Nieuws

Brazilië in feeststemming, historische halve finale WK net buiten bereik

Door Frits Feuler– Met de sfeer tijdens Brazilië – Kroatië van zondagavond was niks mis. Brazilianen staan bekend als temperamentvol. Dat begint al bij het nationale volkslied. Indrukwekkend, de beelden van spelers op de immense videowall, voluit, hand op de borst. Het gezang van de fans. Gekrijs van de Braziliaanse schonen, bij iedere actie, bij iedere overtreding die er op een landgenoot werd gemaakt Die paar honderd Braziliaanse supporters dansten, zongen en konden hun geluk niet op.

In de persruimte van de Lanxess Arena was Braziliaans de hoofdtaal na die indrukwekkende zege in de hoofdronde op Kroatië. Tientallen Zuid-Amerikaanse verslaggevers tikten op hun laptops ellenlange verhalen, radioreporters brulden in hun microfoons, cameramensen probeerden de meest mooie beelden van hun handbalhelden voor het thuisland te maken. Kortom: feest op de tribunes en feest in de catacomben van de Keulse handbaltempel.

Felipe Borgers (links) en Gustavo Rodrigues vieren hun feestje na winst op Kroatië

foto IHF

Nog nooit eerder kwam de ploeg van coach Washington da Silva, sinds 2016 de hoofdcoach, zo hoog op de eindlijst van een WK. In 2013 was de dertiende plek de hoogste score. De meeste intenationals verdienen hun brood in Europese competities. De manier waarop eerder Servië, Rusland en nu in de hoofdronde Kroatië aan de kant werden gezet, kreeg veel bijval van de 15.277 enthousiaste fans op de tribunes. Ook de media ‘beoordeelden’ de prestatie als ‘goed voor het mondiale handbal.’

Haniel Langaro, 23 jaar, goed voor 60 interlands en 234 treffers, spelend voor Duinkerken, ferm postuur, snel in de benen en een behoorlijke sprongkracht als linkeropbouwer, gezegend met een fantastische techniek en degelijk schot, werd uitgeroepen tot ‘man of the match’. Ruim vijf minuten later, in de perszone, waren die tranen van vreugde nog duidelijk op zijn gezicht te zien.

Daar waar de Braziliaanse vrouwenploeg in 2013 al de wereldtitel behaalde, is deze ploeg hard op weg die achterstand op hun vrouwelijke collega’s in te lopen.

Maar de zege zal net niet voldoende zijn om de halve finale te halen. Wel toont Brazilië gaandeweg dit WK aan de ploeg van de toekomst te zijn. Een ploeg waarmee de gevestigde orde serieus rekening moet gaan houden.

Da Silva roemde op de persconferentie niettemin zijn verslagen opponent. “Kroatië heeft een naam in het wereldhandbal, mooie spelstijl. Maar wij hadden nooit gedacht dat we die ploeg konden verslaan. Noem het maar een sensatie van onze kant. Ik wil vanaf deze plek achter de tafel mijn moeder kussen, zij wordt vandaag 80 en zit zeker voor de televisie. Verdedigend moesten we heel veel werk verzetten, net als voorgaande duels. Kroatië kwam met verschillende tactische opstellingen in de dekking, dus aanvallend was het voor ons ook niet zo makkelijk. Nogmaals, blij dat we tegen dit Kroatië gewonnen hebben”, glunderde de technische baas achter de microfoon.

Zijn topspeler Haniel Langaro zat er een beetje beduusd bij, met zoveel camera’s en journalisten in de zaal. “Ik denk dat in ons land vandaag maar een paar mensen dachten dat we dit duel zouden winnen,” verklaarde hij in zijn beste Engels. “We hebben laten zien dat het Braziliaanse handbal steeds beter wordt. We hebben nog een kleine kans op de halve finale. Tegen Spanje zullen we hetzelfde spelen als tegen Kroatië. En hopelijk levert dat weer een zege op!” keek hij nog maar eens, stralend van oor tot oor, de perszaal in.

Nu, maandag, staat om 18 uur het duel met Europees kampioen Spanje op de rol.  Woensdag het slotduel tegen IJsland. Of twee zeges voldoende zijn voor een plek in Hamburg? Dan zou favoriet Duitsland tweemaal moeten onderdoen tegen Kroatië en Spanje. Of dat in Keulen gaat gebeuren, is hoogst onwaarschijnlijk.

Programma

Maandag:

Spanje-Brazilië en Duitsland-Kroatië

Woensdag:

Brazilië-IJsland, Frankrijk-Kroatië en Duitsland-Spanje

Stand in groep 1:

1.      Frankrijk 4-7; 2. Duitsland 3-5; 3. Kroatië 3-4; 4. Spanje 3-2; 5. Brazilië 3-2; 6. IJsland 4-0.

Deel dit bericht