, wilde men niet afhankelijk zijn van andere teams, winnen om een plek bij de laatste vier in Parijs te bemachtigen. Halverwege stonden de teams gelijk: 17-17. Bij de 21-26 tussenstand lag de Roemeense ploeg uit het toernooi. Bewonderenswaardig knokte het team van Ambros Martin zich terug: 27-27. En dan! Zonder ook maar een Hongaarse speelster in de buurt ging ster-speelster en topschutter Christina Neagu door haar rechter knie. Eerste diagnose: kruisband afgescheurd en minimaal één jaar aan de zijlijn. Roemenië verkeerde nog in shock en Hongarije beet nog even door naar 29-31.

Ambros Martin, bondscoach Hongarije                        foto archief HSP

De Roemeense bondscoach had enkele dagen eerder al geklaagd over de wedstrijdprogrammering: enkele teams waaronder Nederland, moesten twee van de drie wedstrijden in de hoofdronde binnen 24 uur spelen. Zijn collega Kim Rasmussen had meerdere keren al aangegeven dat veel ploegen sowieso al zonder een aantal belangrijke speelsters aan dit EK waren begonnen. Beide trainer, maar ook de coach van de Duitse ploeg Henk Groener nemen nu het voorval met Neagu om de EHF duidelijk te maken dat die zich meer zorgen moet maken om de gezondheid van alle speelsters.

Onder de bondscoaches was dit blijkbaar een centraal thema tijdens dit EK dat nu door de ernstige blessure van Neagu wat naderukkelijker onder de aandacht komt en in de media veel aandacht krijgt. Tijdens de persconferenties na Roemenië-Hongarije en ook na Nederland-Duitsland brachten all bondscoaches dit item nog maar eens naar voren: meer hersteltijd tussen de wedstrijden.

“Ik heb in de laatste dagen veel gesproken met colleg-trainers,” aldus Rasmussen.” Met name hij doet een appèl op de EHF om ook het programma vlak voor een EK onder de loep moet. “Speelsters komen niet uitgerust naar een groot evenement. “Psychisch en mentaal heel zwaar om in het laatste weekeinde van de Champions League bijvoorbeeld nog duizenden kilometers te reizen.”

Maar Rasmussen brengt ook twee concrete ideeën naar voren. “Misschien kan de EHF de speelsters maar ook de trainers een vrij weekeinde inlassen. Is goed voor de kwaliteit van de wedstrijden bij het EK. We willen hier immers de beste speelsters zien. Nu zijn er teveel geblesseerd en afwezig. Andere optie: het toernooi een week opschuiven.”

Ambros Martin vult zijn collega nogmaals aan: “EHF, alstublieft! Doe iets!”

Bondscoach Henk Groener gaf na de wedstrijd tegen Nederland op de persconferentie ook zijn mening over dit thema. “Bij ons is Kim Naidzinavicius vanwege een blessure er niet bij. Ook bij Nederland ontbreken speelsters. We moeten er over nadenken hoe we de wedstrijdkalender zo opstellen dat we alle speelsters bij het beste toernooi van de wereld erbij hebben. De veantwoordelijken moeten met een oplossing komen,” daagde Groener, samen met Rasmussen, de EHF tot actie uit.

Kim Rasmussen, bondscoach Hongarije                         foto archief HSP

Wie de analyses bij de Roemeense ploeg erop na slaat ziet dat Neagu 335 van de mogelijke 352 minuten op het veld stond. Te zien was hoe de speelster vlak voor haar fatale blessure enkele malen naar haar knie greep. Als topsporter geef je niet zo gauw op en vraagt om een wissel. Zonder haar kwam Roemenië nog sterk terug maar de schok was blijkbaar erg groot binnen de ploeg. Het lichaam reageert op een duur-belasting, te weinig op herstel.

Ook in het mannenhandbal is deze overbelasting al lange tijd onderwerp van discussie. Marcus Rominger, ex-keeper van Wallua-Massenheim en lid van de werkgroep GOAL probeert de spelers en speelsters binnen de EHF te vertegenwoordigen. Een situatie zoals in Denemakren waar spelers actief meedenken over bepaalde situaties in het competitiehandbal daar waar het bijvoorbeeld gaat over de zomerpauze die met name in de Olympische jaren te kort is plus de rusttijden voor een EK.

Vertaling: Frits Feuler

Deel dit bericht